Ελλάδα

Χάρτες ECDC: Παραμένει στο πορτοκαλί όλη η Ελλάδα

Χάρτες ECDC: Παραμένει στο πορτοκαλί όλη η Ελλάδα
Χάρτες ECDC: Οι ανανεωμένοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων δείχνουν μεταξύ άλλων την αύξηση της θετικότητας στην Ελλάδα.

Σε έξαρση παραμένει η πανδημία με τους χάρτες του ECDC να δείχνουν ότι η Ελλάδα παραμένει στο “πορτοκαλί”. Την Τετάρτη τα κρούσματα ανήλθαν στα 2.187, εκ των οποίων τα 579 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ στην Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν οι 325 νέες λοιμώξεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ECDC, εξακολουθεί να βρίσκεται στο «πορτοκαλί» η Ελλάδα στο μεγαλύτερο μέρος της, στον ανανεωμένο συνδυαστικό χάρτη που παρουσίασε σήμερα το ECDC, καλύπτοντας τις δυο προηγούμενες εβδομάδες.

Ο δείκτης θετικότητας και ο αριθμός των τεστ

Βελτιωμένη παρουσιάζεται, ωστόσο, η εικόνα σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια και νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με τις περιφέρειες αυτές να έχουν περάσει στο «κίτρινο». Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος χάρτης προκύπτει από τον αριθμό κρουσμάτων, διαγωνιστικών τεστ και του δείκτη θετικότητας.

Σχετικά με τον δείκτη θετικότητας, η χώρα στο μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στο «κίτρινο» (από 1% ως 3,9%), με την Αττική και τα νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου να είναι, πλέον, «πράσινα» (κάτω του 1%).

Αναφορικά με τον αριθμό των τεστ, η Ελλάδα παραμένει στο βαθύ «πράσινο» με πάνω από 5.000 ανά 100.000 κατοίκους.

Χάρτες ECDC: Ο τριπλός δείκτης

Στον σύνθετο χάρτη – συνδυαστικός δείκτης τεστ, νέων κρουσμάτων και θετικότητας που ακολουθεί βλέπουμε ότι η Ελλάδα είναι στο «κόκκινο», σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Εξαίρεση αποτελεί ένα μέρος της Πελοποννήσου καθώς και τα περισσότερα νησιά που είναι «πορτοκαλί».

Οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που δηλώνονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy). Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ σε μήνυμά του στο Twitter, σημειώνει με αφορμή τη δημοσίευση των χαρτών πως «ανάμεσα στις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό διενεργούμενων τεστ ανά 100.000 κατοίκους η χώρα μας για μια ακόμη εβδομάδα ενώ και o δείκτης θετικότητας εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω του 4% σύμφωνα με τους έγχρωμους επιδημιολογικους χάρτες του #ECDC».

Πληροφορίες για τα στοιχεία που δίνουν

Να υπογραμμιστεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ως στόχο έχει την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.    svg%3E

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments