Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 01/10: Έρχονται αλλαγές στην Επιτροπή των ειδικών

Κρούσματα σήμερα 01/10: Έρχονται αλλαγές στην Επιτροπή των ειδικών
Κρούσματα σήμερα 01/10: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα 01/10 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Πέμπτη από τα συνολικά  2.232 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφονται 511  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 314 νέες λοιμώξεις.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μέτρο της αναστολής των καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ενώ συζητείται η επέκταση και σε άλλους τομείς. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων.

Έρχονται αλλαγές στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων

Μέχρι σήμερα η επιτροπή αριθμεί 33 μέλη. Αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα είναι επταμελής και θα συνεδριάζει σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα, παρατηρώντας την πορεία της πανδημίας και διατηρώντας έναν συμβουλευτικό ρόλο προς την κυβέρνηση.

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας διέψευδαν τις αλλαγές στη σύνθεση της επιτροπής, αλλά η απόφαση της κυβέρνησης φαίνεται πως έχει ληφθεί, ώστε να σηματοδοτηθεί η νέα εποχή στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Άλλωστε, είναι πεποίθηση του κυβερνητικού επιτελείου ότι πλέον έχουμε περάσει στην επόμενη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οι αλλαγές θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και όπως φαίνεται είναι μια εξέλιξη που συνοδεύεται και με τη φημολογούμενη παραίτηση-αποχώρηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα από τον ΕΟΔΥ. Ο κ. Αρκουμανέας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη έτοιμη την παραίτησή του, παρότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει δηλώσει ότι «δεν έχω λάβει επιστολή παραίτησης». Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση φέρεται να έχει ήδη βολιδοσκοπήσει για τη θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ τον καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο. Λαμία

Οι προτάσεις των ειδικών για τις παρελάσεις

Ήδη στο επίκεντρο της προσοχής των λοιμωξιολόγων βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, η επιδημιολογική εικόνα της οποίας συνεχίζει να είναι ανησυχητική, ενώ από σήμερα Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς και Λάρισα εντάσσονται στο επίπεδο 4 επιδημιολογικής επιτήρησης. Άλλες περιοχές που έχουν ανέβει επιδημιολογικό επίπεδο και βρίσκονται υπό καθεστώς μίνι lockdown είναι η Πέλλα, η Πιερία, η Ημαθία, η Καστοριά, η Ξάνθη, η Καβάλα και η Δράμα.

Αυτό σημαίνει πως στις περιοχές αυτές επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1:00 τη νύχτα έως και τις 6:00 τα ξημερώματα, ενώ απαγορεύεται όλο το 24ωρο η μουσική σε καταστήματα ψυχαγωγίας (καφέ, εστιατόρια, κλπ.).

Ενόψει της 28ης Οκτωβρίου ωστόσο οι ειδικοί διατυπώνουν απόψεις για επιπλέον μέτρα. «Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθούν δύο -τρία μέτρα ακόμη που θα έχουν ανασχετικό ρόλο στη συνάθροιση όπως οι παρελάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Αχιλλέας Γκίκας.

Τι θα γίνει με τις παρελάσεις

«Είμαστε μπροστά σε περίοδο με παρελάσεις. Απέχουμε 3,5 εβδομάδες από τις παρελάσεις, ξέρετε ότι το επιδημιολογικό πεδίο αυξάνει ραγδαία. Είναι όμως ένας χώρος συγκέντρωσης ανθρώπων», τόνισε ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν ούτε φέτος παρελάσεις, ιδίως στην Θεσσαλονίκη, όπου γίνεται το τριήμερο εκδηλώσεων, λόγω και της εορτής του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

Από την πλευρά του ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης μιλώντας τόνισε πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτό που προέχει είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε πριν μερικές ημέρες και η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν παρελάσεις, εορταστικές εκδηλώσεις τον Οκτώβριο.

Εντελώς διαφορετική ωστόσο είναι η προσέγγιση που προτείνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. «Η παρέλαση νομίζω ότι πρέπει να γίνει με λίγα παιδιά, με μάσκα και αποστάσεις. Και το να μη γίνει είναι πιθανή λύση. Ας ρίξουν κλήρο στα σχολεία για να πάνε λίγα παιδιά», δήλωσε η κ. Λινού, ενώ για την γιορτή του Αγίου Δημητρίου τόνισε: «Χρειάζεται προσοχή και μέτρο. Για τα εκκλησιαστικά, παρότι και οικογενειακά σεβόμαστε και αγαπάμε τον Άγιο Δημήτριο, νομίζω ότι μπορεί η εκκλησία να το ρυθμίσει και να δώσει κουπόνια, και να προσκυνούν ανά ώρα 30 άνθρωποι, με μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο να γίνει και στις άλλες εκκλησίες. Υπάρχουν αρκετοί ιερείς για να γίνονται οι λειτουργίες η μία μετά την άλλη, ανά τρίωρο. Αν είναι καλός ο καιρός, μπορούν να γίνουν και μερικές υπαίθριες λειτουργίες».

Κάτω από το 40% η εμβολιαστική κάλυψη σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

«Όλη η βόρεια Ελλάδα κοκκίνισε. Υπάρχουν πόλεις στην βόρεια Ελλάδα, οι οποίες έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 40%, γιατί δεν έχουν πειστεί. 1/3 των κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές της βορείου Ελλάδας είναι παιδιά. Πιέζεται το σύστημα. Πάνω από 90% καλυμμένες οι ΜΕΘ στην βόρεια Ελλάδα. Αν καλυφθεί το 10% που θα πάει ο κόσμος να νοσηλευτεί» τόνισε η γιατρός μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Mega».

Όσον αφορά στην συνάντηση που είχε χθες η ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι ζήτησαν από τον υπουργό την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων, καθώς υπάρχουν μεγάλες αναμονές.

«Να εξυπηρετηθούν τα τακτικά χειρουργεία κανονικά» – υπήρξε μείωση χειρουργείων έως 80%. Δεν μπορούμε να είμαστε νοσοκομεία μιας νόσου» τόνισε. Κορωνοϊός

Παυλάκης: Δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτό που προέχει είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά. Όπως ανέφερε ο γιατρός, κρίνεται επίφοβη η επανάληψη του περσινού χειμώνα στην Βόρεια Ελλάδα και ο κίνδυνος να σημειωθεί, όπως είπε, ένα νέο «τσουνάμι» κρουσμάτων διότι η μισή κοινωνία δεν είναι εμβολιασμένη.

Για την επιβράδυνση στους εμβολιασμούς, επεσήμανε ότι έπρεπε να έχει επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε πολλές περισσότερες ομάδες και η κυβέρνηση άλλαζε στρατηγική, παίρνοντας παράδειγμα από άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία.

Μάλιστα, ο γιατρός σήμανε συναγερμό για τους ηλικιωμένους και για τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες τονίζοντας πως δεν έχουμε δει ανάλογες με το εξωτερικό απώλειες σε αυτές τις ηλικίες: «Έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα προστατευθούν από την κοινωνία. Εμείς χρωστάμε στον χάρο που δεν έχουμε θρηνήσει περισσότερα θύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Απαράδεκτη στάση ορισμένων ακόμα και των ειδικών που λένε βλέποντας και κάνοντας» ανέφερε για το ενδεχόμενο νέο κύμα έξαρσης του ιού στην χώρα. Ο κ. Παυλάκης προειδοποίησε ότι όταν το έρθει το νέο κύμα, θα είναι πια αργά.

Ωστόσο έστειλε μήνυμα ελπίδας λέγοντας πως αξιοποιώντας τα εμβόλια και τηρώντας τα μέτρα «μπορούμε να περάσουμε έναν καλύτερο χειμώνα από αυτόν». Τέλος, υπογράμμισε πως με 2-3 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως στη χώρα μας, είναι απαράδεκτο να επαναπαυόμαστε.

Βασιλακόπουλος: Αναγκαίο το εμβόλιο της γρίπης

Όπως τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, φέτος, λόγω του ανοίγματος της κοινωνίας, είναι αναγκαίο να γίνει εμβολιασμός κατά της γρίπης ιδίως από όσους δεν το πραγματοποίησαν πέρσι. Εξήγησε πως την προηγούμενη χρονιά δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν κατά της πανδημίας αλλά και χάρη στα 4 εκατ. εμβόλια που έγιναν κατά της γρίπης. «Επειδή δεν υπήρχε γρίπη πέρσι δεν υπήρχαν και άτομα με φυσική ανοσία στη γρίπη, μόνο στους εμβολιασμένους υπήρχαν ποσοστά ανοσίας», είπε ο καθηγητής.

Σχετικά με το συνδυασμό της τρίτης 3η δόσης κατά του κορωνοϊού  και το εμβόλιο γρίπης, ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επεσήμανε πως δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος αν χορηγηθούν και τα δύο ταυτόχρονα , ωστόσο συμβουλεύει να υπάρχει κάποια απόσταση μεταξύ των εμβολίων: «Ιατρικά μπορεί να συμβεί, απλά όταν εμβολιάζω προσπαθώ να διεγείρω το ανοσοποιητικό προς μια κατεύθυνση , δεν έχει νόημα να το διεγείρω ταυτόχρονα προς δύο κατευθύνσεις. Κανείς δεν θα πάθει τίποτα αν τα κάνει ταυτόχρονα. Καλό θα ήταν όμως να γίνουν με απόσταση 15 ημερών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments