Κόσμος

Γαλλία: Πάνω από 330.000 ανήλικοι βιάστηκαν από ιερείς τα τελευταία 70 χρόνια

Γαλλία: Πάνω από 330.000 ανήλικοι βιάστηκαν από ιερείς τα τελευταία 70 χρόνια
Γαλλία: Το 60% των ανδρών και των γυναικών που κακοποιήθηκαν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στη συναισθηματική ή σεξουαλική τους ζωή.

Ένα τεράστιο σκάνδαλο συγκλονίζει τη Γαλλία και την Καθολική Εκκλησία, καθώς σύμφωνα με αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως, περισσότεροι από 330.000 ανήλικοι βιάστηκαν από ιερείς τα τελευταία 70 χρόνια. Ο πρόεδρος της επιτροπής που εξέδωσε την έκθεση, Ζαν-Μαρκ Σοβέ, υποστήριξε ότι η έκθεση, που βασίζεται σε επιστημονική έρευνα, διαπίστωσε ότι οι βιασμοί διαπράχθηκαν από ιερείς και άλλους κληρικούς καθώς και μη θρησκευόμενους που εμπλέκονται στην εκκλησία.

Γαλλία: Υψηλή αναλογία θυμάτων ανά θύτη – Σοκαριστικές αποκαλύψεις

«Οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές. Περίπου το 60% των ανδρών και των γυναικών που κακοποιήθηκαν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στη συναισθηματική ή σεξουαλική τους ζωή», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Το έγγραφο των 2.500 σελίδων βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας την ώρα που η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία, όπως και σε άλλες χώρες, επιδιώκει να αντιμετωπίσει σκοτεινά μυστικά που σπιλώνουν τη φήμη της εδώ και αρκετά χρόνια.

Γαλλία

Ο Σοβέ είπε ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων περιλαμβάνει περίπου 216.000 άτομα που κακοποιήθηκαν από ιερείς και άλλους κληρικούς. Ο Ολιβιέ Σαβινιάκ, επικεφαλής της ένωσης θυμάτων «Parler et Revivre» (Μιλήστε και Ζήστε ξανά), είπε στο Associated Press ότι η «υψηλή αναλογία θυμάτων ανά θύτη είναι ιδιαίτερα τρομακτική για τη γαλλική κοινωνία, για την Καθολική Εκκλησία».

Γαλλία: Έγινε έρευνα σε αρχεία από τη δεκαετία του 1950

Η επιτροπή εργάστηκε για 2 1/2 χρόνια, ακούγοντας θύματα και μάρτυρες και μελετώντας αρχεία από την εκκλησία, τη δικαιοσύνη, την αστυνομία και τον Τύπο ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950. Μια τηλεφωνική γραμμή που ξεκίνησε στην αρχή της έρευνας έλαβε 6.500 κλήσεις από φερόμενα θύματα ή άτομα που δήλωσαν ότι γνώριζαν ένα θύμα.

Το δημοσίευμα βλέπει το φως μετά από ένα σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον παππού πλέον Μπερνάρ Πρεϊνά ο οποίος καταδικάστηκε πέρυσι για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Παραδέχτηκε ότι κακοποίησε περισσότερα από 75 αγόρια για δεκαετίες. Γαλλία

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν εκπονηθεί ανάλογες έρευνες από την Καθολική Εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Αυστραλία και την Ολλανδία.

Αλλά στη Γαλλία, η δημοσίευση αυτής της έκθεσης θεωρείται ιστορική στιγμή τόσο για την επίλυση αυτής της κρίσης που μαστίζει την Καθολική Εκκλησία εδώ και δεκαετίες, όσο και επειδή αντιμετωπίζει για πρώτη φορά σε μεγάλη κλίμακα το ζήτημα των καταχρήσεων της σεξουαλικότητας σε οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και στην κοινωνία, ένα θέμα που εξακολουθεί να είναι ταμπού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments