Διεθνή

Guardian: Η Βρετανία έκανε άσκηση το 2016 για ενδεχόμενη πανδημία αλλά αγνοήθηκε

Guardian: Η Βρετανία έκανε άσκηση το 2016 για ενδεχόμενη πανδημία αλλά αγνοήθηκε
Guardian: Το γεγονός ότι η άσκηση με το όνομα «Αλίκη» αγνοήθηκε, ουσιαστικά καταδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία.

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση ότι η Μεγάλη Βρετανία είχε προχωρήσει σε άσκηση ετοιμότητας από το 2016 για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης έξαρσης μιας ενδεχόμενης πανδημίας από κορωνοϊό. Μάλιστα, η έκθεση προειδοποιούσε για την ανάγκη επαρκών αποθεμάτων υλικών ατομικής προστασίας, την ύπαρξη αυτοματοποιημένου συστήματος ιχνηλάτησης κρουσμάτων, καθώς και τον έλεγχο επισκεπτών από το εξωτερικό, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Guardian: Η άσκηση «Αλίκη»

Η «Αλίκη» ήταν μία από τις δέκα ασκήσεις σχεδιασμού πανδημίας πέντε χρόνια πριν ξεσπάσει ο Covid-19. Ο αγγλικός Οργανισμός για τη Δημόσια Υγεία (PHE) είχε αρνηθεί προηγουμένως να αποκαλύψει λεπτομέρειες των ασκήσεων, επικαλούμενος την ανάγκη διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας. Τον Αύγουστο η κυβέρνηση αρνήθηκε να αποκαλύψει τα έγγραφα λέγοντας ότι η παρερμηνεία τους, θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια της εμπιστοσύνης του κοινού στην κυβέρνηση και το NHS για τη διαχείριση του Covid-19. Guardian

Την είδηση για την άσκηση κορονοϊού του 2016 στη Μεγάλη Βρετανία έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Guardian. Η εφημερίδα αξιοποίησε πληροφορίες από τον δρ. Μούσα Κιουρέσι, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση στα πορίσματα της σχετικής έκθεσης στο πλαίσιο του νόμου περί Ελευθερίας Πληροφοριών.

Κατά το δημοσίευμα η άσκηση είχε διαταχθεί από την τότε επικεφαλής γιατρό Σάλι Ντέιβις. Στην άσκηση συμμετείχαν αξιωματούχοι από τη διοίκηση του εθνικού συστήματος υγείας NHS, το Υπουργείο Υγείας, τον οργανισμό Δημόσια Υγεία Αγγλίας και παρατηρητές από τις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις Ουαλίας, Σκωτίας και Β. Ιρλανδίας.

Guardian: Η έκθεση μιλούσε για σοβαρές ελλείψεις

Μάλιστα, η τελική έκθεση με τα συμπεράσματα, έκτασης 23 σελίδων, έκανε λόγο για σημαντικές ελλείψεις στην προετοιμασία σε περίπτωση που υπάρξει «μεγάλη κλίμακα έξαρσης» του Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής (MERS-CoV). Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ελλείψεις που όντως παρατηρήθηκαν κατά την πανδημία του κορωνοϊού Covid-19. Το γεγονός ότι η άσκηση με το όνομα «Αλίκη» αγνοήθηκε, ουσιαστικά καταδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα είχαν γίνει γνωστά τα πορίσματα της «Άσκησης Κύκνος», που έγινε και αυτή το 2016 κι επισήμανε επίσης ελλείψεις, ωστόσο αφορούσε μια έξαρση γρίπης όχι κορονοϊού. Αυτός εξάλλου είναι σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση ο λόγος που δεν ελήφθησαν τα προτεινόμενα μέτρα. Πλέον, αποκαλύπτεται ότι σύμφωνα με την άσκηση Αλίκη υπήρχαν σαφείς προειδοποιήσεις για σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις σε περίπτωση έξαρσης κορωνοϊού.

«Επαίσχυντα, η κυβέρνηση επιχείρησε να θάψει την Άσκηση Αλίκη – μία άσκηση για τον κορονοϊό, η οποία προέβλεψε τη σημασία της απομόνωσης ασθενών, εντοπισμού επαφών, παροχής μέσω υγιεινής, εκπαιδευμένου προσωπικού και επαρκών κλινών του NHS» είπε ο Qureshi, σχολιάζοντας την προσπάθεια της Βρετανικής κυβέρνησης να μην δημοσιευτούν τα στοιχεία. «Το ότι η COVID-19 είναι νέος τύπος κορονοϊού, είναι κάτι που δεν έχει σημασία. Κάθε πανδημία είναι διαφορετική. Αλλά, τα μαθήματα της Άσκησης Αλίκη ήταν γενικά αποδεκτά και εφαρμόσιμα στην COVID-1» συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments