Πολιτική

Δένδιας: Να απαντήσουμε συλλογικά στην εργαλειοποίηση προσφύγων

Δένδιας: Να απαντήσουμε συλλογικά στην εργαλειοποίηση προσφύγων
Δένδιας: Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο προσφυγικό λέγοντας πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η εργαλειοποίηση των προσφύγων.

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε σε παρέμβαση του στην άτυπη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το μεταναστευτικό. Σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε ζητήσει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για την ελληνογαλλική συμφωνία.

Πιο συγκεκριμένα, την ανάγκη απάντησης στην εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών με ολοκληρωμένο και συλλογικό τρόπο, προέταξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε παρέμβασή του , μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, στην άτυπη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (σε σχήμα «Arria») για την κατάσταση στη Λευκορωσία, που διοργανώνει η Εσθονία.

“Η Ελλάδα διατηρεί μια σαφή και συνεπή θέση”

Στη αρχή του μηνύματός του, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας σε κάθε πρωτοβουλία με σκοπό να αναδειχθεί η ανάγκη επαγρύπνησης απέναντι στις εξελίξεις στη Λευκορωσία και υπογράμμισε πως χρειάζεται ευρεία συζήτηση για τον βέλτιστο χειρισμό του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

Περαιτέρω, επισήμανε ότι από την έναρξη της κρίσης στη Λευκορωσία, η Ελλάδα διατηρεί μια σαφή και συνεπή θέση, μία θέση που βασίζεται σε αξίες και αρχές και τόνισε πως υποστηρίζει, μαζί με τους εταίρους της, το αυτονόητο δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας σε ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης.

“Η Ελλάδα υποστήριξε ενεργά όλες τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ”

Παράλληλα, καταδίκασε έντονα τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συνεχή έλλειψη σεβασμού του κράτους δικαίου από το καθεστώς Λουκασένκο και προσέθεσε: «Επιπλέον, μετά την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ στις 23 Μαΐου, δηλώσαμε με σαφήνεια ότι επρόκειτο για μια πράξη που δεν αρμόζει σε κανένα πολιτισμένο κράτος, μια πράξη κρατικής πειρατείας. Η Ελλάδα εξετάζει περαιτέρω το ζήτημα αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας επιπλέον αντίδρασης επ’ αυτού».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η Ελλάδα υποστήριξε ενεργά όλες τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για την ενίσχυση της πίεσης προς το καθεστώς και την αύξηση της υποστήριξης προς τον λαό της Λευκορωσίας. Επιπροσθέτως, σημείωσε πως είχε την ευκαιρία να συναντηθεί αρκετές φορές με την αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας κα Τιχανόφσκαγια και στην Αθήνα.

“Να ενισχύσουμε την πίεση στον Λουκασένκο “

«Στις συζητήσεις μας, επανέλαβα την αμέριστη υποστήριξη της χώρας μας για μια δημοκρατική Λευκορωσία. Ωστόσο, παρά τις κοινές μας προσπάθειες, το καθεστώς Λουκασένκο δεν επέδειξε καμία πρόθεση να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Αντιθέτως, έχει υιοθετήσει πρακτικές άσκησης πίεσης σε ορισμένα κράτη-μέλη αλλά και την ΕΕ στο σύνολό της πρακτικές όπως η εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να μας αναγκάσουν να αλλάξουμε την πολιτική μας» ανέφερε.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό και ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μια πολιτική που βασίζεται σε αξίες και αρχές. Θεωρεί επίσης σημαντικό, «να ενισχύσουμε την πίεση στον Λουκασένκο – μεταξύ άλλων μέσω περαιτέρω ενεργειών», προσθέτοντας πως ταυτόχρονα δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών εφαρμόζεται ευρέως και από άλλα κράτη. Σε αυτό το πλαίσιο, καθίσταται εμφανής η ανάγκη να απαντήσουμε σε αυτά με ολοκληρωμένο και συλλογικό τρόπο, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments