Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 16/10: Η χώρα δίχως ουσιαστικά τείχος ανοσίας

Κρούσματα σήμερα 16/10: Η χώρα δίχως ουσιαστικά τείχος ανοσίας
Κρούσματα σήμερα 16/10: Προβληματισμός επικρατεί τους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας αναφορικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού των πολιτών.

Τα κρούσματα για σήμερα 16/10 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ.  Υπενθυμίζουμε πως την Παρασκευή, τα κρούσματα ανήλθαν συνολικά σε 2.665, ενώ στην Αττική καταγράφηκαν 496 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 423.

Οι διάφοροι ειδικοί και επιστήμονες διατυπώνουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με το γεγονός πως η χώρα μας παραμένει ουσιαστικά ανοχύρωτη ενόψει των επόμενων κυμάτων της πανδημίας.

Την δική της εξήγηση για τον υψηλό αριθμό θανάτων που έχει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, έδωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Παράλληλα, η κα Παγώνη εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός του ότι πολλοί συμπολίτες μας παραμένουν ακόμη και σήμερα ανεμβολίαστοι.

Όπως ανέφερε, τα κρούσματα εξακολουθούν να βρίσκονται υψηλά, ωστόσο αυτό που προβληματίζει είναι οι θάνατοι. «Οι τόσοι θάνατοι αποδίδονται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, αλλά και στον μεγάλο αριθμό των διασωληνωμένων. Αν ήμασταν σαν τη Δανία που έχει πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμών, θα είχαμε 5-6 θανάτους. Τώρα είμαστε σαν τη Ρουμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παγώνη

Πρόσθεσε δε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά και στις μεγάλες ηλικίες, αλλά και στα παιδιά 12-15 ετών, ωστόσο σημείωσε ότι στα παιδιά δικαιολογείται γιατί είναι προβληματισμένοι οι γονείς.

Παράλληλα, η κ. Παγώνη έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν το 40%-45% των κατοίκων να είναι ανεμβολίαστοι».

Μάλιστα, εξήγησε ότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν κάποιες ομάδες που επηρεάζουν περισσότερο τους πολίτες. «Αν ένα ποσοστό της τάξεως του 11% που δεν έχει εμβολιαστεί είναι λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 500.000 πολίτες». Παγώνη

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στο ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών που νοσούν και καταλήγουν και ανέρχεται περίπου στο 10% τονίζοντας ότι αυτοί που πεθαίνουν είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με βαριά υποκείμενα νοσήματα που δεν είναι ρυθμισμένα.

Κρούσματα σήμερα 16/10: Θεμιστοκλέους: Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν έχει χτιστεί τείχος ανοσίας

Πάνω από 180.000 πολίτες έχουν ήδη κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι». Αυτή τη στιγμή η τρίτη δόση χορηγείται στους άνω των 50 και στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες Α και Β με υποκείμενα νοσήματα και έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Το επόμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί τρίτης δόσης και για τις επόμενες ηλικιακές ομάδες, στις οποίες άλλωστε είναι ελάχιστα τα άτομα που έχουν ήδη κλείσει τους έξι μήνες εμβολιασμού. Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι δεν χρειάζεται να γίνει μέτρηση αντισωμάτων πριν την επαναληπτική δόση.

Ο Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ διαβεβαίωσε τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca ότι είναι ασφαλές να λάβουν mRNA εμβόλιο στην τρίτη δόση. Εξήγησε μάλιστα πως ενώ έχουν γίνει μελέτες για πρώτες δόσεις με AstraZeneca και τρίτη με εμβόλιο mRNA, δεν υπάρχει μελέτη για πρώτες δόσεις AstraZeneca και επαναληπτική επίσης με AstraZeneca.

Τι συμβαίνει με το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα

Μιλώντας για το λεγόμενο τείχος ανοσίας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν έχει «χτιστεί» ή όχι στη χώρα μας ωστόσο είναι ορατός ο μεγάλος βαθμός επίδρασης του εμβολιασμού στην κοινωνία που είναι ανοιχτή.

«Αν έχει χτιστεί ή όχι το τείχος ανοσίας, δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα. Εξαρτάται από το αν μπορεί να ελεγχθεί η πανδημία ή όχι. Και μέχρι στιγμής η πανδημία δείχνει να ελέγχεται και βλέπουμε και ένα πολύ μεγάλο βαθμό επίδρασης του εμβολιασμού στον έλεγχο της πανδημίας και η κοινωνία είναι όλη ανοιχτή. Χάρη στον εμβολιασμό συνεχίζουμε να είμαστε ανοιχτοί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είπε επίσης ότι ακόμα και τώρα που παρατηρείται επιβράδυνση στο ρυθμό των εμβολιασμών, κλείνονται ραντεβού πρώτης δόσης και ο πληθυσμός αν και πιο αργά, εμβολιάζεται. «Από το μέσο ευρωπαϊκό όρο είμαστε 4% με 5% πίσω. Δεν έχουμε μεγάλη διαφορά», σημείωσε.

Κρούσματα σήμερα 16/10: Προβλέψεις για χιλιάδες θανάτους χωρίς τείχος ανοσίας

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο MEGA σχολίασε τον αριθμό των κρουσμάτων, το θέμα των ανεμβολίαστων, ενώ προβληματισμό προκαλούν στην επιστημονική κοινότητα τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού και στις νεαρές ηλικίες.

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη βόρεια Ελλάδα, «όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω από 50%» είπε ο Νίκος Τζανάκης. Ζητούμενο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι να αποκτήσει η χώρα, ταχύτατα, ένα ευρύ τείχος ανοσίας, σε διαφορετική περίπτωση, θα θρηνήσει χιλιάδες νεκρούς μέχρι και το τέλος του χρόνου.

«Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Αν δεν αποκτήσουμε 1 εκατομμύριο ανθρώπους με ανοσία, είτε φυσική είτε τεχνίτη, θα σέρνουμε αυτούς τους αριθμούς μέχρι τέλος του χρόνου και θα έχουμε ακόμα περίπου 2.500 νεκρούς». Αυτό το 5ο κύμα της πανδημίας, μπορεί να είναι διαχειρίσιμο μόνο εάν «έχουμε ένα ποσοστό 70% του πληθυσμού εμβολιασμένο».

Εξαδάκτυλος: Να γίνει η παρέλαση οπωσδήποτε γιατί θα υπάρξει διχασμός

«Κάνει πολύ κακό. Γιατί το πολύ το Κύριε Ελέησον, το βαριέται κι ο παππάς», είπε αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο εμβολιασμός γίνεται θέμα διαμάχης.

Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, υπενθύμισε ότι στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο, έγινε κανονικά η παρέλαση στην Αθήνα. «Επομένως γιατί γίνεται αυτή η συζήτηση δημοσίως, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει ποτέ συζήτηση στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων», διερωτήθηκε.

«Πρέπει να γίνει η παρέλαση οπωσδήποτε γιατί θα υπάρξει διχασμός και θα τροφοδοτήσουμε θεωρίες συνωμοσίας, ότι δηλαδή ο ιός χρησιμοποιείται για να πληγεί το θρησκευτικό και πατριωτικό συναίσθημα των ανθρώπων», είπε σε άλλο σημείο ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Το αν θα χρειαστεί να γίνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αν επιβαρυνθεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, θα συζητηθεί κοντά στην παρέλαση. Στο ενδιάμεσο οι άνθρωποι που είναι ανεμβολίαστοι, μπορούν να εμβολιαστούν και να απομακρύνουν την πιθανότητα μιας τέτοιας συζήτησης και να φέρουν πιο κοντά μια παρέλαση όπως παλιά», κατέληξε.  Κρούσματα σήμερα 24/9

Γώγος-Καπραβέλος: Αυτοί που γεμίζουν τις ΜΕΘ και κινδυνεύουν είναι οι ανεμβολίαστοι

Είναι πλέον σαφέστατο ότι αυτοί που κινδυνεύουν, αυτοί που γεμίζουν τις ΜΕΘ, αυτοί που χάνουν τη ζωή τους είναι εκείνοι που δεν εμβολιάστηκαν, τόνισε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι η πιθανότητα να χάσει τη ζωή του ανεμβολίαστος ασθενής σε ΜΕΘ είναι 20πλάσια, ίσως και 25πλάσια σε σχέση με έναν εμβολιασμένο.

Από κορωνοϊό πρόσθεσε ο καθηγητής, πεθαίνουν κυρίως ηλικιωμένοι άνω των 75 με 80 ετών, με υποκείμενα, ανοσοκατεσταλμένοι και καρκινοπαθείς οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι.

«Η μάχη θα δοθεί έξω από το νοσοκομείο. Η διαχείριση πανδημίας γίνεται έξω», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Καπραβέλος στον ΣΚΑΪ, χαρακτηρίζοντας κυριότερο όπλο έναντι της πανδημίας το εμβόλιο. Αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα με 100% πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ και προειδοποίησε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.

Κρούσματα σήμερα 16/10: «Καμπανάκι» για σοβαρότατες επιπλοκές στο τέταρτο κύμα

Από την πλευρά του ο κ. Καπραβέλος έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τις σοβαρότατες επιπλοκές που παρατηρούν οι γιατροί σε αυτό το τέταρτο κύμα της νόσου. «Πρώτη φορά είδαμε τόσες μαζεμένες επιπλοκές», «είναι δραματική η κατάσταση του πνεύμονα», τόνισε ο κ. Καπραβέλος και ανέφερε ότι ενδεχομένως να οφείλεται ότι οι ασθενείς φτάνουν καθυστερημένα στο νοσοκομείο. Μια εξήγηση πρόσθεσε θα μπορούσε να είναι ότι δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό, έρχονται αργά στο νοσοκομείο «με αποτέλεσμα και η θεραπεία μας να είναι πιο επικίνδυνη».

Για βαρύτατη κλινική εικόνα περιστατικών που διαπιστώνεται σε όποιον δει τις ακτινογραφίες των ασθενών μίλησε και ο κ. Γώγος. Τόνισε πως η σειρά των πραγμάτων είναι αρχικά η πρόληψη με το εμβόλιο προκειμένου να μην νοσήσει κάποιος σοβαρά και στη συνέχεια η έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση. «Πρέπει αμέσως να επισκεφτεί γιατρό για να αντιμετωπιστεί καλύτερα, να μη φτάσει στη διασωλήνωση», τόνισε ο καθηγητής.

Κρούσματα σήμερα 16/10: Πέμπτο κύμα πανδημίας μέσα στον χειμώνα

Μάλιστα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι σιγά σιγά όλοι θα κληθούμε να κάνουμε τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, καθώς μελέτες δείχνουν ότι έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση η προστασία μειώνεται.

«Η τρίτη δόση θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας σε αυτό το πέμπτο επιδημικό κύμα, αν έχουμε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού για να έχουμε μικρότερες επιπτώσεις και μικρότερα προβλήματα», είπε ο καθηγητής.

Για τους εμβολιασμούς από κινητές μονάδες τη Βόρεια Ελλάδα ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή προσπάθεια προκειμένου να ανατραπούν τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά. Εξήγησε ότι χώρες με υψηλά εμβολιαστικά επίπεδα παρότι κάποιες έχουν πολλά κρούσματα, οι επιπτώσεις από την εξέλιξη της πανδημίας βαίνουν μειούμενες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία.

«Οι χώρες με υψηλά επίπεδα και ένα Σύστημα Υγείας που μπορεί να ανταποκριθεί, έχουν περάσει πια σε μια κανονικότητα σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό είναι το ζητούμενο», τόνισε ο κ. Τσακρής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments