Πολιτική

ΝΔ: Στην τελική ευθεία για το Συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο

ΝΔ: Στην τελική ευθεία για το Συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο
ΝΔ: Στην τελική ευθεία για το 14ο Συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο βαδίζει η Νέα Δημοκρατία. Οι εσωκομματικές εξελίξεις.

Στην τελική ευθεία των εσωκομματικών εκλογών, με φόντο το 14ο Συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, βαδίζει η ΝΔ.

Τα πρώτα θετικά μηνύματα για την γαλάζια παράταξη ήρθαν από τις εγγραφές μελών που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή. Οι εγγεγραμμένοι έφτασαν τους 134.802 εκ των οποίων ο ένας στους τέσσερις κάνει για πρώτη φορά εγγραφή στο κόμμα, γεγονός που σηματοδοτεί την απήχηση του κυβερνώντος κόμματος στην κοινωνία, όπως εκτιμούν στελέχη της ΝΔ.

Στο σύνολο των εγγραφών το 29% αφορά γυναίκες, ενώ 71% άνδρες. Ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσέγγιση από το κόμμα των νέων ψηφοφόρων, τομέας στον οποίο επικεντρώθηκε η ΟΝΝΕΔ. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις εγγραφές οι νέοι έως 35 ετών που εγγράφηκαν για να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ξεπερνούν τις 30.000, γεγονός που θεωρείται κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικό. Στην εκλογική διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στα στελέχη του κόμματος να συμμετάσχουν και ψηφιακά για την ανάδειξη κομματικών οργάνων.

Σε πολιτικό επίπεδο, από το συνέδριο θα σταλεί ένα μήνυμα ενότητας της κεντροδεξιάς παράταξης, κάτι που έγινε και προ ημερών κατά την εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής με την παρουσία του κ. Μητσοτάκη και των δύο πρώην πρωθυπουργών του κόμματος, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, όμως θα δοθεί και ένα σήμα διεύρυνσης, καθώς αποτελεί διακηρυγμένο στόχο του πρωθυπουργού η έκφραση μέσα από τη Νέα Δημοκρατία, όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και των κοινωνικών ομάδων. Όπως έχει δηλώσει ο διαχωρισμός δεξιά αριστερά είναι ξεπερασμένος και είναι δεδομένο ότι θα ήθελε να διευρύνει την επιρροή του κόμματος στο χώρο του κέντρου. Έτσι, αναμένεται από το βήμα του συνεδρίου να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία και να καλέσει μεγαλύτερα τμήματα να συμβάλουν στην προσπάθεια για τον μετασχηματισμό της χώρας.

Το εσωκομματικό παρασκήνιο της ΝΔ περιορίζεται στην εκλογή γραμματέα του κόμματος. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για την παραμονή ή όχι του νυν γραμματέα Γιώργου Στεργίου, ενώ συζητείται έντονα το ενδεχόμενο να τον διαδεχθεί ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης, στο πλαίσιο μιας γενικότερης ανανέωσης.

Επίσης, συζητείται να υπάρξουν περισσότερα ασυμβίβαστα για την εκλογή μελών της Πολιτικής Επιτροπής, χωρίς να έχει ακόμα κλειδώσει η τελική πρόταση. Σύμφωνα με το καταστατικό, το οποίο άλλαξε το 2018, με εξαίρεση τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η ιδιότητα του μέλους της Πολιτικής Επιτροπής είναι ασυμβίβαστη με την κατοχή οποιασδήποτε Κυβερνητικής θέσης ή λειτουργήματος ή διοικητικής θέσης, εκτός υπαλληλικής ιεραρχίας. Ξεκάθαρος στόχος είναι να μην υπάρχει εμπλοκή κομματικών στελεχών με κρατικές θέσεις και στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του ασυμβίβαστου και σε άλλες κομματικές θέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments