Ελλάδα

Κακοκαιρία Μπάλλος: Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για τις πλημμύρες

Κακοκαιρία Μπάλλος: Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για τις πλημμύρες
Κακοκαιρία Μπάλλος: Η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες.
Κακοκαιρία Μπάλλος: Η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες.

Η κακοκαιρία Μπάλλος προκάλεσε πολλές ζημιές, τόσο στην Αττική, όσο και στην επαρχία. Παρόλα αυτά, η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με την κριτική που έχει δεχτεί για τις πλημμύρες που έγιναν λόγω των καιρικών συνθηκών.

Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωση για τις πλημμύρες που έπληξαν την Αττική εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής με τίτλο «6 αλήθειες». Στα έξι σημεία αναφέρεται στην περίπτωση του ακινητοποιημένου λεωφορείου στον πλημμυρισμένο δρόμο, στα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα και στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Το κύμα κακοκαιρίας “ΜΠΑΛΛΟΣ” πλήττει από εχθές πολλές περιοχές της Αττικής για 2η μέρα.Στιγμιότυπα από καταιγίδα στο κέντρο της Αθήνας, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 ( ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ/EUROKINISSI)

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

1) Η Αττική άντεξε. Παρά το γεγονός ότι μέσα σε λίγες ώρες έπεσε στο Λεκανοπέδιο το 1/3 της ετήσιας ποσότητας βροχής, χωρίς να υπάρξουν καταστροφές, ενώ το περιστατικό με το βυθισμένο στα νερά λεωφορείο αναδεικνύει την ανάγκη ανάληψης ατομικής ευθύνης, καθώς η «επιλογή του οδηγού του λεωφορείου να συνεχίσει να οδηγεί μέσα σε πλημμυρισμένο δρόμο, ήταν άστοχη».

2) Δεν σημειώθηκε καμία υπερχείλιση ρέματος λόγω των εντατικών καθαρισμών τους από την Περιφέρεια η οποία έχει την ευθύνη τους. Δράση στην οποία συνέβαλε αποτελεσματικά η ύπαρξη ηλεκτρονικού Παρατηρητηρίου Ρεμάτων, με καθημερινή απεικόνιση της κατάστασης και των παρεμβάσεων που γίνονται σε αυτά.

3) Η Αττική έχει τεράστια ανάγκη από νέα αντιπλημμυρικά έργα βασισμένα σε νέες μελέτες, καθώς τα υφιστάμενα αποπερατωμένα ή σε εξέλιξη, σχεδιάστηκαν με τα δεδομένα που ίσχυαν το 2020, χωρίς να έχει συνυπολογιστεί η κλιματική αλλαγή και η αποψίλωση των δασών. Καθοριστική ένδειξη της ανάγκης, ο Κηφισός που βρέθηκε στο όριο της υπερχείλισης.

Για το αντιπλημμυρικό έργο του Φαλήρου

4) Από το 2014 ως σήμερα, έχουν εκτελεστεί, εκτελούνται ή βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης, συνολικά 150 αντιπλημμυρικά έργα, ύψους περίπου 500 εκ. ευρώ, χρηματοδοτούμενα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΠΕΠ Αττικής, τα οποία «δυστυχώς δεν επαρκούν. Χρειάζονται νέες μελέτες και νέα έργα, που απαιτούν επιπλέον 550 εκ. ευρώ και τουλάχιστον 4-5 χρόνια για να εκτελεστούν».

Για το αντιπλημμυρικό έργο του Φαλήρου που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Περιφέρεια αναφέρει ότι λειτούργησε όσον αφορά το Μοσχάτο, του οποίου το δίκτυο ομβρίων είχε συνδεθεί με το νέο έργο, ενώ το δίκτυο της Καλλιθέας που εξυπηρετείται από το παλιό και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Νοεμβρίου, αποδείχθηκε ανεπαρκές με την υπερχείλιση του Ιλισού.

5) Να σταματήσει «το γαϊτανάκι των ευθυνών» και το φαινόμενο να στοχοποιείται η Αυτοδιοίκηση σε κάθε δύσκολη κατάσταση, όπως τον χειμώνα με την κακοκαιρία Μήδεια, «όπου ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έκανε τη δουλειά του…». Υπογραμμίζεται ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας προσδιορίζεται ποιος ευθύνεται και για τι. Π.χ., για τα ρέματα υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια, για τα φρεάτια οι δήμοι, για τη διαχείριση των έκτακτων καταστάσεων το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

«Το Κεντρικό Κράτος πρέπει να σταθεί στο πλευρό των Περιφερειών και των δήμων, κι όλοι μαζί να συμβάλουμε στην προσπάθεια για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών», επισημαίνει η Διοίκηση της Περιφέρειας. Παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίησή της για την «πολιτική δέσμευση του ΥΠΕΣ, περί προώθησης μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στη λειτουργία του κράτους», εν αναμονή της υλοποίησης της.

Για την κριτική της αντιπολίτευσης

6) Αναφορικά με τις «αδικαιολόγητες και συκοφαντικές επιθέσεις για τη διαχείριση της κατάστασης» που δέχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση, η διοίκηση της Περιφέρειας απαντά ότι δεν σημειώθηκαν απώλειες, υπογραμμίζοντας πως δεν θα παίξει «κομματικά παιχνίδια με τις ζωές των συμπολιτών μας».

Κλείνοντας, βεβαιώνει ότι για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η Περιφέρεια, σε συνεργασία με επιστήμονες κύρους, διαμορφώνει ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης των καταστροφικών φυσικών φαινομένων, με ορίζοντα τις επόμενες πέντε δεκαετίες. Χαρακτηρίζει το σχέδιο «ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο», επισημαίνοντας ότι θα διεκδικήσει «να χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του από τους πόρους των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που είναι διαθέσιμα. Γιατί η Αττική δικαιούται αυτά τα έργα και τις παρεμβάσεις, όπως της «αξίζει να παραμείνει πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδος».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments