Τεχνολογία

Twitter: Παραδέχεται ότι ευνοεί το δεξιό πολιτικό περιεχόμενο

Twitter: Παραδέχεται ότι ευνοεί το δεξιό πολιτικό περιεχόμενο
Twitter: Έρευνα της πλατφόρμας αποκαλύπτει πως αναρτήσεις δεξιών πολιτικών κομμάτων απολαμβάνουν μεγαλύτερη «αλγοριθμική ενίσχυση».

Ο αλγόριθμος της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης ευνοεί το δεξιό πολιτικό περιεχόμενο σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από εσωτερική έρευνα που παρουσίασε την Πέμπτη η ίδια η Twitter Inc.

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι δεν γνωρίζει την αιτία του φαινομένου, η οποία είναι «δύσκολο» να προσδιοριστεί.

Μια παραδοχή που επιβεβαιώνει ότι ακόμα και οι γίγαντες της τεχνολογίας συχνά δεν μπορούν να εξηγήσουν τη συμπεριφορά των αλγορίθμων τους.

Η μελέτη της Twitter εξέτασε εκατομμύρια tweets με πολιτικό περιεχόμενο που αναρτήθηκαν από πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης σε έξι χώρες –ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ισπανία- το διάστημα 1 Απριλίου – 15 Αυγούστου 2020.

Όπως έδειξε η ανάλυση, το δεξιό περιεχόμενο απολαμβάνει μεγαλύτερη «αλγοριθμική ενίσχυση», όταν οι χρήστες επιλέγουν να βλέπουν αναρτήσεις που προτείνει ο αλγόριθμος, αντί μια λίστα αναρτήσεων με αντίστροφη χρονολογική σειρά. Twitter

«Σε έξι από τις επτά χώρες, τα tweet που αναρτώνται από δεξιούς εκλεγμένους αξιωματούχους ενισχύονται αλγοριθμικά περισσότερο από ό,τι το αριστερό πολιτικό περιεχόμενο», δήλωσε η Ρούμαν Τσάουντχαρι, επικεφαλής των ερευνητών στην ομάδα μηχανικής μάθησης, ηθικής, διαφάνειας και λογοδοσίας του Twitter.

Όπως πρόσθεσε, η εξήγηση της αλγοριθμικής προκατάληψης είναι «δύσκολο ερώτημα», το οποίο θα επιχειρήσει να απαντήσει η ομάδα της με επόμενες μελέτες.

Η Τσάουντχαρι τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αλγόριθμος προωθεί «ακραίες ιδεολογίες», όπως έχουν υποστηρίξει επικριτές του Twitter.

Η εταιρεία έχει παραδεχτεί και στο παρελθόν ότι ο αλγόριθμός της πάσχει από προκαταλήψεις: τον Μάιο, ανακοίνωσε ότι το σύστημα αυτόματου κροπαρίσματος φωτογραφιών είναι πιθανότερο να αφαιρέσει τα πρόσωπα μαύρων ανθρώπων και γυναικών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments