Οικονομία

Θεόδωρος Πελαγίδης: Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει εκρηκτική ανάπτυξη σε ορισμένους τομείς

Θεόδωρος Πελαγίδης: Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει εκρηκτική ανάπτυξη σε ορισμένους τομείς
Θεόδωρος Πελαγίδης: Για τον πληθωρισμό και μια σειρά από άλλα ζητήματα μίλησε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Πελαγίδης στην ΕΡΤ ενώ παράλληλα παρουσιάζεται εκρηκτική ανάπτυξη σε τομείς όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση και η κτηματαγορά.

Για τον πληθωρισμό και μια σειρά από άλλα ζητήματα μίλησε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Πελαγίδης στην ΕΡΤ ενώ παράλληλα παρουσιάζεται εκρηκτική ανάπτυξη σε τομείς όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση και η κτηματαγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός κινείται πάνω από τις προβλέψεις, όπως σημείωσε ο υποδιοικητής ενώ τόνισε ότι φαίνεται να μπαίνουμε σε έναν κύκλο δευτερογενούς επίδρασης ο οποίος έχει ξεκινήσει μετά την πρώτο κύκλο πληθωρισμού κόστους που  καταγράφηκε με αυξήσεις τιμών στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στα εμπορεύματα.

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός

“Ο πληθωρισμός σκοτώνει τον εαυτό του, καθώς σταδιακά  έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζει τη ζήτηση και τη δαπάνη και επανέρχεται έτσι κάποια νέα ισορροπία” είπε ο κ. Πελαγίδης.

Για την ελληνική οικονομία

Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είπε ότι υπάρχουν τμήματα στα οποία πραγματοποιείται μια πραγματική έκρηξη, ένα «μπουμ», όπως ο τουρισμός που φαίνεται ότι θα φτάσει τα έσοδα των 12 δις. ευρώ, η μεταποίηση αλλά και η κτηματαγορά, η οποία εμφανίζει άνοδο τιμών τα τελευταία 2,5 χρόνια της τάξης του 15%.

Πληθωρισμός: Ανοδικά και τον Οκτώβριο – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ανεβαίνει πλέον μήνα με το μήνα ο πληθωρισμός καθώς η άνοδος των τιμών στην ενέργεια φέρνει μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις που πυροδοτούν κύμα ανατιμήσεων σε ένα μεγάλο πλαίσιο αγαθών και υπηρεσιών.

Τι έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat

Σύμφωνα με όσα ήρθαν στη δημοσιότητα από την Eurostat ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις,  έφτασε στο 3% από 1,9% το Σεπτέμβριο και 1,2% τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 4,1% από 3,4% το Σεπτέμβριο.

Ποιες οι αιτίες αύξησης του πληθωρισμού

Οι αιτίες ανόδου του πληθωρισμού είναι οι τιμές στην ενέργεια οι οποίες σε ετήσια βάση  αυξήθηκαν κατά  23,5% και ακολουθούν οι υπηρεσίες με αύξηση κατά 2,1%, τα βιομηχανικά προϊόντα κατά 2% και τα τρόφιμα, ποτά και καπνικά κατά 2%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments