Διεθνή

Βόρεια Μακεδονία: Eν αναμονή της παραίτησης του Ζάεφ

Βόρεια Μακεδονία: Eν αναμονή της παραίτησης του Ζάεφ
Βόρεια Μακεδονία: Στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εμμένει το VMRO-DPMNE - Να μην παραιτηθεί ο Ζάεφ ζητούν κυβερνητικοί του εταίροι.

O πρόεδρος της βουλής στη Βόρεια Μακεδονία Ταλάτ Τζαφέρι, έκανε γνωστό πως έως και το πρωί της Τετάρτης δεν έλαβε επίσημη δήλωση παραίτησης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας.

Βόρεια Μακεδονία: Όλες οι εξελίξεις στη χώρα

Από την επομένη της μεγάλης ήττας του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), κατά τον Β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, ο Ζάεφ δέχεται πιέσεις από τους επικεφαλής των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, προκειμένου να μην προχωρήσει σε παραίτηση από τον θέση του, όπως είχε ανακοινώσει μετά τα δυσμενή εκλογικά αποτελέσματα. Βόρεια Μακεδονία

Το αντιπολιτευόμενο – εθνικιστικό VMRO-DPMNE, μεγάλος νικητής των εκλογών της Κυριακής, εμμένει στο αίτημα διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών, κατηγορώντας τον Ζάεφ πως «μπλοφάρει» με τη δήλωση παραίτησης.

Την εκτίμηση πως η παραίτηση Ζάεφ θα φέρει μεγάλη αβεβαιότητα στο ευρωπαϊκό μέλλον των Σκοπίων, αλλά και ολόκληρων των Δυτικών Βαλκανίων, διατυπώνουν ευθέως πολλοί αναλυτές, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου.

Όπως ανακοινώθηκε, στην αυριανή συνάντηση της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια» στο Βελιγράδι, εκ μέρους της Βόρειας Μακεδονίας θα παραστεί ο σημερινός αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκολα Ντιμιτρόφ ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Τον Ντιμιτρόφ, υπουργό Εξωτερικών που υπέγραψε την «Συμφωνία των Πρεσπών» το 2018, «βλέπει» ως νέο πρωθυπουργό στα Σκόπια η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», σε περίπτωση που ο Ζόραν Ζάεφ εμμείνει στην παραίτησή του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments