Πολιτική

Πλεύρης: Επίταξη ιδιωτών γιατρών εάν δεν αποδεχθούν την πρόσκληση

Πλεύρης: Επίταξη ιδιωτών γιατρών εάν δεν αποδεχθούν την πρόσκληση
Πλεύρης: Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιβληθεί ξανά ούτε τοπικό, ούτε γενικό lockdown.

Δεν πρόκειται να ξαναγίνει ούτε τοπικό, ούτε γενικό lockdown, δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι». Τόνισε ότι εάν χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα θα αφορούν και πάλι τον περιορισμό της πρόσβασης των ανεμβολίαστων σε διάφορους χώρους.

Στο ερώτημα τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν οι ειδικοί εισηγηθούν την επιβολή lockdown ο υπουργός απάντησε ότι η επιτροπή είναι ένα όργανο εισηγητικό και πως τα μέτρα που αποφασίζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την επιτροπή, θα κινούνται στην κατεύθυνση του ελέγχου της κινητικότητας και της δραστηριότητας των ανεμβολίαστων και όχι της τιμωρίας των εμβολιασμένων που νοσούν λιγότερο.

Επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών αν χρειαστεί

Προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων εάν εντός της εβδομάδας δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση που έχει απευθυνθεί για να ενταχθούν στο σύστημα με κίνητρα.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών όπως αναισθησιολόγων, γενικών γιατρών και πνευμονολόγων και ειδικά σε περιοχές που πιέζονται. Ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ενημέρωση και θα γίνει συζήτηση και με τους Ιατρικούς Συλλόγους για το θέμα της επίταξης υπηρεσιών εάν δεν προσέλθουν οικειοθελώς.

Χαρακτήρισε την επίταξη υπηρεσιών «έσχατο μέτρο» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα λυθεί εντός της εβδομάδας με καλή συνεργασία.

Τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά – Τι θα γίνει με τους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή

Ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και δεν υπάρχει καμιά σκέψη για κλείσιμό τους.

Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή τα κρούσματα στα σχολεία είναι πολύ λιγότερα από όσα αναμενόταν όταν καταρτιζόταν το εκπαιδευτικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Όπως είπε ο υπουργός το πρωτόκολλο λειτουργεί υποδειγματικά και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ούτε είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης να κλείσουν τα σχολεία.

Για το ανεμβολίαστο προσωπικό στα νοσοκομεία που βρίσκεται σε αναστολή ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι δεν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους παρά μόνο εάν εμβολιαστούν. Όπως η κυβέρνηση δεν εξετάζει επέκταση της υποχρετικότητας, αντίστοιχα δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει το προσωπικό αυτό στις θέσεις του παρά μόνο μετά τον εμβολιασμό, τόνισε ο υπουργός Υγείας. Για τους επικουρικούς η σύμβαση δεν θα ανανεώνεται, για τους μόνιμους η θέση τους δεν κινδυνεύει και θα επιστρέψουν εμβολιασμένοι ή όταν λήξει η πανδημία.

Πιεστική αλλά διαχειρίσιμη η πίεση στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας η πίεση στα νοσοκομεία είναι πιεστική αλλά διαχειρίσιμη. Σε όλη την επικράτεια υπάρχουν πάνω από 180 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και οι απλές κλίνες για περιστατικά Covid είναι πάνω από 2.000.

Υπάρχουν ωστόσο περιοχές που πιέζονται πάρα πολύ όπως η Θεσσαλία, η Βόρεια Ελλάδα ενώ στο σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η Αττική που αναμένεται να πιεστεί στις επόμενες εβδομάδες.

Υπάρχει πλήρης συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όπου στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτει 200 κλίνες και τη Θεσσαλία γύρω στις 150 για τη διαχείριση περιστατικών Covid. Παράλληλα, γίνεται μεταφορά προσωπικού στις επιβαρυμένες περιοχές από περιοχές που δεν πιέζονται.

Μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε Covid στη Θεσσαλονίκη

Ο επόμενος σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προβλέπει τη μετατροπή μικρότερων νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη σε Covid. Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα περιορίζονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία τα οποία θα γίνονται με χρέωση της πολιτείας σε ιδιωτικές δομές προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερες κλίνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments