Πολιτική

Αβραμόπουλος στο BBC: Να μην μπει σε διάλογο η ΕΕ με το καθεστώς Λουκασένκο

Αβραμόπουλος στο BBC: Να μην μπει σε διάλογο η ΕΕ με το καθεστώς Λουκασένκο
Αβραμόπουλος στο BBC: Συνέντευξη στο BBC Radio παραχώρησε ο πρώην Ευρωπαίος Eπίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Συνέντευξη στο BBC Radio παραχώρησε ο πρώην Ευρωπαίος Eπίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος, με θέμα τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας.

Ο πρώην Επίτροπος τόνισε ότι η μεταναστευτική κρίση ενορχηστρώθηκε συντονισμένα από το καθεστώς Λουκασένκο, με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την άσκηση πίεσης για την ελάφρυνση των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη χώρα.

«Ο κ. Λουκασένκο δεν ενδιαφέρεται επ’ουδενί για την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης, την οποία άλλωστε ο ίδιος δημιούργησε. Επιδιώκει να εξαναγκάσει την ΕΕ να συνδιαλλαγεί με το καθεστώς του, με σκοπό την ελάφρυνση των υφιστάμενων κυρώσεων», τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε πως η ΕΕ πρέπει να στείλει ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί περαιτέρω εργαλειοποίηση μεταναστών, ενώ τάχθηκε υπέρ της επιβολής νέων διευρυμένων κυρώσεων στη Λευκορωσία. «Είναι σημαντικό η Ένωση να μην δεχθεί να ξεκινήσει διάλογο με το καθεστώς Λουκασένκο. Οποιαδήποτε παραχώρηση στη Λευκορωσία, αποτελεί συμβιβασμό έναντι ενός εκβιαστή και θα δημιουργήσει την εντύπωση και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα ότι τέτοιου είδους τακτικές λειτουργούν. Μόνη λύση, η ενίσχυση και διεύρυνση των κυρώσεων».

Αβραμόπουλος στο BBC: Η κατάσταση στο πεδίο

Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας έχει αναπτύξει δώδεκα χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της σε μία προσπάθεια να κρατήσει μακριά τους χιλιάδες πρόσφυγες από το έδαφός της. Περίπου 4 χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν συγκεντρωμένοι στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε χτες το βράδυ το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, δύο μεγάλες ομάδες μεταναστών πέρασαν τα σύνορα της Λευκορωσίας και εισήλθαν στην επικράτεια της Πολωνίας. Οι μετανάστες κατάφεραν να ρίξουν τμήματα των φρακτών στα χωριά Κρίνκι και Μπιαλοβέζα, εξήγησε το πρακτορείο, επικαλούμενο ρεπορτάζ του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού Μπιαλίστοκ. Ο ραδιοσταθμός μετέδωσε δηλώσεις μιας εκπροσώπου της πολωνικής συνοριοφυλακής σύμφωνα με την οποία αρκετοί μετανάστες οδηγήθηκαν πίσω στη λευκορωσική επικράτεια, όμως άλλοι μπόρεσαν να διαφύγουν.

Η Πολωνία αρνείται να επιτρέψει την είσοδό τους στην επικράτειά της και ανέπτυξε εκατοντάδες αστυνομικούς στα σύνορα τις τελευταίες εβδομάδες. Έχει επίσης ανεγείρει φράκτες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα για να εμποδίζονται οι διελεύσεις. Λουκασένκο προς ΕΕ

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας κάλεσε χθες τη Βαρσοβία να τους αφήσει να περάσουν, εξηγώντας ότι προορισμός τους είναι άλλες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί επί μήνες τον Λουκασένκο πως δημιουργεί κρίση δίνοντας βίζες σε μετανάστες και κατόπιν στέλνοντάς τους στην Ευρώπη προκειμένου να εκδικηθεί τις Βρυξέλλες για τις κυρώσεις που επέβαλαν στη χώρα του εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Στο μεταξύ, η Ε.Ε ετοιμάζεται να επιβάλει νέες κυρώσεις στην κυβέρνηση στο Μινσκ, στον δημόσιο λευκορωσικό αερομεταφορέα «Belavia» και σε τρίτα κράτη και αεροπορικές εταιρείες που θεωρεί πως εμπλέκονται.

Λουκασένκο προς ΕΕ

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας τόνισε: «Θα επιβάλουμε κυρώσεις σε όλους όσοι συμμετέχουν στη διακίνηση των μεταναστών», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Δεν αποκλείεται επίσης η επέκταση των κυρώσεων και σε άλλους τομείς της οικονομίας. «Η ΕΕ δεν είναι ανοιχτή στον εκβιασμό», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments