Οικονομία

Σταϊκούρας: Θετικές για την ελληνική οικονομία οι προβλέψεις της Κομισιόν

Σταϊκούρας: Θετικές για την ελληνική οικονομία οι προβλέψεις της Κομισιόν
Σταϊκούρας: Θετικό αποτύπωμα για την ελληνική οικονομία αναφορικά με τις προβλέψεις της Κομισιόν σημείωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Θετικό αποτύπωμα για την ελληνική οικονομία αναφορικά με τις προβλέψεις της Κομισιόν σημείωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Κανάλι 1 90,4» τόνισε πως «οι προβλέψεις της ευρωπαϊκής επιτροπής στο σύνολό τους έχουν θετικό αποτύπωμα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και ένα στοιχείο είναι η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εφέτος η οποία εκτιμάται της τάξεως του 7,1% και η οποία είναι η 3η ψηλότερη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Τα πιο σημαντικά στοιχεία που έχει αυτή η ανάκαμψη είναι ότι θα συνεχιστεί με μία πολύ ισχυρή ανάπτυξη το 2022 και το 2023 και πολύ ισχυρότερη από το μέσο Ευρωπαϊκό όρο.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως «το επίπεδο της φτώχειας έχει συρρικνωθεί και οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 25 δις ευρώ την τελευταία διετία. Συμπέρασμα πάμε καλά και δεν είναι αντικείμενο θριαμβολογίας, αλλά ένταση των προσπαθειών μας προκειμένου να πετύχουμε ακόμα υψηλότερη ανάκαμψη, να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας και να ενισχύσουμε περισσότερο την κοινωνική συνοχή. Σε αυτά να προσθέσουμε ότι το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη είναι αυξημένο κατά 4% το πρώτο τρίμηνο και κατά 7% το δεύτερο τρίμηνο του 2021».

Για την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει σχέδιο που ξετυλίγεται και ισχύει. Δώσαμε το εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής και διοχετεύσαμε 8 δις ευρώ την τελευταία διετία στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις. Χτίσαμε εργαλεία όπως το ΤΕΠΙΧ και ο εγγυοδοτικός μηχανισμός, στο οποίο διοχετευθήκαν πόροι την τελευταία διετία σε περίπου 34.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 85% μικρομεσαίες. Παράλληλα δρομολογήσαμε το εργαλείο των μικροπιστώσεων, νομοθετήσαμε στη Βουλή και έγινε το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος και ήδη υπάρχουν οι δύο πρώτες αιτήσεις φορέων για να παρέχουν στο μέλλον μικροπιστώσεις.

Για τις τράπεζες

Ο κ Σταϊκούρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ζητάμε να κάνουν καλύτερη αξιολόγηση του κάθε φακέλου του κάθε νοικοκυριού και επιχείρησης γιατί μπορεί να υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες στο παρελθόν είχαν σημαντικές δυσκολίες εξαιτίας της δεκαετούς κρίσης, αλλά έχουν χαρακτηριστικά βιωσιμότητας και οι τράπεζές πρέπει να τις βοηθούν. Επίσης μέσα από τη ρύθμιση των οφειλών το τραπεζικό σύστημα μαζί με τους διαχειριστές δανείων ζητάμε να βοηθήσουν αυτές τις επιχειρήσεις που θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους να αποκτήσουν χαρακτηριστικά χρηματοδότησης. Ρεαλιστικός στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι μετά από ένα χρόνο οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα να είναι περίπου 100.000».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments