Πολιτική

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική: Μεγάλη κόντρα στην Βουλή

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική: Μεγάλη κόντρα στην Βουλή
Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική: Συζητείται ακόμη, η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την λίστα Πέτσα.

Εν μέσω μεγάλης κόντρας συζητήθηκε στην Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και την Λίστα Πέτσα. Μάλιστα ο υπουργός κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως η ΝΔ δεν θα καταθέσει δική της πρόταση για την εξεταστική.

Πιο συγκεκριμένα, η εξεταστική επιτροπή «να τα ελέγξει όλα και σε βάθος» και όχι να μετατραπεί σε μια Επιτροπή μεταφοράς «fake news» στη Βουλή για να βρει πολιτικό διέξοδο ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική οι βουλευτές της ΝΔ.

Τι ανέφεραν βουλευτές της ΝΔ για την πρόταση της εξεταστικής

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, τίποτα να κρύψει και δεν χρησιμοποιεί την πλειοψηφία που διαθέτει προκειμένου να αποφύγει τη λογοδοσία γι’ αυτό και ενίσχυσε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο βουλευτής της Χριστόφορος Μπουτσικάκης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε, ζήτησε «να τα ψάξουμε όλα από κοινού και για τις χρηματοδοτήσεις σε ΜΜΕ και εταιρείες δημοσκοπήσεων από το 2015 μέχρι σήμερα», αλλά ο κ. Τσίπρας που αρχικά συμφώνησε μετά υπαναχώρησε και αναρωτήθηκε «τι έχει να κρύψει;».

Ξεκαθάρισε πως η ΝΔ λέει «ναι» στο να ελεγχθούν όλα, όχι όμως σε μια πρόταση που μόνο σκοπό έχει να μεταφέρει τα «fake news» του διαδικτύου μέσα στο Ναό της Δημοκρατίας, η οποία στοχοποιεί εκείνους που προστάτευσαν την υγεία των πολιτών μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες υγειονομικής κρίσης. Εσείς, είπε, στον ΣΥΡΙΖΑ «προφανώς θεωρείτε ότι δεν έπρεπε να μεριμνήσει η κυβέρνηση ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες. Να μην κάναμε εκστρατεία ενημέρωσης. Είστε η μόνη αντιπολίτευση που κλείνατε και κλείνετε ακόμα και τώρα το μάτι στους αρνητές, τους αντιεμβολιαστές, τους συνωμοσιολόγους, τους κατασκευαστές των «fake news», σε όλους εκείνους από τους οποίους προσδοκάτε πολιτική στήριξη.

“Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα”

Η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να προσαρμόσει τις εξελίξεις στην Αυστρία στην ελληνική πραγματικότητα για να χτίσει μια νέα, ανέξοδη αντιπολιτευτική ρητορική καθώς αδυνατεί, όπως πρόσθεσε, «να γυρίσει το παιχνίδι και δύο χρόνια μετά τις εκλογές διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τα χαμηλά δημοσκοπικά αποτελέσματα». Καταλόγισε στο κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επιζητά την επαναφορά του διχαστικού λόγου της περιόδου 2014-2015.

Υπογράμμισε πως μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει «μια ειδοποιός διαφορά ότι δεν είμαστε ίδιοι» καθώς «μας χωρίζει πολιτισμικό, ηθικό, αξιακό, αισθητικό και πολιτικό χάσμα». Εμείς είπε η βουλευτής «δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Δεν έχουμε να φοβηθούμε απολύτως τίποτα» αλλά «δεν θα ακολουθήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στη χυδαιότητα[…] του “όχι” σε όλα και του “ναι” στο τίποτα». «Εμείς λέμε ναι, στο να χυθεί άπλετο φως παντού. Σε μια εξεταστική επιτροπή διευρυμένη, με ουδέτερη διατύπωση, που θα ελέγξει τα πεπραγμένα όλων μας από το 2015 και μετά», είπε.

Τι ανέφεραν Παπαδημητρίου και Μαρκόπουλος

Ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Παπαδημητρίου ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «ολοφάνερα ψεύδεται». Είναι κρίμα μία νέα και σοβαρή δυνατότητα κοινοβουλευτικού ελέγχου να ξεκινά με μία επιθετική προσπάθεια προς τα θεμέλια της Δημοκρατίας και της ελεύθερης γνώμης και τελικά της δημοσιογραφίας. «Όσο λοιπόν καλωσορίζω τη δυνατότητα αυτής της άσκησης ελέγχου για κυβερνητικές πράξεις, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για τον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, αυτονόητα απορρίπτω και θα καταψηφίσω το σκεπτικό και ειδικά τις κατηγορίες εναντίον των δημοσιογράφων που υποκριτικά χρησιμοποιεί η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με το κατατεθέν αίτημά της», είπε.

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε πως «διατηρούμε στο ακέραιο το δικαίωμά μας να διερευνηθούν όλα» και οι συναντήσεις με εκδότες και δημοσιογράφους και τα sms που ανταλλάσσονταν κατά την περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τότε «θα βρεθούν αμυνόμενοι όσοι νομίζουν ότι σήμερα είναι επιτιθέμενοι».

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Κουρτς μπροστά στον κ. Μητσοτάκη φαντάζει μάλλον ως «αρσακειάδα»

«Ο κ. Κουρτς μπροστά στον κ. Μητσοτάκη, φαντάζει μάλλον ως αρσακειάδα», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά στη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι ο Σ. Κουρτς παραιτήθηκε για κατηγορίες που αφορούσαν σε ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ «εδώ ρέουν εκατομμύρια κρατικού χρήματος και δεν τρέχει τίποτα». «Όχι γιατί στην Αυστρία υπάρχουν εισαγγελείς και δικαστές και εδώ όχι. Και εδώ υπάρχουν έντιμοι και ευσυνείδητοι δικαστές.

Αλλά γιατί εδώ βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών κάθε δικαστής μόλις πέσει επάνω σε πολιτικό πρόσωπο στέλνει το φάκελο στη Βουλή», είπε. Σημείωσε ότι «έτσι και έκανε η ελληνική δικαιοσύνη τον περασμένο Μάιο, που ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανή κακουργηματική απιστία κατά του Δημοσίου, για τη λίστα Πέτσα και πέφτοντας επάνω στους κυρίους Σκυλακάκη και Πέτσα, υπουργούς της κυβέρνησης, αναγκάστηκε να διακόψει την έρευνα και να διαβιβάσει το φάκελο στη Βουλή» και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία «φρόντισε να τον θάψει για μήνες σε κάποιο συρτάρι».

“Θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες”

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες, επισημαίνοντας ότι «πλέον δεν υπάρχει και παραγραφή» αφού «φροντίσαμε εμείς και αλλάξαμε το Σύνταγμα». Τόνισε ότι όμως το ζήτημα είναι πρωτίστως ηθικό και πολιτικό. Μίλησε για «δύο φορές ανήθικη» συμπεριφορά του πρωθυπουργού, «γιατί όλα αυτά τα έκανε τη περίοδο της πανδημίας και με πρόσχημα τη πανδημία».

Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «έδινε ένα πακτωλό χρημάτων, λεφτά των φορολογούμενων, για να φτιάξει ένα καθεστώς στα ΜΜΕ να τον λιβανίζει», την ώρα που -όπως τον κατηγόρησε- η κοινωνία είχε βυθιστεί στην ανασφάλεια και η κυβέρνηση δεν στήριζε το ΕΣΥ. «Δεν είναι μόνο ντροπιαστικό. Είναι ταυτόχρονα και εγκληματικό», είπε, σημειώνοντας ότι «αυτά τα 40 και πλέον εκατομμύρια θα δίνονταν σε πρώτη φάση για καμπάνια ενημέρωσης για τον κορονοϊό και σε δεύτερη για καμπάνια για τον εμβολιασμό, αλλά αντί για καμπάνια ενημέρωσης και καμπάνια πειθούς για το εμβόλιο, είχαμε προπαγάνδα για το Μωυσή και για το Τσιτάχ».

Γεραπετρίτης: Καιροσκοπική η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική

«Πραγματικό δείγμα πολιτικού καιροσκοπισμού και αριβισμού» είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που «προσβάλει διπλά πολίτες και δημοσιογράφους» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Απολύτως έωλη η πρόταση

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε την ουσία της προτάσης του ΣΥΡΙΖΑ ως «απολύτως έωλη» καθώς «ήδη έχει ασκηθεί για το ζήτημα αυτό πέντε φορές κοινοβουλευτικός έλεγχος, έχουν κατατεθεί έγγραφα και το θέμα έχει εξαντληθεί».

Η κοινωνία, είπε, «προφανώς και δεν ασχολείται με το θέμα της καμπάνιας αλλά εσείς το φέρνετε τώρα και μάλιστα με αναφορές στο τι συμβαίνει στην Αυστρία». Και αναρωτήθηκε «εάν δεν είχε γίνει αυτό στην Αυστρία θα ερχόσασταν σήμερα με αυτή την πρόταση;» Αυτό, είπε είναι «απλώς πολιτικός αριβισμός και τίποτε άλλο».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι διπλά προσβλητική και για τους πολίτες και για τους δημοσιογράφους» είπε ο κ. Γεραπετρίτης προσθέτοντας: «Όταν αναγράφετε στον τίτλο της «παραπλάνηση των πολιτών για την εξέλιξη των πολιτικών τάσεων, επιχείρηση πολιτικής χειραγώγησης…» θωρείτε πως οι πολίτες είναι αγέλη; Τι τύπου πατερναλισμός είναι αυτός; Που θεωρείται ότι οι πολίτες δεν έχουν την ωριμότητα να δουν να κρίνουν και να συγκρίνουν».

Η ΝΔ δεν θα καταθέσει δική της πρόταση

Η ΝΔ «δεν θα καταθέσει δική της πρόταση» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης αλλά «θα είμαστε εκεί, με σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με σαφή επιλογή να δούμε τις τυχόν παθολογίες που έχουν ενσκήψει και να είμαστε δημιουργικοί στο πώς θα θεραπευτούν». «Θα κληθούν όλοι οι μάρτυρές που πρέπει από όλους τους χρονικούς ορίζοντες και θα υπάρξει μια πλήρη διαλεύκανση όπως την επιθυμούμε όλοι» σημείωσε.

Εγκάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εάν και σε όλες τις χώρες έγιναν ανάλογες καμπάνιες ενημέρωσης δεν υπήρξαν τέτοια ζητήματα καταλογίζοντάς τους ότι εσείς «εμμέσως εδώ αμφισβητείτε και την επιχείρηση του εμβολιασμού και της ενημέρωσης για τη δημόσια Υγεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments