Ελλάδα

Βασιλακόπουλος: Εισαγγελική παρέμβαση για τις δηλώσεις του σχετικά με ΜΕΘ που δεν στελεχώθηκαν σωστά

Βασιλακόπουλος: Εισαγγελική παρέμβαση για τις δηλώσεις του σχετικά με ΜΕΘ που δεν στελεχώθηκαν σωστά
Βασιλακόπουλος: Θα διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών αυτών καθώς και αν έχουν τυχόν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις.

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος είπε ότι στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας, είχαν δημιουργηθεί ΜΕΘ που δεν είχαν στελεχωθεί σωστά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα.

«Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη μέσα στην κλινική κοροναϊού δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης η διενέργεια της οποίας ανατέθηκε σε εισαγγελέα θα διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών αυτών καθώς και αν έχουν τυχόν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις.

Βασιλακόπουλος

Βασιλακόπουλος: Αναλυτικά τα όσα είχε δηλώσει

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο OPEN υποστήριξε πως κλίνες ΜΕΘ που είχαν λειτουργήσει εκτάκτως πέρυσι είχαν δημιουργηθεί χωρίς προδιαγραφές, αφήνοντας μάλιστα σαφείς αιχμές για υψηλότερη θνητότητα. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για το αν έχει γίνει λάθος με τις κλίνες στις εντατικές, και τον λόγο που πέντε διαθέσιμα κρεβάτια στο Λαϊκό νοσοκομείο, φέρεται να μην λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ ασθενείς διασωληνώνονται την ίδια ώρα εκτός ΜΕΘ, ο καθηγητής απάντησε:

«Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη, μέσα στην κλινική του κορωνοϊού δημιουργήθηκαν εκτάκτως, εκ του μηδενός, πέντε κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν «όπως στελεχώθηκαν», λειτούργησαν για κάποιο χρονικό διάστημα ως κλίνες εντατικής θεραπείας, για να καταλάβετε, στις κλίνες αυτές δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας, υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο. Βασιλακόπουλος

Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων, λόγω τρομερού προβλήματος. Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα στο Λαϊκό, λειτούργησε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με πολύ, πολύ μέτρια – επιεικής χαρακτηρισμός – αποτελέσματα. Γιατί συνέβη αυτό; Διότι, το όριο που έχουμε στην Ελλάδα να αναπτύξουμε κλίνες εντατικής και να έχουν τα πραγματικά, σωστά αποτελέσματα, δηλαδή αποτελέσματα θνητότητας και αποτελεσματικότητας, έχει ξεπεραστεί. Είμαστε πολύ πέρα από αυτό το όριο”.

“Οι κλίνες που λέει ο κ. Γιαννάκος ότι αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο κύμα δεν είναι όλες πραγματικές κλίνες ΜΕΘ. Αναπτύχθηκαν στο Λαϊκό και μετά έπαψαν να λειτουργούν, γιατί λειτούργησαν εκ των ενόντων. Δημιουργήθηκε ένα τμήμα το οποίο δεν είχε και τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Αν πάρετε τα ποσοστά θνητότητας στο τμήμα θα απογοητευτείτε. Δεν θέλω να πω περισσότερα. Πρέπει να καταλάβετε κάτι όλοι και με συγχωρείτε που το λέω έτσι. Το να λέμε ότι θα ανοίξουμε 5.000 κλίνες στην Ελλάδα για να βάλουμε αυτή τη στιγμή ανθρώπους επειδή ο κόσμος δεν εμβολιάζεται, δεν είναι δυνατόν. Γιατί και τα αποτελέσματα που θα πάρουμε θα είναι πάρα πολύ φτωχά” είπε απαντώντας και στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ που ήταν επίσης καλεσμένος στην εκπομπή του OPEN “Ώρα Ελλάδος”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments