Τεχνολογία

Kaspersky: Χάκερς εκμεταλλεύονται εταιρείες streaming και διάσημες σειρές

Kaspersky: Χάκερς εκμεταλλεύονται εταιρείες streaming και διάσημες σειρές
Kaspersky: Τα «The Mandalorian» και «Money Heist» ήταν εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν συχνότερα για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού.

Οι ειδικοί της Kaspersky από αρχές Ιανουαρίου 2020 έως τέλη Ιουνίου 2021, εντόπισαν πάνω από 93.000 απόπειρες μόλυνσης συσκευών, που διαδόθηκαν με το πρόσχημα κορυφαίων πλατφορμών streaming: Netflix, Disney+, Apple TV+, Amazon Prime Video και Hulu. Συγχρόνως το Netflix προσφέρει τα πρώτα βιντεοπαιχνίδια του στα smartphone κάνοντας πιο εύκολο το παιχνίδι στους χακερς.

Όπως αναφέρει σχετική έκθεση, τα «The Mandalorian» και «Money Heist» ήταν εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν συχνότερα για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού λόγω της δημοτικότητάς τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Kaspersky, το on-demand περιεχόμενο και οι υπηρεσίες streaming γνώρισαν ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας και τις πολλές ώρες στο σπίτι. Οι χάκερς εκμεταλλεύτηκαν την επιθυμία των χρηστών να παρακολουθήσουν αγαπημένες τους εκπομπές σε πλατφόρμες streaming. Kaspersky

Συνολικά, οι ειδικοί της Kaspersky εντόπισαν 93.095 προσπάθειες μόλυνσης 18.938 μοναδικών χρηστών με 8.650 διαφορετικά αρχεία από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2021. Το Netflix δεν είναι μόνο η κορυφαία πλατφόρμα streaming παγκοσμίως αλλά και η πιο δημοφιλής υπηρεσία που χρησιμοποιείται ως δόλωμα από εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Στην πραγματικότητα, το 89,93% των θυμάτων ήρθαν σε επαφή με κακόβουλο ή ανεπιθύμητο λογισμικό αναζητώντας σχετικό με το Netflix περιεχόμενο.

Ποιες σειρές χρησιμοποιούν σαν «δόλωμα»

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν streaming εκπομπές και σειρές ως δόλωμα. Σύμφωνα με την Kaspersky, σχεδόν το 60% των προσπαθειών μόλυνσης έγιναν χρησιμοποιώντας μόνο δύο σόου ως δόλωμα- το Mandalorian (28,72%) και το Money Heist (28,41%).

Στην Ελλάδα τώρα, οι  μισοί χρήστες (50%) πέφτουν θύματα από τη δημοφιλή σειρά Mandalorian. Οι υπόλοιπες τρεις κορυφαίες σειρές που χρησιμοποιούνται τακτικά ως δόλωμα από phishers περιλαμβάνουν τα Rick and Morty (9,69%), Peaky Blinders (9,25%) και Westworld (7,17%). Kaspersky

Πώς μπορούμε να  προστατευτούμε

Για να αποφύγετε να πέσετε θύματα κακόβουλων προγραμμάτων και διαδικτυακών απατών κατά τη χρήση υπηρεσιών streaming, η Kaspersky συμβουλεύει τα εξής:

  •  Ελέγξτε την αυθεντικότητα των ιστοσελίδων πριν εισαγάγετε προσωπικά δεδομένα. Χρησιμοποιήστε μόνο επίσημες, αξιόπιστες ιστοσελίδες για να παρακολουθήσετε ή να κατεβάσετε ταινίες. Ελέγξτε ξανά τις μορφές URL καθώς και την ορθογραφία των ονομάτων της εταιρείας.
  • Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη υπηρεσία VPN, όπως το Kaspersky VPN Secure Connection, για να αποκτήσετε πρόσβαση σε τοπικό περιεχόμενο από διάφορες πλατφόρμες streaming.
  • Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας, όπως το Kaspersky Security Cloud, που εντοπίζει κακόβουλα συνημμένα και αποκλείει τοποθεσίες ηλεκτρονικού phising.
  • Αποφύγετε συνδέσμους που υπόσχονται πρώιμες προβολές περιεχομένου. Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα του περιεχομένου, επικοινωνήστε με τον πάροχο ψυχαγωγίας σας.
  • Να είστε προσεκτικοί με τυχόν συμφωνίες που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές, όπως «δωρεάν συνδρομή για έναν χρόνο».
  •  Όποτε είναι δυνατόν, αποκτήστε πρόσβαση σε πλατφόρμες streaming μόνο μέσω της δικής σας συνδρομής επί πληρωμή στον επίσημο ιστότοπο ή την εφαρμογή από επίσημα marketplace.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments