Κόσμος

Έρευνα: Η άνοδος της υγρασίας πιθανό να συνδέεται με την αύξηση των αυτοκτονιών,

Έρευνα: Η άνοδος της υγρασίας πιθανό να συνδέεται με την αύξηση των αυτοκτονιών,
Έρευνα: Οι γυναίκες και τα παιδιά έχουν μεγλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών που πιθανόν να σχετίζεται με την άνοδο της υγρασίας.

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η άνοδος της υγρασίας και της ομίχλης που προκαλεί η κλιματική κρίση, είναι πιθανό να συνδέεται με τα αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών. Στην έρευνα διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες και η νεολαία επηρεάζονται ιδιαίτερα από τα επίπεδα υγρασίας, της οποίας η ένταση και η συχνότητα αυξάνονται διαρκώς λόγω της υπερθέρμανσης.

Βασισμένη σε στοιχεία από εξήντα χώρες, το χρονικό διάστημα από το 1979 έως και το 2016, η έρευνα του πανεπιστημίου του Σάσεξ δείχνει πως οι περίοδοι έντονης υγρασίας συνδέεται με τις πολλές αυτοκτονίες και λιγότερο με τους καύσωνες.

Έρευνα

Η υγρασία παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του και αυτή η αυξημένη δυσφορία μπορεί να επιδεινώσει τις συνθήκες για ανθρώπους που ήδη πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, εξηγεί η δρ. Σόντζα Άγιεμπ-Κάρλσον που συνυπογράφει την έρευνα.

Είναι δύσκολο να κοιμηθείς όταν έχει ζέστη και υγρασία

«Αν μιλάμε για ψυχική υγεία, υπάρχουν αρκετές συνδέσεις – υπάρχει το άγχος, που κάνει δύσκολο, ανυπόφορο τον ύπνο. Η έλλειψη ύπνου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι δύσκολο να κοιμηθείς όταν έχει ζέστη και πολύ περισσότερο όταν έχει υγρασία» εξηγεί η ίδια.

Η Κάρλσον συμπληρώνει πως οι άνθρωποι με ζητήματα ψυχικής υγείας επηρεάζονται περισσότερο από την αυξημένη υγρασία απ’ ό,τι άλλοι, καθώς τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να διαταράξουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε 28 χώρες εμφανίζεται ισχυρή η σχέση μεταξύ αυτοκτονιών και υγρασίας. Στη λίστα περιλαμβάνονται χώρες με υψηλές θερμοκρασίες όπως η Ταϊλάνδη και η Γουιάνα, αλλά και χώρες της Ευρώπης που δεν είναι συνηθισμένες στον υψηλό υδράργυρο και την υγρασία, όπως Σουηδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο. Έρευνα

Οι γυναίκες έχουν αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών

Η Κάρλσον αναφέρει πως είναι η πρώτη φορά που διενεργείται έρευνα με αυτό το αντικείμενο σε παγκόσμια κλίμακα. Όπως σημειώνει, καταδεικνύει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην ψυχική υγεία και την απειλή στο στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μείωσης των αυτοκτονιών κατά ένα τρίτο μέχρι το 2030. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 700.000 άνθρωποι γίνονται αυτόχειρες κάθε χρόνο.

«Η μελέτη διαπίστωσε ενδιαφέρουσες τάσεις που συνδέονται με τα αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ ιδίως γυναικών και νέων σε σχέση με την υγρασία. Οι γυναίκες και τα παιδιά έχει διαπιστωθεί πως πάσχουν δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, λόγω των κοινωνικών δομών και των σχέσεων εξουσίας. Πρέπει να εξετάσουμε ενδελεχέστερα τις σχέσεις αυτές και τους αντίστοιχους λόγους πίσω από αυτό» σημειώνει η Κάρλσον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments