Διεθνή

ΗΠΑ: Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία
ΗΠΑ: Έχουν πληροφορίες και χάρτες, που δείχνουν συσσώρευση στρατευμάτων και μονάδων πυροβολικού της Ρωσίας προς πολλαπλά σημεία στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει σε Ευρωπαίους συμμάχους πως στην κατοχή τους διαθέτουν ιδιωτικές πληροφορίες, ανάμεσά τους και χάρτες, που δείχνουν συσσώρευση στρατευμάτων και μονάδων πυροβολικού της Ρωσίας και προετοιμασία για μια ταχεία, μεγάλης κλίμακας εισβολή από πολλαπλά σημεία στην Ουκρανία εφόσον δώσει εντολή ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι μη προγραμματισμένες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα αποτελούν σοβαρή πρόκληση για τη Μόσχα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών, οι πληροφορίες που δόθηκαν σε ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα του Νοεμβρίου υποστηρίζουν τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις πιθανές προθέσεις της Ρωσίας του Πούτιν και τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να μεταπειστεί ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, με Ευρωπαίους ηγέτες να μιλούν απευθείας με τον Ρώσο πρόεδρο. ΗΠΑ

Πιθανή εισβολή στις αρχές του έτους

Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο Πούτιν μπορεί να ζυγίζει μια εισβολή πιθανώς στις αρχές του έτους και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα σενάριο εισβολής στρατευμάτων με περίπου 100 τακτικές ομάδες ταγμάτων -πιθανώς γύρω στους 100.000 στρατιώτες – στην Ουκρανία μέσω της Κριμαίας, των ρωσικών συνόρων και της Λευκορωσίας σε μια επιχείρηση σε δύσβατα εδάφη υπό δριμύ ψύχος, που θα ετοιμάσει το έδαφος για πιθανώς παρατεταμένη κατοχή. Ήδη, σύμφωνα με δύο πηγές του πρακτορείου, οι μισοί από τους στρατιώτες είναι σε ετοιμότητα και μια τέτοια επιχείρηση θα έχει και τις δυνάμεις του αέρα την πολεμική αεροπορία.

ΗΠΑ

Η Ρωσία έχει καλέσει εφέδρους να πάρουν θέση ετοιμότητας

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία έχει καλέσει να πάρουν θέση δεκάδες χιλιάδες εφέδρους σε μια κλίμακα που δεν έχει προηγούμενο στη μετασοβιετική περίοδο, κι ότι ο ρόλος των εφέδρων αυτών θα ήταν να διασφαλίσει τα εδάφη αργότερα, μετά την τακτική επιχείρηση. Η Ρωσία δεν έχει ανακοινώσει δημοσίως ότι κάλεσε εφέδρους να πάρουν θέση. Μια από τις πηγές ανέφερε ότι οι ΗΠΑ μοιράστηκαν επίσης πληροφορίες για μια επιθετική εκστρατεία παραπληροφόρησης από μέρους της Ρωσίας εις βάρους του Κιέβου κι ότι η Μόσχα στρατολόγησε πράκτορες για να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση εντός της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν έσπευσε να διαψεύσει την περασμένη εβδομάδα τα περί πρόθεσής του να διατάξει εισβολή στην Ουκρανία, αλλά χαιρέτισε τον συναγερμό στη Δύση ως απόδειξη ότι οι κινήσεις του προσέλκυσαν την προσοχή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, τους οποίους κατηγορεί ότι δεν λαμβάνουν αρκετά σοβαρά υπόψη τους τις ρωσικές «κόκκινες γραμμές» αναφορικά με την Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments