Διεθνή

Όμικρον: Αγώνας δρόμου για τις ευρωπαϊκές χώρες μπροστά στη νέα μετάλλαξη

Όμικρον: Αγώνας δρόμου για τις ευρωπαϊκές χώρες μπροστά στη νέα μετάλλαξη
Όμικρον: Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Τσεχία, η Ιταλία και το Βέλγιο δήλωσαν επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ιταλίας και του Βελγίου ανακοίνωσαν επίσημα ότι εντοπίστηκαν κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον. Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι η Γαλλία δεν έχει εντοπίσει ακόμα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας μετάλλαξης Όμικρον. «είναι πιθανό ότι υπάρχουν σήμερα κρούσματα σε κυκλοφορία». Το υπουργείο Υγείας είπε ότι υπάρχουν τουλάχιστον «οκτώ πιθανές περιπτώσεις» της παραλλαγής.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «αγώνας δρόμου με τον χρόνο» για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον. Όμικρον

Η παραλλαγή Όμικρον είναι υψηλό ρίσκο για όλη την Ευρώπη

Η νέα παραλλαγή έχει πολύ υψηλό ρίσκο σε έναν παγκόσμιο κίνδυνο, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε μια συνοπτική ομιλία για την παρουσίαση και την προετοιμασία της παραλλαγής Όμικρον. Στην Ελλάδα ο Γιάννης Οικονόμου για την νέα μετάλλαξη Όμικρον είπε ότι πλέον θα είναι αυστηρά τα μέτρα ελέγχου για όσους ταξιδέψουν στη χώρα μας.

Ο ΠΟΥ είπε ότι η παραλλαγή έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, ορισμένες από τις οποίες αφορούσαν και υποδεικνύουν «δυναμικό ανοσολογικής διαφυγής και υψηλότερη μεταδοτικότητα». Αυτό σημαίνει ότι είναι ακόμα άγνωστο εάν τα τρέχοντα εμβόλια για τον COVID-19 θα λειτουργήσουν προς την εξάλειψή του ή το να μεταδίδονται θανατηφόρα.

Εμπειρογνώμονες στη Νότια Αφρική είπαν ότι η παραλλαγή είναι πιθανό πίσω από μια «ταχεία αύξηση των κρουσμάτων» τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη χώρα, αλλά ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η παραλλαγή ευθύνεται για αυτό.

Ο ΠΟΥ προέτρεψε τις χώρες να «διασφαλίσουν ότι υπάρχουν σχέδια μετριασμού για τη διατήρηση των βασικών υπηρεσιών υγείας» σε περίπτωση πιθανής αύξησης της νοσηλείας.

Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική στις 9 Νοεμβρίου. Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Joe Phaahla καταδίκασε τις πρόσφατες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ως «αντιπαραγωγικές», δεδομένου ότι πολλές χώρες έχουν πλέον αναφέρει κρούσματα. Όμικρον

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν  κρούσματα της νέας παραλλαγής

Οι μολύνσεις της νέας παραλλαγής, για τις οποίες τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και πιο ανθεκτικές στην τρέχουσα θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, ώθησαν τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να αυστηροποιήσει τις απαιτήσεις εισόδου.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τους ανθρώπους που ταξιδεύουν, αλλά θα απαιτήσουμε από οποιονδήποτε εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας μετά την άφιξή του και να απομονωθεί μέχρι να έχει αρνητικό αποτέλεσμα», είπε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξη Τύπου το απόγευμα του Σαββάτου. Η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Τσεχία αναφέρουν επίσης κρούσματα Όμικρον.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης  έκλεισαν την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου  τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από επτά χώρες της Νότιας Αφρικής — Μποτσουάνα, Εσβατίνι, Λεσόθο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νότια Αφρική και Ζιμπάμπουε, λόγω της παραλλαγής.

Η απόφαση ήρθε λίγες ώρες πριν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δώσει στην παραλλαγή, γνωστή αρχικά ως B.1.1.529, το όνομά της και την χαρακτηρίσει ως «παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία». Ο Καναδάς και οι πολιτείες των ΗΠΑ έχουν κλείσει και εκείνες τα σύνορά τους. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments