Οικονομία

Τουρκική λίρα: Νέα πτώση μετά την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών

Τουρκική λίρα: Νέα πτώση μετά την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών
Τουρκική λίρα: Νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε η Τουρκική λίρα μετά την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Λουτφί Έλβαν.

Νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε η Τουρκική λίρα μετά την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Λουτφί Έλβαν. Αποτέλεσμα είναι η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο ΗΠΑ να διαμορφώνεται σήμερα στο 13,55, μια «ανάσα» από το ιστορικό υψηλό των 13,88 λιρών ανά δολάριο.

Ποιος διορίστηκε στη θέση του Λουτφί Έλβαν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τον κ. Νουρεντίν Νεμπάτι. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν αύριο και οι αναλυτές εκτιμούν πως ο τιμάριθμος στην Τουρκία θα ξεπερνά το 20%.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, είναι στενός φίλος και συνεργάτης του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Τούρκου Προέδρου και γι’ αυτό αρκετοί στην Άγκυρα κάνουν λόγο για «επιστροφή του γαμπρού».

Ο παραιτηθείς Λουτφί Έλβαν διαφωνούσε κάθετα με την αμφιλεγόμενη οικονομική πολιτική μείωσης των επιτοκίων που ακολουθεί ο Ερντογάν για να μειώσει τον πληθωρισμό, για την οποία προειδοποιούσε ότι θα οδηγήσει στην καταστροφή.

Η εξάρτηση της Τουρκίας από εισαγόμενα αγαθά, ιδίως ενέργεια και πρώτες ύλες, σημαίνει ότι η κατάρρευση του νομίσματος μεταφράζεται γρήγορα σε υψηλότερες τιμές. Στη βάση αυτή αναλυτές αναμένουν πως ο πληθωρισμός είναι πλέον πιθανό να αυξηθεί στο 25% με 30% τους επόμενους δύο μήνες.

Αμετανόητος ο Ερντογάν

Την Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι αντιτίθεται σε κάθε «συμβιβασμό» όσον αφορά την πολιτική μείωσης των επιτοκίων, παρά τη βύθιση του νομίσματος.

Η λίρα έχασε την περασμένη εβδομάδα το 13% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σε λίγες ώρες, απώλεια που εν μέρει προκλήθηκε από τη μείωση των επιτοκίων. Διαφωνώντας με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο Ερντογάν εκτιμά ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.

Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε και πάλι τα επιτόκια τον Νοέμβριο (από το 16 στο 15%) για τρίτη φορά σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ ο πληθωρισμός φτάνει το 20%, είναι δηλαδή τέσσερις φορές υψηλότερος από τον στόχο που επιδίωκε η κυβέρνηση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments