Ελλάδα

Πάπας Φραγκίσκος: Στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ στη Λέσβο του φώναζαν σε αγαπάμε πολύ

Πάπας Φραγκίσκος: Στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ στη Λέσβο του φώναζαν σε αγαπάμε πολύ
Πάπας Φραγκίσκος: Ιδιαίτερα φορτισμένες στιγμές με παιδιά να πέφτουν στην αγκαλιά του στη Λέσβο φωνάζοντας του σ αγαπάμε πολύ βοήθα μας.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο έδωσε το παρόν σήμερα το πρωί της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου ο Πάπας Φραγκίσκος. Η υποδοχή έγινε σε άψογο κλίμα από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες καθώς του φώναζαν «σε αγαπάμε» και «καλωσόρισες».

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την άφιξή του χαιρέτησε τα παιδάκια που διαμένουν στο ΚΥΤ. Κάποιοι μάλιστα ζητωκραύγαζαν ενώ άλλοι σήκωσαν τα κινητά τους για να απαθανατίσουν την επίσκεψη του Ποντίφικα για να την θυμούνται για πάντα. Πάπας Φραγκίσκος

Οι σκηνές ήταν συγκινητικές: ο Πάπας Φραγκίσκος με πολύ αγάπη και χαρά χαιρέτησε όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα. Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που ένα από τα παιδιά του ΚΥΤ  τον αγκάλιασε σφιχτά.

Πάπας Φραγκίσκος: «Οποίος σας φοβάται δεν σας έχει κοιτάξει τα μάτια»

«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές βρίσκομαι και πάλι εδώ για να σας συναντήσω. Είμαι εδώ για να πω από καρδιάς ότι είμαι δίπλα σας», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είπε συγκινημένος «μάτια γεμάτα φόβο και προσμονή μάτια που είδαν βία και φτώχεια. Μάτια από ποταμούς δακρύων» και πρόσθεσε: «Οποίος σας φοβάται δεν σας έχει κοιτάξει τα μάτια».

Πρόβλημα όλου του κόσμου η μετανάστευση

Ο Πάπας Φραγκίσκος μετέφερε για πολλαπλή φορά ένα ηχηρό μήνυμα για το μεταναστευτικό και όπως είπε: «Η μετανάστευση είναι ένα πρόβλημα του κόσμου μια ανθρωπιστική κρίση που αφορά όλους μας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πανδημία που όπως είπε μας έκανε να καταλάβουμε ότι όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο και έχουμε την ίδια ευθύνη: «Η πανδημία μας έκανε να νιώσουμε όλοι ότι είμαστε στο ίδιο πλοίο. Καταλάβαμε ότι τα προβλήματα θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται από κοινού».

Πρόσθεσε ακόμη: «Διακυβεύονται άνθρωποι, ανθρώπινες ζωές διακυβεύεται το μέλλον όλων. Όταν απορρίπτονται οι φτωχοί απορρίπτεται η ειρήνη. Είναι αυταπάτη να νομίζουμε ότι αρκεί να διασώσουμε τον εαυτό μας. Το μέλλον θα μας φέρνει περισσότερο κοντά τον έναν με τον άλλο. Ας μη στέφουμε τις πλάτες στη πραγματικότητα. Ας σταματήσει η μετάθεση ευθυνών».

Έκανε αναφορά στους εθνικισμούς στην εσωστρέφεια : «Τα πρόσωπα σας και τα μάτια σας μας ζητούν να μη στραφούμε από την άλλη μεριά να μην απαρνηθούμε την ανθρωπιά που μας συνδέει. Τούτη την Κυριακή παρακαλώ τον θεό να μας αφυπνίσει από τη λησμονιά του πάσχοντα να μας ανακουφίσει από τον ατομικισμό που αποκλείει τον διπλανό». Πάπας Φραγκίσκος

Τι είπε για την επίσκεψή του το 2016

Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του 2016 και είπε: «Περάσαν πέντε χρόνια από την επίσκεψη που έκανα εδώ μετά από όλο αυτό τον καιρό διαπιστώνω ότι ανά τον κόσμο ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Ευχαριστώ από καρδιάς τον τοπικό πληθυσμό για τις πολλές θυσίες που έκανε. Και τοπικές αρχές. Ευχαριστώ γι α όλα όσα κάνατε».

Ενώ δεν παρέλειψε  τον τρόπο που χειρίζεται η Ευρώπη το μεταναστευτικό: «Πρέπει με πικρία να παραδεχτούμε ότι αυτή η χώρα βρίσκεται σε δυσκολία και στην Ευρώπη υπάρχουν αυτοί που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σαν μην τους αφορά. Είναι τραγικό. Ο σεβασμός των ανθρώπων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να διαφυλάξετε και η αξιοπρέπεια του καθενός να τίθεται πάνω από όλα».

Μίλησε για τα σύνορα και τα όρια που υψώνονται και είπε: «Είναι θλιβερό να ακούς τη δέσμευση κοινών πόρων για να χτιστούν τείχη. Ζούμε στην εποχή των συρματοπλεγμάτων. Δεν βελτιώνουν τη συμβίωση υψώνοντας φράχτες. Είναι εύκολο να παρασύρει κάνεις τη κοινή γνώμη σπέρνοντας τον φόβο για τον άλλο. Πρέπει να ξεπεράσουμε την γκετοποίηση και προχωρήσουμε στην ένταξη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments