Πως Να

Ύπνος: Πως να κοιμάσαι καλύτερα

Ύπνος: Πως να κοιμάσαι καλύτερα
Ύπνος: Μερικές φορές όλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο, και όμως υπάρχουν συμβουλές με τις οποίες μπορεί κανείς να κοιμηθεί πιο εύκολα.

Ο ύπνος είναι αρκετά σημαντικός για την υγεία του ανθρώπου. Ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση είναι κάτι που το συνηθίζουμε οι περισσότεροι. Μετά από μια κουραστική μέρα ο ύπνος στον καναπέ μπροστά στη τηλεόραση μπορεί να μοιάζει χαλαρωτικός. Ακόμη  είναι πολύ δύσκολο να κοιμηθεί κανείς αμέσως μετά το βραδινό φαγητό.

Παρά την σημασία του ύπνου στην υγεία του ανθρώπου, μερικές φορές είναι δύσκολο να κοιμηθεί κανείς, ειδικά αν έχει άγχος. Υπάρχουν όμως και διάφορες συμβουλές που θα βοηθήσουν στο να κοιμηθείτε ευκολότερα.

Υιοθέτησε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο

Ας πούμε, μισή ώρα πριν κοιμηθείς κάνεις μπάνιο, πλένεις δόντια, διαβάζεις ένα κεφάλαιο από το βιβλίο σου. Παράδειγμα είναι, μπορεί να είσαι από τους ανθρώπους που κάνουν μπάνιο αυστηρά και μόνο το πρωί, ή που δεν διαβάζουν βιβλία γενικώς. Δεν θα τα χαλάσουμε εκεί. Το σημαντικό είναι να έχεις μια ρουτίνα την οποία ακολουθείς λίγο-πολύ πριν πέσεις για ύπνο, και η οποία μετά από λίγες μέρες θα στέλνει σήμα στον εγκέφαλό σου ότι «τώρα ετοιμαζόμαστε για ύπνο». Γιατί; Επειδή η επόμενη παράγραφος είναι πολύ σημαντική.

Μην πιέζεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί

Το να στριφογυρίζεις μία ώρα στο κρεβάτι κοιτάζοντας κάθε λίγο το ρολόι και σκεφτόμενος/η «μου μένουν έξι ώρες-πέντε ώρες-τέσσερις ώρες να κοιμηθώ» δεν πρόκειται να σε βοηθήσει. Για την ακρίβεια, θα σε αγχώσει και θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αν δεν σε έχει πάρει ο ύπνος 20 λεπτά αφού ξαπλώσεις, σήκω και φτιάξε ένα ζεστό χαμομήλι, κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, διάβασε λίγες σελίδες από ένα βιβλίο (επιμένουμε, το βλέπεις) και ξαναδοκίμασε μετά.

Φτιάξε τη σωστή θερμοκρασία

Όχι ότι σηκώνει κανενός μας το μπάτζετ να κοιμάται με το καλοριφέρ αναμμένο, ωστόσο έτσι εγκυκλοπαιδικά θα αναφέρουμε ότι η ιδανική θερμοκρασία του χώρου την ώρα που κοιμάσαι είναι, βάσει ερευνών, οι 18,3 βαθμοί Κελσίου. Όσο κρυουλιάρης τύπος και αν είσαι, κουκουλωμένος/η με πάπλωμα στους 20 βαθμούς μοιραία θα ζεσταθείς, κι αν ζεσταθείς θα (μισο)ξυπνήσεις, και ο διακεκομμένος ύπνος δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν. Από την άλλη, και το να κρυώνεις το ίδιο πρόβλημα θα σου δημιουργήσει, οπότε αν δεν έχεις επαρκή θέρμανση στο σπίτι, επένδυσε σε μερικές έξτρα κουβερτούλες.

Άσε κάτω το κινητό

Ναι το ξέρουμε, εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις, αλλά εμείς οφείλουμε να σε προειδοποιήσουμε πως από τη μία το μπλε φως της οθόνης και από την άλλη το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο Facebook δεν αφήνουν τον εγκέφαλό σου να ηρεμήσει και να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα για ύπνο. Αν δεν μπορείς με τίποτα να αντισταθείς σε ένα τελευταίο σκρολάρισμα πριν τον ύπνο, κάν’ το τουλάχιστον στο Instagram, που έχει λιγότερους καυγάδες κι είναι περισσότερο βαρετό –άρα έχει πιο πολλές πιθανότητες να σε νυστάξει.

Μην τρως πολύ αργά (και προσοχή στο νερό)

Το λιγότερο δύο ώρες πρέπει να μεσολαβούν ανάμεσα στο τελευταίο γεύμα σου και τη στιγμή που πέφτεις για ύπνο, νόμος. Δεν είναι, όμως, μόνο η βαρυστομαχιά που δεν σε αφήνει να κοιμηθείς, ή που χαλάει την ποιότητα του ύπνου σου: Εξίσου προβληματικό είναι και το να έχεις πιει πολύ νερό πριν πας για ύπνο, με αποτέλεσμα να ξυπνάς δυο και τρεις φορές μέσα στη νύχτα για να πας τουαλέτα, αλλά και το να πέφτεις για ύπνο αφυδατωμένος/η. Αυτό το τελευταίο είναι πρόβλημα που προκαλείται συχνά από το πολύ αλκοόλ. Δεν έχεις παρατηρήσει, ας πούμε, ότι τα βράδια που έχεις πιει πολύ κρασί ξυπνάς για να πιεις νερό; Στην αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ οφείλεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments