Πολιτική

Χατζηδάκης για σχέδιο δράσης Ισότητας: Στο Υπουργείο Εργασίας θέλουμε να είμαστε το Υπουργείο της Ισότητας

Χατζηδάκης για σχέδιο δράσης Ισότητας: Στο Υπουργείο Εργασίας θέλουμε να είμαστε το Υπουργείο της Ισότητας
Χατζηδάκης για σχέδιο δράσης για την Ισότητα: Πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

O υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο ότι στο υπουργείο Εργασίας θέλουν να είναι το υπουργείο της Ισότητας.

Η δήλωση του υπουργού Εργασίας

Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θέλουμε να είμαστε το Υπουργείο της Ισότητας! Και προσπαθούμε να μιλάμε για τα ζητήματα αυτά με συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο.

Προχωρούμε με πρωτοβουλίες όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, που παρουσιάστηκε σήμερα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι μια σημαντική προσπάθεια του Υπουργείου μας, την ευθύνη της οποίας είχαν η Μαρία Συρεγγέλα και η Γιάννα Χορμόβα.

Έχουμε όμως και μια σειρά από πρωτοβουλίες που ήδη τρέχουν και έχουν ξεκινήσει να έχουν αποτελέσματα για την ισότητα των φύλων:

Με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας, πριν από 6 μήνες, υιοθετήσαμε σημαντικές διατάξεις για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων:

  • Θεσπίσαμε, για πρώτη φορά, την άδεια πατρότητας 14 ημερών και την προστασία από απόλυση των νέων πατεράδων για 6 μήνες από τη γέννηση του κάθε τέκνου τους. Διασφαλίσαμε, επίσης για πρώτη φορά, ότι θα επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ οι 2 από τους 4 μήνες της γονικής άδειας και για τους δύο γονείς!
  • Με τον ίδιο νόμο, ενσωματώσαμε την διεθνή σύμβαση του ILO διατάξεις για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία μαζί με διατάξεις που την εξειδικεύουν και προβλέπουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και κυρώσεις για τις επιχειρήσεις. Ήδη έχουν εκδοθεί οι 2 σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις και έχουμε περάσει στο στάδιο της εφαρμογής του νόμου.

Και βεβαίως έχουμε άλλες 3 πρωτοβουλίες από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» για τη φύλαξη νηπίων ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών, με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες και θα επικεντρωθεί σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών.

Το πρόγραμμα για τη δημιουργία 120 μονάδων παιδικής μέριμνας εντός μεγάλων επιχειρήσεων για 2.500 περίπου βρέφη και νήπια, με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, για θέματα διακρίσεων γενικότερα στην κοινωνία, για να κτίσουμε μια καινούρια κοινωνική κουλτούρα εναντίον των προκαταλήψεων και των διακρίσεων.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις βασικές δράσεις που προωθούμε στο Υπουργείο Εργασίας για την Ισότητα των Φύλων. Δεν αρκούν φυσικά! Παρότι έχουμε διανύσει ως χώρα μεγάλη απόσταση για την εμπέδωση της ισότητας των φύλων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας.

Εμείς θα προχωρήσουμε στο πνεύμα αυτής της αντίληψης, που είναι μια αντίληψη σύγχρονη και ευρωπαϊκή. Και μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι σε αυτή την προσπάθεια. Τα θέματα αυτά, πιστεύω, μας ενώνουν όλους ανεξαρτήτως κομμάτων!

Ποιοι οι τέσσερις άξονες του νομοσχεδίου

  • 1. Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας για την προστασία των γυναικών από την άσκηση κάθε μορφής βίας και τη σημασία της ευαισθητοποίησης των φορέων και των πολιτών.
  • 2. Ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων/ηγετικούς ρόλους, με σκοπό την ενεργοποίηση των γυναικών για τη συμμετοχή τους στα κοινά και την προετοιμασία κάλυψης θέσεων ευθύνης.
  • 3. Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας και την εναρμόνιση της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής.
  • 4. Ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές, προκειμένου να αναδειχθούν τα οφέλη της για όλους τους εμπλεκόμενους, την κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments