Πολιτική

Τσίπρας: Διαγραφή Κουρουμπλή

Τσίπρας: Διαγραφή Κουρουμπλή
Αλέξης Τσίπρας: Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Να ανακαλέσει τις βαριές κουβέντες που είπε στη Βουλή φέρεται να ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και μάλιστα στη βάση ενός τελεσιγράφου: Ανακαλεί, ή αλλιώς διαγράφεται. Όπως φαίνεται, εκ του αποτελέσματος, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αρνήθηκε για άλλη μια φορά να ανακαλέσει, κι έτσι οδηγήθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό που σημειώθηκε στη Βουλή, τηλεφώνησε στη γραμματέα τις κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Όλγα Γεροβασίλη και της έδωσε «τελεσίγραφο» να το μεταφέρει στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ: Θα ανασκευάσει, ειδάλλως θα διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Το περιστατικό

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, αποκαλώντας δολοφόνους τους βουλευτές της ΝΔ.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα,  ο οποίος επέβαλε στον Παναγιώτη Κουρουμπλή, την ποινή της μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά με βάση το άρθρο 80.

Την ώρα της ανακοίνωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε, ώστε να έχει το δικαίωμα απολογίας, ωστόσο νωρίτερα είχε αρνηθεί να ανακαλέσει τα όσα είχε πει.

Ο κ.Τασούλας κλείνοντας την παρέμβασή του κατέληξε «στιγματίζω τον βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή με μομφή αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς».

«Το να υπάρχει συνάδελφος που απευθυνόμενος στην πλειοψηφία, να μιλά ότι δολοφονήσατε χιλιάδες ανθρώπους, και ότι “επιμένω και δεν ανακαλώ”, “είναι ό,τι χυδαιότερο, αποκρουστικότερο, και υπονομευτικό του κύρους του Κοινοβουλίου και μπορεί να λεχθεί εδώ μέσα», είπε -χειροκροτούμενος- ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε: «Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να διαγραφεί από τα πρακτικά, πρέπει να μείνει ως κάκιστο παράδειγμα μιας συμπεριφοράς που ομόφωνα καταδικάζουμε».

«Δεν μπορεί να πυροδοτούμε τον κοινωνικό αυτοματισμό μίσους κατά πολιτικών αντιπροσώπων. Απευθύνομαι στο σώμα και στιγματίζω τον κ. Κουρουμπλή με μομφή αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς για όσα αποκρουστικά ανέφερε», τόνισε ο κ. Τασούλας.

Σε παρέμβασή του, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είπε ότι υπάρχει ζήτημα και για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του, Αλέξη Τσίπρα, που πρέπει να αποδοκιμάσει τον βουλευτή του. Πρέπει να τον οδηγήσει να έρθει στην αίθουσα να ανακαλέσει, αλλιώς να τον διαγράψει από την κοινοβουλευτική του ομάδα, είπε ο κ. Οικονόμου. Διαφορετικά, προσέθεσε, ανέχεται (ο κ. Τσίπρας) και κατευθύνει τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές.

Τι προβλέπει το άρθρο 80

Moμφή για αντικoινoβoυλευτική συμπεριφoρά Άρθρo 80

1. Σε ιδιαίτερα σoβαρές περιπτώσεις o Πρόεδρoς της Βoυλής μπoρεί, κατά την κρίση τoυ, αντί των πειθαρχικών μέτρων των πρoηγoύμενων άρθρων, να διατυπώσει πρoς τη Boυλή πρόταση μoμφής για αντικoινoβoυλευτική συμπεριφoρά εναντίoν βoυλευτή πoυ υπέπεσε ή επιμένει στην αναφερόμενη στo άρθρo 77 παρ. 3 ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά.

2. Mετά την πρόταση τoυ Πρoέδρoυ για απόδoση μoμφής, o ενδιαφερόμενoς καλείται να δώσει εξηγήσεις για πέντε (5) λεπτά της ώρας τo πoλύ, μετά τις oπoίες, εάν o 92 Πρόεδρoς διατηρεί την πρότασή τoυ, η Βoυλή απoφασίζει με ανάταση και χωρίς συζήτηση.

3. H απόφαση της Βoυλής για τη διατύπωση μoμφής για αντικoινoβoυλευτική συμπεριφoρά εναντίoν Βoυλευτή συνεπάγεται αυτoδικαίως την περικoπή τoυ ενός τετάρτoυ (1/4) της μηνιαίας απoζημίωσής τoυ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments