Ελλάδα

Πέθανε ο Μιχάλης Κουρουτός

Πέθανε ο Μιχάλης Κουρουτός
Μιχάλης Κουρουτός: Την τελευταία του πνοή άφησε ο συνδικαλιστής και επί 24 χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ).

Έφυγε από την ζωή ο Μιχάλης Κουρουτός, ο οποίος ήταν επί 24 χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας. Πρόσφατα έφυγε από την ζωή ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας μετά από την πολυήμερη μάχη του με τον κορωνοϊό.

Ο συνδικαλιστικός ηγέτης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών έφυγε από την ζωή μετά από την μάχη του με την επάρατη νόσο. Ο κ. Κουρουτός αναδείχθηκε πρόεδρος του ΟΙΕΛΕ,  σε μια μεταβατική φάση, με τη σταδιακή αποχώρηση της γενιάς που είχε διαμορφώσει το συνδικαλισμό σε αυτό τον κλάδο στις μεγάλες μάχες της δεκαετίας του 1970.

Η διαδρομή του στην ηγεσία του ΟΙΕΛΕ

Στη διαδρομή του στην ηγεσία της ΟΙΕΛΕ υπερασπίστηκε τη θέση ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι λειτουργοί της εκπαίδευσης και όχι απλοί «υπάλληλοι» και προσπάθησε να εξασφαλίσει ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν θα είναι πλήρως εκτεθειμένοι στις επιδιώξεις της εργοδοσίας και συγκρούστηκε συχνά με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ανάδειξε παρατυπίες και σκάνδαλα στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Προσπάθησε παράλληλα να επεκτείνει την ομοσπονδία του και στο σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ενώ πρωτοστάτησε και στη δημιουργία του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ. Παρότι προερχόμενος από τον χώρο της ΠΑΣΚΕ, στην περίοδο των Μνημονίων κινήθηκε σε διαφορετική κατεύθυνση από την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Αφοσιωμένος στο συνδικαλισμό για πάρα πολλά χρόνια, ήταν μια οικεία φυσιογνωμία και ένα σημείο αναφοράς για τους εκπαιδευτικούς σε ιδιωτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του ΟΙΕΛΕ

Τον Μιχάλη Κουρουτό αποχαιρέτησε η ΟΙΕΛΕ με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Πώς να σε συντροφέψω καλέ μου

στον ουρανό που πας,

κουράγιο πού να κλέψω αητέ μου

που δε φτεροκοπάς;

Ο Μιχάλης Κουρουτός, ο Πρόεδρός μας, ο ηγέτης της Ομοσπονδίας μας, ταξιδεύει από το πρωί στο Επέκεινα, μετά από γενναία, πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τη συντριβή, την οδύνη, τον πόνο όλων μας, των συντρόφων, των συνοδοιπόρων, των συναγωνιστών, των φίλων.

Έφυγε ένας μεγάλος, έφυγε ένας αναντικατάστατος. Έφυγε ένας από τους κορυφαίους συνδικαλιστές της γενιάς του, ένας άνθρωπος που άλλαξε το ρου των πραγμάτων στο χώρο της Παιδείας, που η φωνή του ακουγόταν δυνατή, πέρα από τα στενά όρια του κόσμου της εκπαίδευσης. Ένας άνθρωπος που αγαπούσαν οι φίλοι και σέβονταν οι αντίπαλοι.

Δίνουμε τη δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε το δύσβατο, το μοναχικό, τον ωραίο όμως δρόμο που χάραξε. Έναν δρόμο που επιφυλάσσει πολλές πίκρες και λίγες χαρές. Αξίζει όμως αυτός ο σκληρός, συχνά άνισος αγώνας. Αξίζει να πολεμάει κανείς, όπως πολέμησε ο Μιχάλης σε όλη του τη ζωή, για το όνειρο. Για μια καλύτερη εκπαίδευση, για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για την αξιοπρέπεια του ιδιωτικού εκπαιδευτικού, για τα δίκαια των εργαζόμενων, για τις νέες γενιές.

Στο καλό αητέ,

Στο καλό «ακροβάτη»,

Θα είσαι για πάντα στην καρδιά μας, στις ψυχές μας, στη μνήμη μας.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments