Διεθνή

Ιταλία: Οι χάρτες της αναγεννησιακής Τοσκάνης εκτίθενται μετά από 20 χρόνια

Ιταλία: Οι χάρτες της αναγεννησιακής Τοσκάνης εκτίθενται μετά από 20 χρόνια
Οι χάρτες αποτελούσαν την πρώτη μεγάλης κλίμακας αναπαράσταση της Τοσκάνης

Χάρτες που απεικονίζουν την Τοσκάνη της Αναγέννησης εκτίθενται ξανά στην γκαλερί Uffizi στην Φλωρεντία, μετά από τουλάχιστον 20 χρόνια που ήταν κρυμμένοι από το κοινό.

Οι τοιχογραφίες με τους χάρτες ανατέθηκαν στα τέλη του 1500 από τον Ferdinando I de’ Medici μετά την κατάκτηση της Σιένας από την Φλωρεντία που οδήγησε στη δημιουργία του Μεγάλου Δουκάτου της Τοσκάνης προκειμένου να  απεικονίζουν την πρόσφατα ενοποιημένη περιοχή.

Περισσότερες από 1.200 πόλεις και κωμοπόλεις, των οποίων τα ονόματα είναι γραμμένα με χρυσό, εμφανίζονται στους τρεις χάρτες που σχεδίασε ο χαρτογράφος Stefano Bonsignori και ζωγράφισε ο Ludovico Buti.

Οι χάρτες αποτελούσαν την πρώτη μεγάλης κλίμακας αναπαράσταση της Τοσκάνης και εκτίθενται στην «αίθουσα των γεωγραφικών χαρτών» του μουσείου, όπου ο Ιταλός σκηνοθέτης Ντάριο Αρτζέντο τράβηξε μια σκηνή από την ταινία του 1996 The Syndrome Stendhal, που έχει να κάνει με τη μυστηριώδη ασθένεια που πιστεύεται ότι «προσβάλλει» τους επισκέπτες της Φλωρεντίας αφού κατακλύζονται από την ομορφιά των καλλιτεχνικών αριστουργημάτων της πόλης.

Η μια τοιχογραφία απεικονίζει τον χάρτη της επικράτειας της Φλωρεντίας, ενώ ένας άλλος απεικονίζει τη Σιένα. Μια τρίτη τοιχογραφία παρουσιάζει έναν χάρτη του νησιού Έλβα στα ανοιχτά της Τοσκάνης. Οι χάρτες αποτελούσαν την πρώτη μεγάλης κλίμακας αναπαράσταση της Τοσκάνης

Η αποκατάσταση των χαρτών κόστισε 700.000 €.

«Ακόμα και οι μικρότερες και πιο απομακρυσμένες πόλεις είναι κομψά γραμμένες με χρυσό και συχνά συνοδεύονται από την πρώτη γνωστή εικονογραφική αναπαράσταση των διαφόρων τοποθεσιών», δήλωσε ο Eike Schmidt, διευθυντής των Γκαλερί Ουφίτσι. «Οι κάτοικοι της περιοχής [της Τοσκάνης] θα μπορούν να αναγνωρίζουν μέρη που αγαπούν σε αυτούς τους μεγάλους χάρτες».

Το δωμάτιο περιλαμβάνει επίσης ένα τεράστιο παράθυρο από το οποίο οι επισκέπτες μπορούν να έχουν πανοραμική θέα στο τοπίο της σύγχρονης Φλωρεντίας, συμπεριλαμβανομένου του Palazzo Vecchio και των βασιλικών του Santa Croce και του San Miniato al Monte.

Οι χάρτες αποτελούσαν την πρώτη μεγάλης κλίμακας αναπαράσταση της Τοσκάνης

Οι χάρτες αποτελούσαν την πρώτη μεγάλης κλίμακας αναπαράσταση της Τοσκάνης

Η αίθουσα, η οποία τώρα διαθέτει θέσεις για τους επισκέπτες, ήταν κλειστή από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

«Ήταν ένα πολύ παλιομοδίτικο, αποπνικτικό δωμάτιο που χρειαζόταν ξεκάθαρα ανακαίνιση, αν και ο επίσημος λόγος για να παραμείνει κλειστό ήταν πάντα η έλλειψη προσωπικού», λέει ο Schmidt. «Οι τοιχογραφίες ήταν σκοτεινές και μπορούσες πραγματικά να διακρίνεις τη σκόνη. Μπορέσαμε να τις αποκαταστήσουμε, να τις καθαρίσουμε και να εγκαταστήσουμε τεχνολογία που μετρά αυτόματα τον αριθμό των ατόμων μέσα στο δωμάτιο κάθε φορά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments