Οικονομία Άποψη

Μέτρα στήριξης: «Ποδαρικό» το 2022 με πέντε παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά

Μέτρα στήριξης: «Ποδαρικό» το 2022 με πέντε παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά
Μέτρα στήριξης: Πέντε πρόσθετες παρεμβάσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια του κρατικού προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ότι συνεχίζονται και το 2022.

Πέντε πρόσθετες παρεμβάσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια του κρατικού προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ότι συνεχίζονται και το 2022. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν δια στόματος του πρωθυπουργού και άλλα τρία νέα μέτρα που αφορούν τα ενεργειακά.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που συνεχίζονται είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, το πρόγραμμα παγίων δαπανών, το πρόγραμμα Συνεργασία, τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ κ.α.

Οι πέντε παρεμβάσεις που συνεχίζονται και το 2022

Μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.

  • Επεκτείνεται η περίοδος λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο Πρόγραμμα των Παγίων Δαπανών, έως τις 30 Ιουνίου 2022.
  • Επεκτείνεται το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022.
  • Παρατείνονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για αγαθά που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση, καθώς και στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής για την προστασία από ιούς, έως τις 30 Ιουνίου 2022. Επίσης, παρατείνεται η αναστολή της υποχρέωσης των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης να καταβάλλουν στο Δημόσιο το 5% των νοσηλίων που εισπράττουν, έως τις 30 Ιουνίου 2022.
  • Από το 2022 και για 3 έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

Ποια τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Από το βήμα της Βουλής ανακοινώθηκαν τρία νέα μέτρα στήριξης που αφορούν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και το φυσικό αέριο.

  • Πρώτον, θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Δεύτερον, θα υπάρχει αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο.
  • Και τρίτον, όσον αφορά τους αγρότες μας θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο.

Ποιοι οι επτά στόχοι για το 2022

  • Η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από το 2021, που ήδη, επιτυγχάνεται.
  • Η επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, από το 2021 που ήδη, επιτυγχάνεται.
  • Η μείωση των οικονομικών ανισοτήτων, από το 2021 καθώς ήδη καταγράφεται μείωση της φτώχειας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη, μέσω της δυναμικής ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης.
  • Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, το 2022.
  • Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, το 2022, όπου ήδη συστημικές τράπεζες θα το επιτύχουν αυτό, από εφέτος.
  • Η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023, μέσα από την ισχυρή και διατηρήσιμη μεγέθυνση της οικονομίας.
  • Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέχρι το 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments