Διεθνή

Galleri: Αιματολογικό test ανιχνεύει καρκίνο και μεταστάσεις προτού εμφανίσουν συμπτώματα

Galleri: Αιματολογικό test ανιχνεύει καρκίνο και μεταστάσεις προτού εμφανίσουν συμπτώματα
Το νέο αιματολογικό test, Galleri, που ανέπτυξαν ερευνητές στη Βρετανία, ανιχνεύει τον καρκίνο πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Ένα νέο, πρωτοποριακό και πολλά υποσχόμενο test αίματος που μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση του καρκίνου σε ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν συγκεκριμένα συμπτώματα, ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Είναι ένα τεράστιο βήμα για τη διάγνωση του καρκίνου πραγματοποιούν Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι ξεκινούν την δοκιμή μιας νέας αιματολογικής εξέτασης σε εκατοντάδες εθελοντές. Όπως επισημαίνουν, η εξέταση αυτή, η οποία ονομάζεται Galleri, μπορεί να εντοπίσει πάνω από 50 ειδών καρκίνου, πριν ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα.

Ασαφή συμπτώματα,  όπως είναι η ανεξήγητη απώλεια βάρους ή η μεγάλη κόπωση, μπορούν να σημάνουν καμπανάκι κινδύνου, αλλά σε αρκετούς τύπους καρκίνου, δεν διευκολύνουν και τόσο τη διάγνωση. Εφόσον το νέο αυτό αιματολογικό test εγκριθεί, θα επιτρέψει τον πιο έγκαιρο εντοπισμό ορισμένων τύπων καρκίνου που μέχρι σήμερα διαγιγνώσκονται με καθυστέρηση.

Αυτό θα καταστήσει πιο εύκολη και έγκαιρη κυρίως τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους, προτού υπάρξουν μεταστάσεις των όγκων, καθώς το εν λόγω test μπορεί να δείξει επίσης κατά πόσο ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο σώμα.

Τεστ αίματος εντοπίζει 50 είδη καρκίνου πριν να εμφανίσουν συμπτώματα – διαφορετικό

To αιματολογικό test Galleri ανιχνεύει ακόμα και τα πιο ασαφή συμπτώματα καρκίνου

Έως τώρα δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη διαδικασία, μέσω της οποίας ένας άνθρωπος με ασαφή συμπτώματα που θα μπορούσε να είναι καρκίνος, να καθοδηγηθεί από τους γιατρούς για περαιτέρω εξετάσεις. Συχνά ο ασθενής εξετάζεται από κάποιον παθολόγο ή γενικό γιατρό, ο οποίος, αν δεν μπορεί να διαγνώσει κάποια προφανή συμπτώματα, στέλνει τον ασθενή σπίτι του με τη συμβουλή να επιστρέψει, αν τα συμπτώματά του χειροτερέψουν.

«Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι αν κανείς όντως έχει καρκίνο, αυτός συνεχίζει να μεγαλώνει και όταν ο ασθενής γυρίσει ξανά στον γιατρό, ο καρκίνος συχνά έχει προχωρήσει αρκετά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέημς Λάρκιν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian». Βρετανία: Τεστ αίματος ανιχνεύει πάνω από 50 είδη καρκίνου πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων (video)

Ένα πρωτοποριακό τεστ Galleri εντοπίζει 50 είδη πριν από τα συμπτώματα

Αν και είναι δύσκολο να γίνει εκτίμηση πόσοι άνθρωποι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, εκτιμάται ότι είναι αρκετές χιλιάδες σε μια χώρα ανά πάσα στιγμή.

Το νέο test χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Φασματοσκοπίας Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (Nuclear Magnetic Resonance-ΝMR), η οποία ανιχνεύει μικρά μόρια, τους μεταβολίτες, μέσα στο αίμα. Οι υγιείς έχουν διαφορετικό «προφίλ» μεταβολιτών από εκείνους με τοπικό ή μεταστατικό καρκίνο.

Οι επιστήμονες από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας άρχισαν να την δοκιμάζουν σε 140 χιλιάδες εθελοντές ηλικίας από 55 με 77 ετών. «Αν σου προσφέρουν ένα τεστ που μπορεί να δείξει κάτι νωρίς… ακόμα κι αν είναι άσχημα νέα, ίσως αντιμετωπίσεις κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αργότερα», σημείωσε στο SkyNews ο Νικ Γιορκ, ο οποίος παλεύει με τον καρκίνο. AP Photo/P. Solomon Banda)

Πώς διεξάγεται η έρευνα

Οι εθελοντές, οι οποίοι δεν πρέπει να έχουν λάβει διάγνωση καρκίνου τα τελευταία τρία χρόνια, θα δώσουν αίμα σε μια κινητή μικροβιολογική κλινική τώρα και θα δώσουν ξανά δείγματα αίματος σε έναν αλλά και σε δύο χρόνια.

Για να δουν την αποτελεσματικότητα το test Galleri, η οποία ήδη διεξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ειδικοί χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες. Οι μισοί εθελοντές θα κάνουν το τεστ τώρα και οι άλλοι μισοί θα ξεκινήσουν στο μέλλον.

Εξετάζει το DNA στο αίμα ενός ασθενούς

Το τεστ Galleri που παρασκευάζει η εταιρεία Grail, εξετάζει το DNA στο αίμα ενός ασθενούς για να εξακριβώσει αν υπάρχουν σε αυτό στοιχεία του προέρχονται από καρκινικά κύτταρα. Αυτό σημαίνει περισσότερο έγκαιρη διάγνωση, με αποτέλεσμα αυξημένα ποσοστά επιβίωσης του ασθενούς.

«Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει πολύ λίγα ψευδώς θετικά τεστ. Όταν υπάρχει καρκίνος μπορούμε να προβλέψουμε που βρίσκεται μέσα στο σώμα με 90% ακρίβεια», σημείωσε ο  Τζος Όφμαν της εταιρείας Grail. Δημόπουλος: Σε 5 χρόνια θα γνωρίζουμε αν το τεστ αίματος Galleri ανιχνεύει 50 είδη καρκίνου | Liberal.gr

Πώς το test Galleri μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο, αλλά και τις μεταστάσεις του, στα πιο πρώιμα μάλιστα και προ-συμπτωματικά στάδια 

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Clinical Cancer Research», ανέλυσαν δείγματα αίματος από 300 ασθενείς με μη συγκεκριμένα αλλά ανησυχητικά συμπτώματα καρκίνου και βρήκαν ότι το τεστ μπορεί να «πιάσει» σωστά περίπου το 95% (19 στους 20) των ανθρώπων με καρκίνους.

Προς το παρόν το test Galleri δεν μπορεί να διακρίνει τον τύπο των όγκων, αλλά με τη βελτίωσή του μελλοντικά θα μπορούσε να το πετύχει και αυτό.

Το νέο αιματολογικό test έχει επίσης ακρίβεια 94% στο να διακρίνει ανάμεσα σε τοπικό ή μεταστατικό καρκίνο. Είναι έτσι η πρώτη  αιματολογική εξέταση, που μπορεί να ανιχνεύσει εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, χωρίς να διαγιγνώσκει ακριβώς για τι είδους όγκο πρόκειται. Το test θα δοκιμαστεί πλέον σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών (2.000 έως 3.000) μέσα στην επόμενη διετία και στη συνέχεια θα κατατεθεί η αίτηση για την έγκρισή του από τις αρμόδιες βρετανικές εποπτικές-ρυθμιστικές αρχές.

Θα αυξηθούν ραγδαία οι έγκαιρες διαγνώσεις καρκίνου

Ο επικεφαλής της έρευνας στις ΗΠΑ σημείωσε ότι «εκτιμάται πως αν το τεστ Galleri προστεθεί στις εξετάσεις ρουτίνας, οι έγκαιρες διαγνώσεις καρκίνου θα αυξηθούν στους ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες από 200 χιλιάδες τον χρόνο που είναι τώρα, σε πάνω από 600 χιλιάδες τον χρόνο». Παλαιότερη έρευνα σε όγκους έδειξε πως το τεστ Galleri διέκρινε το 67% των πρώιμων καρκίνων σε 12 διαφορετικούς τύπους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments