Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2022: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές – Ποιους αφορά

ΕΝΦΙΑ 2022: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές – Ποιους αφορά

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
ΕΝΦΙΑ 2022: Αλλαγές αναμένονται στον ΕΝΦΙΑ το 2022 σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Ο νέος ΕΝΦΙΑ είναι πολύ πιθανό να είναι έτοιμος στα μέσα Φεβρουαρίου – Μαρτίου όπου και θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά.

Αλλαγές αναμένονται στον ΕΝΦΙΑ το 2022 σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Ο νέος ΕΝΦΙΑ είναι πολύ πιθανό να είναι έτοιμος στα μέσα Φεβρουαρίου – Μαρτίου όπου και θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά. Μιλώντας στο Mega ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η προσδοκία είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 60 εκατ. ευρώ το 2022.

Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτηριστικά δήλωσε πως «Έχουμε ενσωματώσει τις αντικειμενικές αξίες στο νέο υπολογισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας και μεταβάλλουμε τους συντελεστές. Στόχος είναι οι Έλληνες να πληρώσουν ακόμα χαμηλότερο φόρο μέσα στο 2022». ΑΚΙΝΗΤΑ

ΕΝΦΙΑ 2022: Το Μάρτιο τα εκκαθαριστικά

Ο νέος  ΕΝΦΙΑ θα είναι έτοιμος στα μέσα Φεβρουαρίου και μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΕΝΦΙΑ 2022, με την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης να είναι η 31 Μαρτίου. Μια από τις πιο βασικές αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών είναι η τυπική αλλά όχι ουσιαστική κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων.

Με την αλλαγή αυτή ευνοούνται οι κάτοχοι πολλών ακινήτων, αξίας κάτω των 250.000 ευρώ ανά τ.μ. ενώ επιβαρύνονται όσοι κατέχουν μεμονωμένα ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ ανά τ.μ. έκαστο, δηλαδή τα ακίνητα που βρίσκονται σε μεσαίας και υψηλής αντικειμενικής αξίας περιοχές.

ΕΝΦΙΑ 2022: Έρχεται και νέα μείωση

Ο ΥΠΟΙΚ μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ την Παρασκευή προανήγγειλε και μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 3%-4% με τις νέες αντικειμενικές, με τη συνολική μείωση να φτάνει πλέον στο 25%, λέγοντας πως παραμένει η δέσμευση για 30% συνολική ελάφρυνση. Μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η άσκηση για τον ΕΝΦΙΑ, όπου η συνολική μείωση θα είναι 60 εκατομμύρια ευρώ και στόχος είναι να καταβληθεί σε δέκα δόσεις.

Σοφία Χύτου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Σοφία Χύτου Αρχισυντάκτρια Πολιτικού Ρεπορτάζ
Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την επιμέλεια της πολιτικής ύλης, με καθημερινή παρακολούθηση των πολιτικών εξελίξεων και της κυβερνητικής δραστηριότητας. Διαπιστευμένη πολιτική συντάκτρια με πολυετή εμπειρία σε τηλεοπτικά, έντυπα και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης. Διαθέτει εξειδίκευση στην πολιτική ανάλυση, τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου και τον συντονισμό δημοσιογραφικών ομάδων. Απόφοιτος Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης & Δημοσιογραφίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επικοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.