Ελλάδα

Σχολεία: Αντίστροφη μέτρηση στη σκιά της Όμικρον για το κουδούνι της Δευτέρας – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Σχολεία: Αντίστροφη μέτρηση στη σκιά της Όμικρον για το κουδούνι της Δευτέρας – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Επιστρέφουν σε λίγες ώρες οι μαθητές στα σχολεία - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πολλοί γονείς εκφράζουν την αγωνία τους ενόψει της επιστροφής των παιδιών τους σε λίγες ώρες στις σχολικές αίθουσες, μετά το δεκαπενθήμερο των χριστουγεννιάτικων διακοπών, Ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, δεν είναι καθόλου αισιόδοξη, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει να επελαύνει και τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στα ύψη.

Σε όλο αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η ανακοίνωση της Κυριακής από τον ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 11.000 παιδιά και έφηβοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊο, αναβάλλοντας την επιστροφή τους στο σχολείο.

Ειδικότερα το Σάββατο τα κρούσματα στο ηλικιακό γκρουπ 0-17 ετών ήταν 7.479 (σε σύνολο 37.676), ενώ σήμερα διαπιστώθηκαν 3.980 μολύνσεις στην ίδια ηλικία (σε σύνολο 18.592 κρουσμάτων). Σύνολο 11.459 κρούσματα.

Ένα επιπλέον self test στο ξεκίνημα της πρώτης εβδομάδας

Σε μία προσπάθεια να ανακόψει την διασπορά της παραλλαγής Όμικρον σε σχολεία, η κυβέρνηση μόνο για αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε πως οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν 3 self test, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα ισχύσει ξανά το σύστημα «Τρίτη-Πέμπτη».

Στο Edupass η καταχώρηση του αποτελέσματος

Το πρώτο self test πρέπει να γίνει την Κυριακή 9 Ιανουαρίου ή το αργότερο τη Δευτέρα πριν το σχολείο, ένα ακόμη τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και το τρίτο την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου.

Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο rapid  και ένα self test – όλα με δική τους επιβάρυνση – την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα το rapid τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και self τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1).

Δημόσια και ιδιωτικά σχολεία

Οι δηλώσεις για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού rapid ή self test μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, ενώ οι δηλώσεις μαθητών  που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες υποβάλλονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

7 εκατομμύρια self test

«Διατέθηκαν κοντά στα 7 εκατομμύρια self test από την Τετάρτη που άνοιξε η πλατφόρμα μέχρι χθες, αφορά το 87,5% των γονιών έχουν ήδη πάρει τα self test, είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί, από την αρχή του μέτρου της διανομής των δωρεάν self test», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Πώς θα γίνει η παραλαβή από τα σχολεία

Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής όσοι διευθυντές σχολείων δεν είχαν αποθέματα μπορούσαν να παραλάβουν self test από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Το πρωί, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν στις 07:00, για να παραλάβουν και οι τελευταίοι μαθητές self test.

Στο MEGA μίλησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κοπτσής.

«Σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες φυσικά θα γίνει (σ.σ. το self test) από τους γονείς, δεν είναι ευθύνη του δασκάλου να το κάνει, υπάρχει η διαχείριση και ο χρόνος της μιας, μιάμισης ώρας για να γίνει αυτή η διαχείριση από τους γονείς, όπως καταλαβαίνετε» τόνισε ο κ. Κοπτσής.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, όσες σχολικές μονάδες δεν διαθέτουν self test, θα πρέπει να ειδοποιήσουν τις Σχολικές Επιτροπές προκειμένου να τις προμηθεύσουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα εκατομμύριο τεστ έχουν ήδη φτάσει στα σχολεία, την ώρα που το 12% μαθητών και εκπαιδευτικών, δηλαδή 200.000, φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει τα τεστ τους.

Οι βασικές αλλαγές για το κουδούνι της Δευτέρας είναι:

• επιπλέον self test την πρώτη εβδομάδα δηλαδή θα διενεργηθούν 3 (Κυριακή – Δευτέρα-Πέμπτη). • τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς , πάλι δύο φορές την εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή. • σε περίπτωση κρούσματος, όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα

Στις περιπτώσεις που θα παρατηρούνται κρούσματα στους εκπαιδευτικούς θα αλλάζει το πρόγραμμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments