Κόσμος

Λέστερ: Πελώριο απολίθωμα «θαλάσσιου δράκου» ανακαλύφθηκε σε τεχνητή λίμνη

Λέστερ: Πελώριο απολίθωμα «θαλάσσιου δράκου» ανακαλύφθηκε σε τεχνητή λίμνη
Λέστερ: Ο ιχθυόσαυρος είναι μήκους δέκα μέτρων και ηλικίας περίπου 180 εκατομμυρίων χρόνων.

«Τηλεφώνησα στο συμβούλιο της κομητείας και τους είπα ‘νομίζω πως βρήκα ένα δεινόσαυρο’» εξιστορεί ο Τζο Ντέιβις που εργάζεται στο Φυσικό Καταφύγιο του Ράτλαντ, κοντά στο Λέστερ. Κατά τη διάρκεια εργασιών τοπογραφίας στην περιοχή, τον Φεβρουάριο του 2021, ο Ντέιβις ανακάλυψε κάτι απροσδιόριστα ασυνήθιστο μέσα στη λάσπη της τεχνητής λίμνης. Δεν ήταν δεινόσαυρος, αλλά τα απολιθωμένα απομεινάρια ενός θαλάσσιου θηρευτή δέκα μέτρων, ενός ιχθυόσαυρου. Και επρόκειτο για το μεγαλύτερο τού είδους του που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λέστερ

Λέστερ: Έστειλαν παλαιοντολόγους να ελέγξουν την πληροφορία

«Κοίταξα αυτό που φαινόταν σαν πέτρες ή βουναλάκι στη λάσπη και είπα πως φαίνεται κάπως οργανικό, κάπως διαφορετικό. Έπειτα είδαμε κάτι που φαινόταν σαν οστό σιαγόνας»λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ωστόσο, το τηλεφώνημά του έπεσε, προσωρινά, στο κενό: «Δεν έχουμε τμήμα δεινοσαύρων, οπότε θα βρούμε κάποιον να σας τηλεφωνήσει» είπαν από το συμβούλιο του Ράτλαντ και πράγματι λίγο μετά έστειλαν παλαιοντολόγους να ελέγξουν την πληροφορία.

Εκείνοι κατέληξαν στο  συμπέρασμα ότι επρόκειτο για έναν ιχθυόσαυρο – θερμόαιμο θαλάσσιο αρπακτικό που έμοιαζε με δελφίνι, μπορούσε να φτάσει σε μήκος τα 25 μέτρα και έζησε μεταξύ 250 και 90 εκατομμυρίων χρόνων πριν. Ο δρ Ντιν Λόμαξ, παλαιοντολόγος από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και επικεφαλής της ανασκαφής, χαρακτήρισε το εύρημα «πραγματικά πρωτοφανές» και, λόγω μεγέθους και πληρότητας, «ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα στην ιστορία της βρετανικής παλαιοντολογίας».

Λέστερ: «Τηλεφώνησα στο συμβούλιο της κομητείας και τους είπα ‘νομίζω πως βρήκα ένα δεινόσαυρο’»

«Τηλεφώνησα στο συμβούλιο της κομητείας και τους είπα ‘νομίζω πως βρήκα ένα δεινόσαυρο’» θυμάται ο Τζο Ντέιβις που δουλεύει στο Φυσικό Καταφύγιο του Ράτλαντ, κοντά στο Λέστερ. Σε όλη τη διαδικασία των εργασιών τοπογραφίας στην περιοχή, τον Φεβρουάριο του 2021, ο Ντέιβις εντόπισε κάτι απροσδιόριστα ασυνήθιστο μέσα στη λάσπη της τεχνητής λίμνης. «Κοίταξα αυτό που φαινόταν σαν πέτρες ή βουναλάκι στη λάσπη και είπα πως φαίνεται κάπως οργανικό, κάπως διαφορετικό. Έπειτα είδαμε κάτι που φαινόταν σαν οστό σιαγόνας» εξηγεί ο ίδιος.

«Δεν είναι πολύ συχνό να είσαι υπεύθυνος για την ασφαλή απομάκρυνση ενός τόσο σημαντικού, αλλά και εύθραυστου απολιθώματος που ζυγίζει τόσο πολύ (σ.σ περίπου έναν τόνο). Είναι μεγάλη ευθύνη, αλλά μου αρέσει η πρόκληση» ανέφερε ο συντηρητής παλαιοντολογικών ευρημάτων του πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, Νάιτζελ Λάρκιν. 

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments