Πολιτική

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Όλα στο τραπέζι

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Όλα στο τραπέζι
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr για το κλίμα εσωστρέφειας και τις ιδεολογικές ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ

Η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου μπορεί να δείχνει ότι έχει διαδικαστικό χαρακτήρα αλλά επί της ουσίας ενέχει στοιχεία έντονης εσωκομματικής διαμάχης.

Εντός των τειχών διαδραματίζεται ένας αγώνας ιδεολογικού και πολιτικού περιεχομένου. Αρκετοί θεωρούν πως η όλη συζήτηση, πέραν των αντικειμενικών συνθηκών, υποκρύπτει τη πολιτική επιλογή της αναβολής του συνεδρίου ή έστω της επ’ αόριστον αναβολής.

Στη συζήτηση, ύστερα από πρόταση υψηλόβαθμων στελεχών ετέθη το θέμα της δεκαπενθημέρου αναβολής. Πρόταση που θα συμφωνηθεί και δεν θα χρειαστεί να συζητηθεί εκ νέου. Οι «δύσπιστοι», εκτιμούν πως οι συνεχείς αναβολές θα ακυρώσουν εν τοις πράγμασι, τα σοβαρά θέματα που έχουν τεθεί προς συζήτηση. Όπως για παράδειγμα, η πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ημερομηνίες είναι πολύ συγκεκριμένες και πολλοί δεν θεωρούν πως ανεξαρτήτως της υγειονομικής πορεία της πανδημίας, υφίσταται λόγος ανατροπής των συμφωνηθέντων. Ουδείς σκέφτεται τη πιθανότητα το συνέδριο να φτάσει να πραγματοποιηθεί την άνοιξη(;).

Το κλίμα άλλαξε προς στιγμή όταν ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε εντός του κοινοβουλίου τη πρόταση για πρόωρες εκλογές.

Δεν άλλαξε, όμως, στις εσωτερικές συγκρούσεις αλλά και στον εσωκομματικό διάλογο που αναπτύσσεται και δημοσίως. Κανείς δεν αμφισβητεί το πρόεδρο του κόμματος. Ούτε φαίνεται πως -αν και υπάρχουν προβληματισμοί-δύναται να υπάρξει το λεγόμενο «αντίπαλο δέος».

Όλοι αναγνωρίζουν πως «no Tsipras no party». Με ανησυχία σκέφτονται αρκετοί στη Κουμουνδούρου τη προοπτική των αιφνίδιων πρόωρων εκλογών καθώς το κόμμα βρίσκεται εν υπνώσει ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για ανύπαρκτες δομές. Περισσότερο τους απασχολουν τα ιδεολογικά ζητήματα, παρά το πρόσωπο!

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν φέρεται διατεθειμένος να αναβάλει το συνέδριο. Είναι από εκείνους που αναζητά τις καθαρές λύσεις και στην αριστερά οι καθαροί λογαριασμοί πραγματοποιούνται στα συνέδρια.

Θέτει, όμως, το ζήτημα της δημόσια υγείας ξεκαθαρίζοντας προς όλους πως «ένας και μόνο λόγος υπάρχει αναβολής ή χρονικής μετατόπισης του συνεδρίου και αυτός δεν είναι άλλος από τη πανδημία». Αλλά και σε αυτή τη περίπτωση έχει τονίσει πως «θα είναι συνέδριο νίκης και όχι εσωστρέφειας και εσωκομματικών συγκρούσεων. Κόμμα ανοιχτό στη κοινωνία και στα μέλη του», στέλνοντας το δικό του μήνυμα με πολλούς αποδέκτες…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments