Διεθνή

Σουηδία: Ο Γιάννης Ρίτσος «κοσμεί» το ασύλληπτης ομορφιάς μετρό της Στοκχόλμης

Σουηδία: Ο Γιάννης Ρίτσος «κοσμεί» το ασύλληπτης ομορφιάς μετρό της Στοκχόλμης
Σουηδία: Οι στίχοι του σπουδαίου Ελληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου ταξίδεψαν έως το μετρό της Στοκχόλμης, τη μεγαλύτερη γκαλερί τέχνης στον κόσμο.

Το μετρό της Στοκχόλμης στη Σουηδία μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ούτε το πιο πολυσύχναστο όπως άλλα της Ευρώπης, αλλά είναι σίγουρα είναι το πιο εντυπωσιακό μετρό στον κόσμο. Κάθε διαδρομή με το Tunnelbana είναι μια καινούργια εμπειρία, αφού πρόκειται για μια ατέλειωτη γκαλερί τέχνης (η μεγαλύτερη στον κόσμο) μήκους 110 χιλιομέτρων. Σπουδαία έργα τέχνης κοσμούν τα υπόγεια τοιχώματα των 90 από τους 100 σταθμούς του μετρό, με έργα-μωσαϊκά, γλυπτά, ψηφιδωτά και εγκαταστάσεις – από τουλάχιστον 150 καλλιτέχνες. Στα συγκεκριμένα  τοιχώματα του πιο όμορφου μετρό στον κόσμο υπάρχουν γραμμένοι οι στίχοι του σπουδαίου Ελληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Σουηδία

Το σπουδαίο ποίημα

Ζολιό, πολλοί θα βάζαν την υπογραφή τους κάτου απ’ το γράμμα μου όμως δεν ξέρουν γράμματα θα ‘βαζαν μονάχα ένα σταυρό σαν τους χωρικούς τού Μπονίκρο, μα τούτοι που δεν ξέρουνε να βάζουν την υπογραφή τους ξέρουν να βάζουν όλη την καρδιά τους για τη λευτεριά και την ειρήνη και ‘γω υπογράφω για όσους ξέρουν να βάζουν όλη την καρδιά τους για τη λευτεριά και την ειρήνη.

Οι περισσότεροι σταθμοί του μετρό της Στοκχόλμης στη Σουηδία δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Στο σύνολό τους κάθε σταθμός έχει τη δική του γκαλερί, ενώ η κατασκευή του άρχισε το 1947. Οι πρώτοι σταθμοί εγκαινιάστηκαν από τον Σουηδό βασιλιά το 1951, ενώ ο τελευταίος άνοιξε το 1994.

Λίγα λόγια για τον σπουδαίο ποιητή

Ο Γιάννης Ρίτσος (Μονεμβασιά, 1 Μαΐου 1909 – Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 1990) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές με διεθνή φήμη και ακτινοβολία. Δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, είκοσι δύο μυθιστορήματα, 1 θεατρικό έργο και μελέτες. Τα έργα του συμπληρώνουν πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα. Αρκετά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς όταν το ΚΚΕ βρισκόταν στη παρανομία.

Ο Ρίτσος νόσησε από φυματίωση, ξεπέρασε την ασθένεια (πράγμα δύσκολο για την εποχή) και πέρασε από υλικές και ηθικές δοκιμασίες. Στο σανατόριο του «Σωτηρία», όπου νοσηλευόταν, ήρθε κοντά με τον μαρξισμό και την Αριστερά, πράγματα που επηρέασαν βαθύτατα την ποίησή του και τον τρόπο ζωής του. Αφού πέρασε από διάφορα σανατόρια, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως αυτοδίδακτος σκηνοθέτης στην Εργατική Λέσχη και ως ηθοποιός και χορευτής σε επιθεωρήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments