Οικονομία

Πληθωρισμός: Η ΕΚΤ θα κάνει ότι χρειαστεί για να μειωθεί διαμηνύει η Λαγκάρντ

Πληθωρισμός: Η ΕΚΤ θα κάνει ότι χρειαστεί για να μειωθεί διαμηνύει η Λαγκάρντ
Πληθωρισμός: H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ότι χρειαστεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, κ.  Κριστίν Λαγκάρντ.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ότι χρειαστεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, κ.  Κριστίν Λαγκάρντ. «Κατανοούμε ότι η άνοδος στις τιμές δημιουργεί ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους, και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη αυτή την ανησυχία» υπογράμμισε η Λαγκάρντ, μετά την άνοδο του πληθωρισμού στο 5% τον περασμένο μήνα.

«Η δέσμευσή μας στην σταθερότητα των τιμών παραμένει αταλάντευτη» σημείωσε σε ομιλία. «Θα λάβουμε όποιο μέτρο είναι αναγκαίο για να επιτύχουμε τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε. Είναι προφανές πως η ΕΚΤ «βρίσκεται σε αλλαγή φάση» και πως ακόμη η πολιτική της είναι προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση των αποπληθωριστικών πιέσεων του 2020 και όχι των πληθωριστικών πιέσεων του 2021 και του 2022.

Και πράγματι η ΕΚΤ και η ηγεσία της μοιάζουν να έχουν «παγιδευτεί» στο αφήγημα που ανέπτυξαν όταν προ μηνών προχώρησαν στην «επανεξέταση» της νομισματικής πολιτικής και στην αλλαγή των στόχων για τον πληθωρισμό.

Κατά την ΕΚΤ, ο επαναπροσδιορισμός της σταθερότητας των τιμών αντανακλά την ανάγκη να τίθεται ένα αρκετά μεγάλο θετικό περιθώριο για το επίπεδο του πληθωρισμού που θεωρείται επιθυμητό.

Επιπλέον παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη στον καθορισμό του στόχου του πληθωρισμού είναι οι διαφορές στο επίπεδο πληθωρισμού μεταξύ των χωρών, οι δυσκαμψίες στην προσαρμογή των ονομαστικών μισθών προς τα κάτω, και η μεροληψία στον τρόπο μέτρησης του δείκτη μέτρησης των τιμών καταναλωτή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments