Πολιτική

Κυβέρνηση: Εβδομάδα αποφάσεων

Κυβέρνηση: Εβδομάδα αποφάσεων
Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr για το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση

Η εβδομάδα που κλείνει δεν ήταν εύκολη για την κυβέρνηση. Ούτε αυτή η εβδομάδα, δηλαδή, ήταν εύκολη…

Άρχισε με αρκετά περιστατικά διγλωσσίας, αλλά και με το άγχος της επαναλειτουργίας των σχολείων. Ασχέτως του τι φάνηκε και πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα, το «στοίχημα» για την Κυβέρνηση ήταν μεγάλο. Την εβδομάδα που πέρασε μπορεί να πει κάποιος ότι το «στοίχημα» δεν χάθηκε…

Τα περιστατικά διγλωσσίας «πλήγωσαν» τη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης: χαλάρωση μέτρων, υποχρεωτικός εμβολιασμός, 60plus και πρόστιμα, μείωση ΦΠΑ ήταν θέματα πάνω στα οποία διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις. Μέχρι τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου σάλπισε ανασύνταξη και σιωπητήριο. Και να εμφανιστεί με τη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Βεβαίως και στο σκάκι ο βασιλιάς έχει τη δυνατότητα να κινείται όποτε θέλει. Το ζήτημα όμως είναι ότι μια παρτίδα δεν κερδίζεται μόνο με τις κινήσεις του βασιλιά…

Τα μέτρα

Χρειάστηκε αυτήν την εβδομάδα να ανακοινωθούν μέτρα: και για την παράταση των περιορισμών και για την ενίσχυση πληττομένων από την πανδημία.

Μετά τα μέσα της εβδομάδας και σε συνδυασμό τόσο της αποκλιμάκωσης των στοιχείων της πανδημίας, όσο και της –σχεδόν- απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολείων, η Κυβέρνηση μπόρεσε να δει με πιο καθαρό μάτι πως θα σχεδιάσει τα επόμενά της βήματα.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε το νέο πακέτο μέτρων ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων για τον πρώτο μήνα του νέου έτους.

Όμως τα ανοιχτά θέματα δεν σταμάτησαν. Το λένε στην Κυβέρνηση, φαίνεται πλέον και στην πράξη: όλες οι κινήσεις γίνονται βήμα-βήμα και η αξιολόγηση θα γίνεται κάθε εβδομάδα.

Ανάγκη αποφάσεων

Και η επόμενη εβδομάδα δεν θα έχει λίγα. Αύριο, Δευτέρα, ξεκινάει η εβδομάδα με το μεγάλο αγκάθι: «60plus και πρόστιμο».

Όσο εύκολες ήταν οι μέχρι σήμερα δηλώσεις, άλλα τόσο δύσκολες θα είναι από αύριο οι αποφάσεις για την επιβολή του διοικητικού προστίμου.

Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τα πρόστιμα θα χρεωθούν. Επιλογή με αρκετό ρίσκο, όταν θα μπορούσε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ή του πλήρους εμβολιασμού να συνδεθεί με δικαιώματα στην κυκλοφορία.

Η λογική ενός… «lockdown» ανεμβολίαστων θα ήταν  λιγότερο επώδυνη στην «τσέπη» ενός συνταξιούχου. Από την άλλη πλευρά όμως ένα τέτοιο «lockdown» ασφαλώς θα έφερνε την Κυβέρνηση απέναντι σε συγκροτημένες ομάδες πολιτών, κάτι που μπορεί να ήταν δύσκολο στη διαχείριση.

Αυτός μπορεί να είναι κι ένας, αν όχι ο βασικός, λόγος που μπήκε «φρένο» στις σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικίες. Προφανώς η Κυβέρνηση δεν ήθελε πέρα από το υφιστάμενο μέτωπο με τους  «60plus» ν’ ανοίξει κι άλλα μέτωπα. Και να κρατήσει τα σενάρια υποχρεωτικότητας ως βέλη στη φαρέτρα της, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας…

Αυτή η εβδομάδα όμως φέρνει και νέες αποφάσεις. Είναι σίγουρο ότι, από αύριο κιόλας, θα (ξανα)αρχίσει ο δημόσιος διάλογος για τη χαλάρωση ή μη των μέτρων, η ισχύς των οποίων θα λήξει την ερχόμενη Κυριακή.

Δυνατότητα παράτασης των μέτρων

Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε ότι τα μέρα ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν προχθές αφορούν διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου. Άρα, σε επίπεδο οικονομίας, υπάρχει η δυνατότητα για παράταση των μέτρων και για άλλη μια εβδομάδα (23 με 30 Ιανουαρίου).

Κρίσιμες είναι οι τρείς πρώτες ημέρες της εβδομάδας που αρχίζει αύριο: αφενός για το πώς θα κινηθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες, αφετέρου για να διαπιστωθεί –με την επιστροφή στα δυο self-test ανά εβδομάδα στα σχολεία- ποια θα είναι η κατάσταση στην εκπαίδευση: τα πρώτα στοιχεία της εβδομάδας θα τα μάθουμε με τα self-test της Τρίτης.

Εβδομάδα δύσκολων αποφάσεων. Θα κριθεί αν φθάσαμε στο σημείο καμπής που μας  οδηγεί σε μείωση κρουσμάτων, ή στο σημείο που ως ελατήριο θα μας εκτινάξει σε νέο γύρο προβλημάτων…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments