Ελλάδα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Το 90% των 60άρηδων εμβολιάστηκε – Ώρα προστίμων για τους υπόλοιπους

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Το 90% των 60άρηδων εμβολιάστηκε – Ώρα προστίμων για τους υπόλοιπους
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Το 90% των πολιτών που έχουν κλείσει τα 60, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για την 1η, ή την 3η δόση του εμβολιασμού τους κατά του κορωνοϊού. Και αυτό γιατί πλέον, ανεμβολίαστος θεωρείται και όποιος έχει συμπληρώσει 7 μήνες μετά από την 2η δόση, οπότε πρέπει να κάνει και την ενισχυτική. 

Δεν δόθηκε καμία παράταση και λήγει πλέον η προθεσμία για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το 90% των πολιτών που έχουν κλείσει τα 60, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για την 1η, ή την 3η δόση του εμβολιασμού τους κατά του κορωνοϊού. Και αυτό γιατί πλέον, ανεμβολίαστος θεωρείται και όποιος έχει συμπληρώσει 7 μήνες μετά από την 2η δόση, οπότε πρέπει να κάνει και την ενισχυτική.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, χάρη στην υποχρεωτικότητα -και τον φόβο του προστίμου που έρχεται, αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες το ποσοστό των εμβολιασμένων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, που είναι και η πιο ευπαθής.

Συγκεκριμένα 2.761.838 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, και από τις 30 Νοεμβρίου, 217.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Στενεύει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους 60άρηδες – Πρόστιμο 50 ευρώ βεβαιώνεται από τις 16 Ιανουαρίου 2022, για τον μισό μήνα – Στη συνέχεια θα βεβαιώνονται 100 ευρώ μηνιαίως στην ΑΑΔΕ

Επισημαίνεται ότι η προθεσμία εκπνέει αύριο το βράδυ και δεν πρόκειται να δοθεί απολύτως καμία παράταση. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στις 17/1 ξεκινάει η διαδικασία τελικών διασταυρώσεων μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολιάστων πολιτών άνω των 60 ετών, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος, και ως το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων (50 ευρώ για τον Ιανουάριο – μισός μήνας – και 100 ευρώ από τον Φεβρουάριο).

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού

Οι όποιες εξαιρέσεις αφορούν κατοίκους εξωτερικού, αυτούς που έχουν απόφαση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού από τις τριµελείς Υγειονομικές Επιτροπές κάθε Περιφέρειας για λόγους υγείας (πχ σοβαρή αλλεργική αντίδραση, διαγνωσµένη αλλεργία, ιστορικό θροµβοπενίας κλπ), όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, όσους έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.

Ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης διευκρίνισε χθες ότι αυτοί που δεν θα πληρώσουν το πρόστιμο είναι όσοι έχουν ζητήσει να εμβολιαστούν κατ΄ οίκον αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμη και όσοι έχουν υποβάλλει ένσταση και τελικά θα δικαιωθούν.

Τα εμβόλια που αναγνωρίζονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού είναι τα εξής:

  • PfizerBioNtech,
  • Moderna,
  • AstraZeneca/Oxford,
  • Johnson & Johnson/Janssen,
  • Sinovac/Coronavac,
  • Gamaleya (Sputnik),
  • CansinoBiologics,
  • Sinopharm
  • Covishield

Πώς δηλώνεται ο εμβολιασμός στο εξωτερικό για τους άνω των 60

Την ίδια στιγμή, αναλυτικές οδηγίες για τη δήλωση εμβολιασμού που έγινε στο εξωτερικό από πολίτες άνω των 60 ετών εξέδωσαν τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, από τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης διευκρινίζεται ότι όσοι πολίτες:

(α) Είναι άνω των 60 ετών,

(β) Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (δύο δόσεις ή μονοδοσικό εμβόλιο) μέχρι και 16 Ιανουαρίου 2022 στο εξωτερικό και

(γ) Υπάγονται σε ΔΟΥ εσωτερικού

Έχουν τις εξής επιλογές προκειμένου να καταχωρηθούν στο Μητρώο Εμβολιασθέντων Εξωτερικού:

Περίπτωση 1: Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (δύο δόσεις ή μονοδοσικό εμβόλιο) σε χώρα της ΕΕ ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID, μπορούν να μπαίνουν στο anagnorisi.emvolio.gov.gr και να καταχωρούν τον εμβολιασμό τους. Τους δίνεται, επίσης, η δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού αναμνηστικής δόσης.

Όσοι για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας, μπορούν να προσέρχονται σε ΚΕΠ.

Περίπτωση 2: Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (δύο δόσεις ή μονοδοσικό εμβόλιο) με οποιοδήποτε από τα αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εμβόλια σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα εκτός της ΕΕ ή των 33 χωρών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID, πρέπει να προσέρχονται σε οποιοδήποτε ΚΕΠ προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην υπ’ αρ. 1178/10-01-2022 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 40/11-01-2022).

Ποιες χώρες συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό

Ως χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID ορίζονται οι χώρες και οι περιοχές που έχουν προβεί σε συμφωνίες με την ΕΕ για αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών. Αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 33 και είναι οι: Αλβανία, Ανδόρρα, Αρμενία, Πράσινο Ακρωτήρι, Ελ Σαλβαδόρ, Νήσοι Φερόε, Γεωργία, Ισραήλ, Ισλανδία, Λίβανος, Λιχτενστάιν, Μολδαβία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παναμάς, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τόγκο, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Βατικανό.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_en#recognition-by-the-eu-of-covid-certificates-issued-by-third-non-eu-countries

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments