Πολιτική

Πηγές του Υπ.Εξ. απαντούν στην Άγκυρα – Εκμετάλλευση των δηλώσεων Ροζάκη

Πηγές του Υπ.Εξ. απαντούν στην Άγκυρα – Εκμετάλλευση των δηλώσεων Ροζάκη
Πώς μεταδίδουν τις δηλώσεις Ροζάκη τα τουρκικά ΜΜΕ

«Πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)», υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην Άγκυρα που έσπευσε να εκμεταλλευθεί τις δηλώσεις Ροζάκη.

Τα τουρκικά ΜΜΕ

«Η Ελλάδα παραιτήθηκε από την αξίωση για χωρικά ύδατα στα 12 μίλια» είναι η ουσία όσων μεταδίδουν ΜΜΕ και ιστοσελίδες στην Τουρκία αξιοποιώντας τις δηλώσεις του Χρήστου Ροζάκη, προβάλλοντας «παραίτηση της Ελλάδας από την αξίωση για 12 μίλια χωρικά ύδατα». Το θέμα παίζει ψηλά σε ιστοσελίδες στην Τουρκία, μάλιστα από ορισμένα ΜΜΕ προβλήθηκε ως έκτακτη είδηση.

Ενδεικτικά, η είδηση στο φιλοκυβερνητικό κανάλι A-Haber, έχει τίτλο ότι «η Ελλάδα παραιτήθηκε από την απαίτησή της για 12 μίλια σε χωρικά ύδατα» και στο ρεπορτάζ αναφέρει: «Υποστηρίχθηκε ότι η Ελλάδα υπαναχώρησε από το αίτημά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια. Ο ισχυρισμός προήλθε από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Χρήστο Ροζάκη. Ο Ροζάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα είχε αποδεχθεί τη φόρμουλα των 10 μιλίων, “παραιτούμενη” από το αίτημα των 12 μιλίων στα χωρικά ύδατα».

Τι δήλωσε ο Χρήστος Ροζάκης

«Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αναθερμάνει τον διάλογο με την Τουρκία», δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Χρήστος Ροζάκης. Ο κ. Ροζάκης κλήθηκε να σχολιάσει την πρόσκληση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα και έκανε αναφορά στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.9 Alpha και τον δημοσιογράφο Κώστα Αλατζά, ο κ. Ροζάκης αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών της με την Τουρκία, για αναθέρμανση του διαλόγου με την Τουρκία, καταθέτοντας εποικοδομητικές προτάσεις, όπως η αποδοχή επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια και όχι στα 12, όπως δίνει το δικαίωμα το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως ανέφερε, οι διερευνητικές επαφές έχουν ως βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. «Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια, όμως η τουρκική πλευρά επιμένει σταθερά και προκλητικά να μην ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμα μας για επέκταση των χωρικών ακόμη και στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Ο κ. Ροζάκης, σημείωσε επίσης ότι η Άγκυρα εγείρει και νέα ζητήματα, όπως το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών σε συνάρτηση με το καθεστώς κυριαρχίας τους.

Αντίδραση από το Κίνημα Αλλαγής

Επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα που έχει προκύψει με τις δηλώσεις του  καθηγητή και πρώην πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης, περί επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 10 και όχι στα 12 μίλια, ζητάει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ειδικότερα, η δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου αναφέρει:

«Η συνέντευξη του καθηγητή κ. Ροζάκη δεν θα αποτελούσε πρόβλημα, εάν δεν απέδιδε στην ελληνική πλευρά την πρόταση η επέκταση των χωρικών μας υδάτων να γινόταν στα 10 κι όχι στα 12 μίλια.

»Και επειδή ο συγκεκριμένος καθηγητής προσεγγίζει τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα που προκύπτει είναι εάν αυτή η πρόταση σχετίζεται με τις διερευνητικές επαφές ή όχι, καθώς και αν έγινε κατά τη διάρκεια των νέων γύρων των διερευνητικών επαφών που ξεκίνησαν το 2021 ή σε κάποια παλαιότερη φάση τους.

»Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν από το υπουργείο Εξωτερικών. Έως να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση, τα σχόλια των ελληνικών διπλωματικών πηγών είναι αμήχανα και μάλλον επιβεβαιώνουν όσα ο κ. Ροζάκης ανέφερε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments