Τεχνολογία

Proximity Dress: Το φόρεμα για τις απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις

Proximity Dress: Το φόρεμα για τις απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις
Η προστασία του προσωπικού χώρου είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι καθημερινά, με ή χωρίς πανδημία

Σε έναν κόσμο όπου η κοινωνική απόσταση αποτελεί τη νέα κανονικότητα, μπορεί να είναι απογοητευτικό (και δυνητικά επικίνδυνο) όταν δεν τηρούνται οι κανόνες.

Αλλά η προστασία του προσωπικού χώρου είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι καθημερινά, με ή χωρίς πανδημία. Γι’ αυτό η Ολλανδή σχεδιάστρια Anouk Wipprecht δημιούργησε το Proximity Dress. Το φουτουριστικό ένδυμα διαθέτει έναν θερμικό αισθητήρα που ενεργοποιεί την περίμετρο του φορέματος ώστε να επεκτείνεται και να δημιουργεί  ένα φυσικό εμπόδιο μεταξύ του χρήστη και οποιουδήποτε πλησιάζει πολύ.

View this post on Instagram

A post shared by Anouk Wipprecht (@anoukwipprecht)

Το φόρεμα διαθέτει ένα τρισδιάστατο εκτυπωμένο κομμάτι ρητίνης στον λαιμό του που συγκρατεί τον θερμικό αισθητήρα. Όταν εντοπίζει αγνώστους στον οικείο, προσωπικό, κοινωνικό και δημόσιο χώρο γύρω από αυτόν που φοράει, το φόρεμα επεκτείνεται στα πλάγια χρησιμοποιώντας έναν ενσωματωμένο, ρομποτικό μηχανισμό.  Δεδομένου ότι το ύφασμα του φορέματος είναι απαλό και σαν δίχτυ, δεν μπορεί να βλάψει αυτόν που αγγίζει. Απλώς δίνει μια απαλή ώθηση (και υπενθύμιση) να κρατήσει τις αποστάσεις. Επιπλέον, οι αισθητήρες της Wipprecht δεν κάνουν σχεδόν κανένα θόρυβο και δεν μπορούν να καταγράψουν βίντεο με εικόνες, επιτρέποντας στο κοινό να παραμείνει ανώνυμο.

Το φόρεμα Proximity της Wipprecht δεν είναι το πρώτο project που εξερευνά την προστασία του προσωπικού χώρου. Η σχεδιάστρια δημιούργησε προηγουμένως το ρομποτικό φόρεμα αράχνης, όπου οι αισθητήρες ενεργοποιούν «χέρια» αράχνης στο φόρεμα τα οποία κινούνται.

Τόσο το Spider Dress όσο και το Proximity Dress είναι εμπνευσμένα από τη Proxemics Theory του Αμερικανού ανθρωπολόγου Edward T. Hall ο οποίος μελέτησε την ανθρώπινη χρήση του χώρου στο πλαίσιο του πολιτισμού.

Η Wipprecht λέει, «Ενώ ο Hall έπρεπε να μετρήσει τον χώρο μεταξύ των ανθρώπων χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο ραβδί, εργάζομαι από το 2007 για να μεταφράσω αυτές τις έννοιες στον ψηφιακό τομέα, προκειμένου να μετρήσω τα κενά μεταξύ των ανθρώπων έως και 25 πόδια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments