Οικονομία

ΔΝΤ ανάπτυξη: Καμπανάκι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2022

ΔΝΤ ανάπτυξη: Καμπανάκι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2022
ΔΝΤ ανάπτυξη: Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζεται εν μέσω πολλών δυσκολιών καθώς μπαίνουμε στο τρίτο έτος της πανδημίας.

Καμπανάκι έκρουσε το ΔΝΤ για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση το 2022 και υψηλότερο πληθωρισμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η μετάλλαξη Όμικρον εκτιμάται ότι θα ξεθωριάσει από το δεύτερο τρίμηνο, με τον ρυθμό της να υποχωρεί φέτος στο 4,4% από 5,9% το 2021, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Οκτωβρίου. Για το 2023, το Ταμείο προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3,8% που είναι, όμως, ελαφρά υψηλότερη από την πρόβλεψη του Οκτωβρίου (3,6%) και αντανακλά κυρίως την ανάκαμψη μετά την εξάλειψη αρνητικών παραγόντων.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζεται εν μέσω πολλών δυσκολιών καθώς μπαίνουμε στο τρίτο έτος της πανδημίας. «Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον έχει οδηγήσει σε νέους περιορισμούς στην κινητικότητα σε πολλές χώρες και σε αυξημένες ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Οι διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τη δραστηριότητα και συμβάλλουν στον πληθωρισμό, ενισχύοντας τις πιέσεις από την ισχυρή ζήτηση και τις αυξημένες τιμές ενέργειας και τροφίμων. Επιπλέον, τα χρέη-ρεκόρ και η αύξηση του πληθωρισμού περιορίζουν τη δυνατότητα πολλών χωρών να αντιμετωπίσουν νέες διαταραχές».

Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναθεώρησε επίσης πτωτικά την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στο 3,9% από 5,2% πέρυσι και έναντι 4,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments