Πολιτισμός

Το Κάουνας σηματοδοτεί την έναρξη του προγράμματός του ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022

Το Κάουνας σηματοδοτεί την έναρξη του προγράμματός του ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022

Πηγή Φωτογραφίας: Kaunas 2022

Κάουνας: Η λιθουανική πόλη σηματοδότησε την έναρξη του προγράμματός της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2022 .

Η λιθουανική πόλη Κάουνας σηματοδότησε την έναρξη του προγράμματός της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2022 το Σάββατο, με την παράσταση «The Confusion», το πρώτο μέρος της Τριλογίας του Σύγχρονου Μύθου του Κάουνας. Επίσης στο παρελθόν έχει γίνει και η Ριέκα. 

Το Κάουνας

Photo by Kaunas 2022

Ένας συνδυασμός σύγχρονης μουσικής, τεράστιων προβολών βίντεο και ποίησης αφηγήθηκε την ιστορία της πόλης ως ένα  θαύμα. Περισσότεροι από 300 μουσικοί, χορευτές και ποιητές συμμετείχαν για να δώσουν ζωντάνια στο σόου λίγο έξω από το Zalgirio Arena.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kaunas 2022 (@kaunas2022)

Η γιγάντια γυάλινη πρόσοψη της αρένας χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργησεί μια από τις μεγαλύτερες οθόνες προβολής ποτέ στην Ευρώπη και στην οποία ενσωματώθηκαν ως μαγικά τραγουδιστές, η ορχήστρα και οι ποιητές.

Η μουσική της παράστασης γράφτηκε από τον διεθνούς φήμης Λιθουανό συνθέτη Antanas Jasenka και ερμήνευσε η Λιθουανική Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Βίλνιους.

Το Κάουνας

Photo by Kaunas 2022

Στόχος αυτής της εκδήλωσης, ήταν να χρησιμοποιήσει την έμπνευση για να οικοδομήσει ένα νέο μέλλον μετά την πανδημία. Φέτος, τρεις ευρωπαϊκές πόλεις παίρνουν τον μανδύα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Δίπλα στο Κάουνας, υπάρχει το Esch-sur-Alzette (Λουξεμβούργο) και το Novi Sad (Σερβία).

Το Μυθικό Τέρας του Κάουνας” είναι ένα έργο που έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει μια ενωτική αφήγηση για την πόλη. Λαμβάνει τις μορφές μιας τριλογίας που αποτελείται από τη Σύγχυση (19–23 Ιανουαρίου), τη Συρροή (20–22 Μαΐου) και το Συμβόλαιο ( 25–27 Νοεμβρίου) .

Το Κάουνας

Photo by Kaunas 2022

Περίπου 40.000 θεατές παρακολούθησαν την εκδήλωση, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες

“Στη Λιθουανία, έχουμε ένα ρητό: “Το Κάουνας είναι Κάουνας”. Σήμερα θέλω να το πω κάπως διαφορετικά. Το Κάουνας είναι πολιτισμός, πολιτισμός της Λιθουανίας και της Ευρώπης”, δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

Δεκάδες φεστιβάλ, εκθέσεις, εκδηλώσεις και συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Κάουνας τους επόμενους δώδεκα μήνες, καθώς η πόλη ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022 από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Κάουνας

Photo by Kaunas 2022

Ομιλία της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τα εγκαίνια του Κάουνας 2022: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

«Τι ιδιαίτερη πόλη έχετε: Κάουνας.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022.

Κάποτε μια μεσαιωνική πόλη μεταμορφώθηκε σε πρωτοπορία του μοντερνισμού. Εκείνη την εποχή, η πρωτεύουσα ανεξάρτητου έθνους, πραγματοποίησε μια νέα αρχή. Σε αυτά τα χρόνια του Μεσοπολέμου, ο μοντερνισμός στην τέχνη και την αρχιτεκτονική ήταν κάτι περισσότερο από ένα καλλιτεχνικό στυλ. Αντιπροσώπευε ένα νέο όραμα για το μέλλον της Λιθουανίας και τον λαό της. Χτισμένο πάνω στην πρόοδο και την ανεξαρτησία.

Τώρα, εκατό χρόνια μετά, βρισκόμαστε και πάλι σε ένα σταυροδρόμι. Ζητήθηκε να ξανασκεφτούμε το μέλλον μας, προστατεύοντας παράλληλα τη φύση. Αλλά μπορούμε να πετύχουμε μόνο εάν χρησιμοποιήσουμε όλα τα ταλέντα μας: από την τέχνη και τον πολιτισμό, μέχρι την τεχνολογία και την καινοτομία. Και αυτός είναι ο λόγος που ξεκινήσαμε το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus. Ένα κίνημα που συνδυάζει βιωσιμότητα και στυλ. Να υποστηρίξει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Οι πολιτιστικές μας πρωτεύουσες της Ευρώπης μπορούν να βοηθήσουν στην ηγεσία αυτής της αλλαγής.

Ειδικά με τη στήριξη των νέων. Και αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να κάνω το 2022 Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, για να προωθήσω τη συμμετοχή των νέων σε όλα τα επίπεδα. Όπως και με το «Emerging Kaunas», το πρόγραμμα για τη νεολαία της πόλης σας. Καλώ λοιπόν όλους τους νέους Ευρωπαίους, και τους νέους στην καρδιά, να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργική τους ενέργεια για να οικοδομήσουν ένα πιο πράσινο ευρωπαϊκό μέλλον.

Ήταν εδώ στο Κάουνας, πριν από εκατό χρόνια, που ένα νέο έθνος αναθεώρησε την ταυτότητά του μέσω του μοντερνισμού. Και πάλι, σήμερα, η Ευρώπη σκέφτεται ξανά το μέλλον της μέσω της βιωσιμότητας.

Και για άλλη μια φορά, η τέχνη καθρεφτίζει αυτή τη μεγάλη μεταμόρφωση. Σε μια ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη.

Σας εύχομαι μια υπέροχη χρονιά Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Το αξίζεις και ελπίζω να το επισκεφτώ σύντομα».

Το Κάουνας

Photo by Kaunas 2022

Μήνυμα του Προέδρου Σαρλ Μισέλ για την τελετή έναρξης του «Κάουνας – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2022»

«Πίσω από κάθε κοινότητα, κάθε πόλη, κάθε λαό κρύβεται μια μοναδική ιστορία. Μια μοναδική ιστορία που διαμορφώνει την ξεχωριστή μας ταυτότητα. Όμως οι ταυτότητες δεν είναι ποτέ ομοιογενείς. Αυτό συμβαίνει επειδή όλοι μας αποτελούνται από αμέτρητα στρώματα, τόσο ορατά όσο και αόρατα, που μοιραζόμαστε με άλλους, που μερικές φορές ανταλλάσσουμε με άλλους.

Αυτά τα στρώματα εμπλουτίζουν και ενισχύουν την ταυτότητά μας. Μας κάνουν αυτό που είμαστε. Και όπως κανένας άντρας ή γυναίκα δεν είναι νησί, μόνοι, στο κενό, είμαστε όλοι πολύ μεγαλύτεροι από τον εαυτό μας. Γιατί είμαστε μέρος της κοινότητάς μας. Είμαστε μέρος της χώρας μας, της ηπείρου μας. Ένα κομμάτι της ανθρωπότητας.

Και η Ευρώπη, πιστεύω, είναι ένα συναρπαστικό παράδειγμα αυτού. Πολύ πριν από τη γέννηση της Ευρωπαϊκής μας Ένωσης, πολύ πριν από το σχηματισμό σύγχρονων κρατών, η Ευρώπη ήταν για αιώνες ένα εξαιρετικό δίκτυο πόλεων. Πόλεις των οποίων οι πολιτιστικές ανταλλαγές ήταν τόσο πλούσιες και ζωντανές όσο και οι εμπορικές τους ανταλλαγές. Πόλεις σαν τη δική σας, εδώ στο Κάουνας. Και σήμερα η πόλη σας βρίσκεται μπροστά και στο κέντρο, ένα περήφανο παράδειγμα αυτού του προγράμματος Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης — μια κληρονομιά της πλούσιας πολιτιστικής ιστορίας και παράδοσης της Ευρώπης.

Σε όλη την Ευρώπη, βλέπουμε ισχυρές κοινότητες που αναζωογονούνται από ισχυρή τοπική, εθνική και ευρωπαϊκή κουλτούρα. Και αυτές οι κοινότητες ευδοκιμούν, ενώνονται και μοιράζονται εμπειρίες μέσα από συλλογικές καλλιτεχνικές προσπάθειες. Οι άνθρωποί τους μοιράζονται ιστορίες, μοιράζονται ιστορίες, μοιράζονται μια κοινή ζωντανή μνήμη που θα τους επιβιώσει και θα περάσει στις επόμενες γενιές. Έτσι σφυρηλατούνται και διαδίδονται οι παραδόσεις. Έτσι δημιουργείται ο πολιτισμός. Και καθεμία από αυτές τις πολιτιστικές ανταλλαγές – ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη ή μικρή – μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον και μας φέρνει πιο κοντά. Ως Λιθουανοί. Ως Ευρωπαίοι.

Εσείς, σε αυτήν την πόλη του Κάουνας, κάνατε μια σαφή επιλογή: να βάλετε αξίες στο επίκεντρο του προγράμματος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Αξίες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη, εδραίωση και εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής μας κοινότητας. Αξιοποιείτε τη δημιουργική ενέργεια αυτής της πόλης – για να κατανοήσετε και να εκτιμήσετε τις πολιτιστικές συνεισφορές όλων των κοινοτήτων που μαζί έχτισαν αυτή τη σπουδαία πόλη.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει κέντρο και περιφέρεια. Και σήμερα, το Κάουνας είναι περισσότερο από ποτέ η καρδιά της Ευρώπης που χτυπά.

Είναι μεγάλη χαρά για μένα που βρίσκομαι εικονικά εδώ μαζί σας, στο Κάουνας, σήμερα – την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Καλή τύχη, Κάουνας! Καλή τύχη, Λιθουανία! Σας ευχαριστώ για το πάθος σας. Εύχομαι σε εσάς και σε όλους μας μια επιτυχημένη ευρωπαϊκή χρονιά. Σας ευχαριστώ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments