Διεθνή

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: 5η προσπάθεια για εκλογή Προέδρου

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: 5η προσπάθεια για εκλογή Προέδρου
Τα κεντροδεξιά κόμματα επιχειρούν να προωθήσουν υποψήφιο από τις τάξεις τους, με τον Ντράγκι να χάνει κάθε ελπίδα επανεκλογής.

Σε πολιτικό θρίλερ φαίνεται πως εξελίσσονται οι Προεδρικές εκλογές στην Ιταλία, με το ιταλικό κοινοβούλιο να κάνει μια πέμπτη προσπάθεια σήμερα, για να εκλέξει νέο Πρόεδρο.

Τα κεντροδεξιά κόμματα να λένε ότι θα προσπαθήσουν να προωθήσουν έναν υποψήφιο από τις τάξεις τους για τον ισχυρό αυτό ρόλο. Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παραμένει υποψήφιος, αλλά οι προοπτικές του έχουν ατονήσει αισθητά αυτή την εβδομάδα.

Πολλοί μάλιστα είναι εκείνοι, που είναι ξεκάθαρα απρόθυμοι να τον υποστηρίξουν, εν μέρει επειδή φοβούνται, ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην κυβέρνηση θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Το γεγονός είναι ότι διακυβεύονται πολλά. 

Η θέση της πλευράς των συντηρητικών

Μετά από συνάντηση αργά την Πέμπτη, το μπλοκ των συντηρητικών κομμάτων είπε στην ψηφοφορία της Παρασκευής, ότι θα δώσει εντολή στους νομοθέτες του, να ψηφίσουν έναν από τους τρεις υποψηφίους που είχε προτείνει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι οποίοι όμως απορρίφθηκαν από την κεντροαριστερά.

Μένει να δούμε αν αυτή η συγκρουσιακή προσέγγιση θα είναι επιτυχής, καθώς η κεντροδεξιά δεν έχει τις ψήφους για να εκλέξει μόνη της τον πρόεδρο και πρέπει να στηριχθεί σε άλλους όπως σε κεντροαριστερούς “αποστάτες” στη μυστική ψηφοφορία, που ξεκινά στις 10:00.

Οι δεξιοί υποψήφιοι

Νωρίτερα, ο Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της δεξιάς Λέγκα, είχε υποσχεθεί πως θα επιδιώξει συναίνεση με την κεντροαριστερά. Οι τρεις δεξιοί υποψήφιοι είναι ο Μαρτσέλο Πέρα, πρώην πρόεδρος της Γερουσίας, η Λετίθια Μοράτι, πρώην δήμαρχος του Μιλάνου και ο Κάρλο Νόρντιο, συνταξιούχος δικαστής. 

Σε αντιφατικές δηλώσεις μετά τη συνάντηση της Πέμπτης το βράδυ, ο Σαλβίνι, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων για την κεντροδεξιά, είπε ότι το μπλοκ μπορεί αντ’ αυτού να υποστηρίξει την σημερινή πρόεδρο της Γερουσίας Ελισαμπέτα Κασελάτι. “Μου έδωσαν εντολή να βρω στελέχη υψηλού επιπέδου που θα έχουν ευρεία υποστήριξη… Είμαι βέβαιος ότι αύριο (Παρασκευή) θα υπάρξει μια σημαντική ανακάλυψη”, είπε.

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Ο Ενρίκο Λέτα, ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε την Παρασκευή, ότι η δεξιά δεν μπορεί πλέον να είναι αξιόπιστη. «Μας έχουν πάρει βόλτα τις τελευταίες τρεις ημέρες», είπε στους δημοσιογράφους ενόψει της κεντροαριστερής συνεδρίασης στο κοινοβούλιο.

Και ενώ οι ελπίδες του Ντράγκι έχουν εξασθενίσει κάπως, φαίνεται να υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα ο Σέρτζιο Ματαρέλα να εκλεγεί για άλλη μία θητεία, παρόλο που ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος είναι 80 ετών, έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει κάτι τέτοιο.

Η εκλογή Προέδρου στην Ιταλία

Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Γαλλία, όπου οι πρόεδροι εκλέγονται με λαϊκή ψηφοφορία, στην Ιταλία περίπου 1.009 βουλευτές και περιφερειακοί εκπρόσωποι επιλέγουν τον αρχηγό του κράτους σε μυστική ψηφοφορία, την οποία οι ηγέτες των κομμάτων μερικές φορές αγωνίζονται να ελέγξουν.

Εάν η δεξιά αποτύχει να προωθήσει τον δικό της υποψήφιο την Παρασκευή, θα χρειαστεί κάποιου είδους συμβιβασμός στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο όπου κανένα από τα κύρια μπλοκ δεν έχει πλειοψηφία.

Δύο μέλη της κυβέρνησης είπαν στο Reuters την Πέμπτη ότι η επανεκλογή του Ματαρέλα ήταν μια ισχυρή πιθανότητα.

Οι πιθανοί υποψήφιοι που προωθούνται

Μεταξύ αυτών είναι η Elisabetta Belloni, διπλωμάτης καριέρας που ηγείται των μυστικών υπηρεσιών και ο Sabino Cassese, ένας 86χρονος πρώην δικαστής του συνταγματικού δικαστηρίου.

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης περιλαμβάνουν τον πρώην πρόεδρο της Κάτω Βουλής Pier Ferdinando Casini, τον πρώην πρωθυπουργό Giuliano Amato, την πρόεδρος της Γερουσίας Elisabetta Casellati και Η υπουργός Δικαιοσύνης Marta Cartabia, η οποία προέδρευσε στο παρελθόν στο συνταγματικό δικαστήριο.

Σίριαλ οι Προεδρικές εκλογές στην Ιταλία: Χωρίς νικητή πέρασε και η τέταρτη ψηφοφορία

Τα κεντροδεξιά κόμματα, από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν πως θα απόσχουν από τη σημερινή ψηφοφορία, αλλά σχεδιάζουν να υποστηρίξουν στις επόμενες ψηφοφορίες έναν υποψήφιο με «υψηλή θεσμική αξία».

Τα βαθιά διαιρεμένα κόμματα έχουν επίσης έτσι περισσότερο χρόνο για να προσπαθήσουν να βρουν έναν αμοιβαία αποδεκτό υποψήφιο.

Η κεντροδεξιά, που περιλαμβάνει τη Λέγκα, τα Αδέλφια της Ιταλίας και το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, δήλωσε πως θέλει να πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή, δύο προεδρικές ψηφοφορίες, ένδειξη ότι ο συνασπισμός αυτός θέλει να επιταχύνει την εκλογική διαδικασία.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός ανακοίνωσε από την πλευρά του πως είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συνομιλίες με την κεντροδεξιά για να βρουν έναν κοινό υποψήφιο που θα μπορούσε «να αντιπροσωπεύσει όλους τους Ιταλούς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments