Πολιτική

Πρόβα τζενεράλε πριν τις… εκλογές

Πρόβα τζενεράλε πριν τις… εκλογές
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί από την Κυβέρνηση.

Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν ήταν κεραυνός εν αίθρια. Ούτε εντός ούτε εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής τακτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι, μέρος συγκεκριμένων βημάτων, στο δρόμο προς τις κάλπες. Μετά τη πρόκληση για πρόωρες εκλογές, η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας ήταν η επόμενη κίνηση. Το ίδιο πιστή στην πολιτικής της πορεία είναι και η κυβέρνηση. Στην επικοινωνιακή πρόταση «φύγετε, είστε επικίνδυνοι», η ΝΔ, απαντά «στις κραυγές, προτείνουμε σύνεση, κανονικότητα, οικονομία», για να υπενθυμίζει «το διαλυμένο κράτος του ΣΥΡΙΖΑ».

Είναι σίγουρο πως από σήμερα το απόγευμα, η συζήτηση επί της προτάσεως μομφής, θα έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της επόμενης προεκλογικής περιόδου. Όποτε αυτή πραγματοποιηθεί. Και όπως φαίνεται, τα χιόνια πάγωσαν ακόμη και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να «φτάσει στα άκρα»

Μια σύγκρουση από τα παλιά, που θα θυμίζει εποχές «Μητσοτάκη-Παπανδρέου», που στη θέση του δεύτερου είναι ή θέλει να είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Και οι δυο, στοχεύουν στην απόλυτη επικράτηση τους. Όπως, επίσης και στην «εξαφάνιση» του νέου παίχτη στο τραπέζι του πολιτικού πόκερ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Η τριήμερη κόντρα στη Βουλή, με πολύ υψηλούς τόνους, θα συμβολίσει και το εκλογικό δίπολο «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Οι δυο πολιτικοί ηγέτες από σήμερα, θα σηκώσουν το γάντι και θα μονομαχήσουν στην αρένα με θέα το Μέγαρο Μαξίμου. Η κόντρα είναι και προσωπική. Ούτως ή άλλως ανήκουν σε δυο διαφορετικούς κόσμους, χωρίς, όμως, να φορούν την ενοχή φανέλα του παρελθόντος. Και οι δυο ανήκουν στη νέα γενιά της πολιτικής ιστορίας της χώρας. Και θα καταγραφούν σε αυτήν ως ξεχωριστές προσωπικότητες.

Η πρόταση δυσπιστίας του Αλέξη Τσίπρα, ήρθε να ταράξει τα ήδη τρικυμιώδη νερά της εσωτερικής πολιτικής. Η σύγκρουση θα είναι εφόλης της ύλης, με αφορμή το καταστροφικό  χιονιά. Οικονομία, πανδημία, φυσικές καταστροφές. Ο δρόμος προς τις εκλογές δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και η πολιτική έχει τους δικούς της κανόνες.

Πολιτικοί κύκλοι, θεωρούν πως η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και αναγκαστική και προβλεπόμενη και εκ της θέσεως εκπορευόμενη

Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να ασκεί κριτική. Και να χρησιμοποιεί τα κοινοβουλευτικά όπλα που της δίνει, το Σύνταγμα και ο κανονισμός του κοινοβουλίου. Η δημοκρατία ισχυροποιείται. Ταυτοχρόνως καταφέρνει να συσπειρώσει το κόμμα του. Τις τελευταίες δέκα ημέρες η Κουμουνδούρου βίωνε σεισμικές δονήσεις μεγατόνων. Και θα συνεχίσει μέχρι τις 31 Μαρτίου που θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο.

Η κίνηση κατάθεσης της πρότασης μομφής, αλλάζει, προσώρας, τουλάχιστον και την εσωκομματική ατζέντα. Την ίδια στιγμή και με αφορμή τον χιονιά, ανανεώνει τη στρατηγική επιθετική του πολιτική απέναντι στον πρωθυπουργό, στοχοποιώντας ταυτοχρόνως και έξι ακόμη υπουργούς. Δηλαδή το σύνολο της κυβέρνησης, ισχυροποιώντας το αιτιολογικό του, για πρόωρες εκλογές. Κερδίζει πόντους και στη κεντροαριστερή πολυκατοικία, απέναντι στον νέο κάτοικο Νίκο Ανδρουλάκη αφού τον αναγκάζει να πάρει θέση, εναντίον της κυβέρνησης. Να οριοθετηθεί, δηλαδή, στη κεντροαριστερή πτέρυγα του πολιτικού κόσμου, αποκλείοντας, εμμέσως πλην σαφώς, μια νέα συνεργασία μετεκλογικά με τη ΝΔ. Βήματα στο μονοπάτι των εκλογών. Ενισχύει

Το ηγετικό του προφίλ στον ιδεολογικό του χώρο

Στη ΝΔ τα πράγματα γίνονται πιο καθαρά. Η πρόταση μομφής συσπειρώνει τη κυβερνητική ομάδα που αντικειμενικά είχε πληγεί σοβαρά. Και από την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού και από τη πανδημία και από την οικονομική στενωπό που έχει εισέλθει. Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί είναι  ένα σκοτεινό καθημερινό θρίλερ για τη διαλυμένη μεσαία τάξη, που σε κάθε εκλογές στέλνει στο Μέγαρο Μαξίμου, το νέο ένοικο του! Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ σύσσωμη θα αντιμετωπίσει τις βολές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Μια πολιτική μάχη που τη χρειαζόταν.

Από όλες τις απόψεις. Το κυβερνητικό, προσώρας, έργο θα αναλυθεί με όλες του τις λεπτομέρειες και κυρίως το νέο οικονομικό σχέδιο, από το οποίο πολλά θα εξαρτηθούν, στη πιο αντικειμενική δημοσκόπηση, που είναι το αποτέλεσμα των εκλογών.  Πολλοί θεωρούν πως η κυβέρνηση κρατάει άσους στο μανίκι της. Ενδεχομένως, κάποιους από αυτούς να τους αποκαλύψει τις επόμενες κοινοβουλευτικές  ημέρες. Το σίγουρο είναι πως έχει, εκ της θέσεως της, να διαγράψει τις μελλοντικές πολιτικές κινήσεις. Ένας από «άσους», λέγεται πως είναι και οι νέες μεγάλες επενδύσεις που έχουν συμφωνηθεί…

Η απουσία του, είναι πλεονέκτημα στη τριήμερη πολιτική αρένα-καθώς δεν θα είναι μέρος της αρένας-αλλά ταυτοχρόνως μειονέκτημα, επιβεβαιώνοντας και  τους «συντρόφους» του, πολιτικούς αντιπάλους στη μάχη για τη προεδρία του ΚΙΝΑΛ, που έλεγαν πως στα «δύσκολα δεν θα είναι στη Βουλή, απέναντι στον Μητσοτάκη και στον Τσίπρα». Ο Νίκος Ανδρουλάκης αρχίζει να γίνεται γνωστός. Ο «άγνωστος Χ» της πολιτικής μπαίνει στα βαθιά, εν τη απουσία του. «Γιατί άλλο να μιλάς σε κανάλι και άλλο να είσαι απέναντι τους», έλεγε μπαρουτοκαπνισμένος πολιτικός παράγοντας. Δεν είναι μόνον θέμα εντυπώσεων είναι και θέμα θέσεων. Ουσίας. Το ΚΙΝΑΛ και ο πρόεδρος του καλούνται να αποκαλυφθούν και να παρουσιάσουν μια νέα πολιτική θέση. Ένα νέο πολιτικό πρόγραμμα. Για την οικονομία, τη κοινωνία, την εξωτερική πολιτική. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

Αλλά όλα αυτά είναι, περίπου, γνωστά, στα «σκοτεινά» δωμάτια της πολιτικής. «Adults in a room», όπως θα σημείωνε με δηκτικό τρόπο ο Γιάνης Βαρουφάκης που και αυτός βλέπει να απομακρύνεται από το δημόσιο διάλογο, χωρίς να έχει πάνω του «τα φώτα της ράμπας»!..

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments