Διεθνή

ISIS: Νεκρός ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους

ISIS: Νεκρός ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους
ISIS: Κατόπιν στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Ιμπραίμ αλ Χασίμι αλ Κουρασι, είναι νεκρός.

Νεκρός είναι ο ηγέτης του ISIS, Αμπού – Ιμπραίμ αλ Χασίμι αλ Κουρασι, έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, στη Συρία. Μετά τη δολοφονία του ιδρυτή του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον Οκτώβριο του 2019, η ομάδα ονόμασε ως διάδοχό του τον Αλ Κουραΐσι, έναν Ιρακινό που κάποτε βρισκόταν υπό κράτηση στις ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι μια επιδρομή των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας στη βορειοδυτική Συρία την Πέμπτη είχε ως στόχο τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, προσθέτοντας ότι θα αναφερθεί στην επιχείρηση σε δηλώσεις αργότερα την Πέμπτη.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

«Χθες το βράδυ υπό την καθοδήγησή μου, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία ανέλαβαν με επιτυχία μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση για να προστατεύσουν τον αμερικανικό λαό και τους Συμμάχους μας και να κάνουν τον κόσμο πιο ασφαλή», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και συνεχίζει:

«Χάρη στην ικανότητα και τη γενναιότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, απογειώσαμε από το πεδίο της μάχης τον Αμπού – Ιμπραίμ αλ Χασίμι αλ Κουρασι, τον ηγέτη του ISIS. Όλοι οι Αμερικανοί επέστρεψαν σώοι από την επιχείρηση. Θα ενημερώσουμε τον αμερικανικό λαό αργότερα σήμερα το πρωί. Είθε ο Θεός να προστατεύει τα στρατεύματά μας».

Ποιος ήταν ο αρχηγός του ISIS

Πέντε ημέρες μετά την εξόντωση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, κατά την επιχείρηση Αμερικανών κομάντο στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας (σε απόσταση μόλις 6,5 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία), το αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό κράτος» επιβεβαίωσε, χθες, με επτάλεπτο ηχητικό μήνυμα τον θάνατο του «χαλίφη» και όρισε νέο αρχηγό του τον Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασίμι αλ Κουράισι.

Ορκίστηκε εκδίκηση για τον αλ Μπαγκντάντι. Κάλεσε τους υποστηρικτές του να απελευθερώσουν όλα τα κρατούμενα μέλη του «Ι.Κ.» σε φυλακές και στρατόπεδα και να στρατολογήσουν νέα. Και διακήρυξε ότι θα συνεχίσει την τρομοκρατική δράση του εκτός κι εντός Μέσης Ανατολής.

«Μη χαίρεσαι, λοιπόν, Αμερική για τον θάνατο του σεΐχη αλ Μπαγκντάντι», αναφέρεται στο μήνυμα του «Ι.Κ.». «Δεν βλέπεις ότι το “Ι.Κ.” σήμερα βρίσκεται στο κατώφλι της Ευρώπης και της Κεντρικής Αφρικής; Παραμένει και επεκτείνεται από τη Δύση έως την Ανατολή»…

«Υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν αλλάζει», εξηγεί ο αναλυτής Κόλιν Π. Κλαρκ. Παρ’ όλα αυτά, τον νέο ηγέτη του «Ι.Κ.» καλύπτει πέπλο μυστηρίου. Το όνομά του είναι άγνωστο. Ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι πιθανότατα πρόκειται για το ανώτατο στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης, υπό νέο ψευδώνυμο.

Κατά τον Αϊμάν αλ Ταμίμι, ερευνητή σε θέματα «Ι.Κ.» στο πανεπιστήμιο του Σουόνσι, πιθανόν να πρόκειται για τον Χατζ Αμπντάλα, ο οποίος μνημονευόταν ως «αναπληρωτής του αλ Μπαγκντάντι» σε έγγραφα του «I.K.» που έχουν διαρρεύσει. Σύμφωνα με τον Ιρακινό αναλυτή Χισάμ αλ Χασέμι, πρόκειται για Σαουδάραβα, μέχρι σήμερα επικεφαλής του λεγόμενου «Συμβουλίου των Αντιπροσώπων», εκτελεστικού οργάνου της τρομοκρατικής οργάνωσης. Το γεγονός ότι δεν είναι από τη Συρία ή το Ιράκ, απ’ όπου προέρχεται η πλειονότητα των μαχητών του «Ι.Κ.» -εξηγεί στο πρακτορείο AFP- «θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσχίσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments