Πολιτισμός

Πάντοβα: Στα σκαριά το πρώτο άγαλμα γυναίκας – «Να τοποθετηθεί μεταξύ 78 μνημείων ανδρών»

Πάντοβα: Στα σκαριά το πρώτο άγαλμα γυναίκας – «Να τοποθετηθεί μεταξύ 78 μνημείων ανδρών»

Πηγή Φωτογραφίας: instagram - pratodellavalle

Πάντοβα: Η αρχική πρότασή ήταν να πάρει θέση στην ξακουστή Prato della Valle, τη δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία της Ευρώπης θα έδινε μεγαλύτερο κύρος.

Το δημοτικό συμβούλιο της Πάντοβα πήρε την απόφαση να τοποθετήσει  στο ιστορικό κέντρο της πόλης το πρώτο άγλαμα που θα τιμά μια γυναίκα. Τώρα το μόνο που μένει είναι να μεταφερθεί και να τοποθετηθεί δίπλα στα 78 αγάλματα ανδρών στην περίφημη πλατεία Prato della Valle.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Prato della Valle (@pratodellavalle)

Η απόφαση πάρθηκε μετά από μια πύρινη δημόσια συζήτηση που ανέδειξε περαιτέρω την κραυγαλέα έλλειψη αγαλμάτων γυναικών όχι μόνο στην Πάντοβα, αλλά σε ολόκληρη την Ιταλία.

Στην Prato della Vella μπορεί να θαυμάσει κανείς άλλα 88 αγάλματα

Οι Μαργκερίτα Κολονέλο και Σιμόνε Πιλιτέρι ήταν εκείνες που πρότειναν αυτή την πρόταση να στηθεί το άγαλμα της Ελένα Λουκρετσία Κορνάρο Πισκόπια, της πρώτης γυναίκας στον κόσμο που πήρε διδακτορικό, σε ένα από τα δύο κενά βάθρα της δεύτερης μεγαλύτερης πλατείας της Ευρώπης, μεταξύ των 78 μνημείων ανδρών.

Στην Prato della Vella μπορεί να θαυμάσει κανείς άλλα 88 αγάλματα. Όμως, τα δέκα από αυτά, αφιερωμένα σε Βενετσιάνους δόγηδες, καταστράφηκαν από τον στρατό του Ναπολέοντα όταν κατέλαβε τη Γαληνοτάτη. Έκτοτε, τα οκτώ αγάλματα αντικαταστάθηκαν από οβελίσκους ενώ τα εναπομείναντα δύο βάθρα παρέμεναν κενά.

Οι επικριτές της νέας πρότασης υποστήριξαν πως η ιδέα των δύο δημοτικών συμβούλων ήταν άσχετη με την ιστορία της πλατείας και πως τα δύο αυτά βάθρα έπρεπε να παραμείνουν ως έχουν, ως σύμβολο ολέθρου από τα ναπολεόντεια στρατεύματα.

«Χρειαζόμαστε ένα άγαλμα γυναίκας σε ένα καλό σημείο»

Προκειμένου να ξεπεράσουν το σκόπελο της αντιπολίτευσης, οι Κολονέλο και Πιλιτέρι αντιπρότειναν να φιλοτεχνηθεί άγαλμα άλλης σπουδαίας γυναίκας και να εγκατασταθεί σε άλλη περιοχή.

«Το σημαντικό είναι πως ξεκινήσαμε μία δημόσια συζήτηση για την υποεκπροσώπηση των γυναικών στα μνημεία και είναι τώρα πλέον σαφές σε όλους τους πολιτικούς πως χρειαζόμαστε ένα άγαλμα γυναίκας σε ένα καλό σημείο. Υπολείπεται να αποφασίσουμε ποια γυναίκα και σε ποιο σημείο» επισήμανε η Κολονέλο, χωρίς να αποκλείει την τοποθέτησή του στην Prato della Vella.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments