Ελλάδα

Σύνδρομο MIS-C: Πλήττει τουλάχιστον 150 παιδιά στην Ελλάδα

Σύνδρομο MIS-C: Πλήττει τουλάχιστον 150 παιδιά στην Ελλάδα
Σύνδρομο MIS-C: Συναγερμός σήμανε στους ειδικούς με το σύνδρομο του κορωνοϊού που επηρεάζει τα παιδιά.

Τουλάχιστον 150 παιδιά, ανήλικα και νεαρής ηλικίας έχουν εκδηλώσει το Σύνδρομο MIS-C. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα 11χρονο παιδί που διαγνώστηκε με το σύνδρομο αυτό βρίσκεται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση.

«Μπορεί να εμφανιστεί σε πολύ μικρά παιδιά, αλλά και σε νέους ενήλικες έως 21 ή ακόμα και 22 ετών. Την προηγούμενη εβδομάδα νοσηλεύαμε δύο παιδιά ταυτόχρονα στο νοσοκομείο Παίδων. Η αλήθεια είναι πως δεν βλέπουμε αύξηση. Αυτά τα περιστατικά βλέπουμε πάντα με το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, αυτήν την εποχή», λέει στο iatropedia.gr η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μαρίζα Τσολιά.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, το κυρίαρχο σύμπτωμα που θα πρέπει να θορυβήσει τον γονιό, είναι ο πυρετός γονέα ώστε να ζητήσει ιατρική συμβουλή για το παιδί του, είναι ο πυρετός που δεν υποχωρεί.

«Αν κάνει το παιδί πυρετό κάποιες εβδομάδες μετά την οξεία φάση της Covid και μάλιστα έναν πυρετό που δεν φαίνεται να είναι ίωση, θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό. Κάποια παιδιά που θα περάσουν οξεία Covid οι γονείς θα πρέπει να έχουν τον νου τους. Κάποιοι άλλοι άλλοι βέβαια μπορεί να μην καταλάβουν καν ότι το πέρασαν. Άρα ο επίμονος πυρετός που μπορεί να εμφανιστεί στην οξεία φάση και μετά να επανέλθει χωρίς αφορμή και να επιμένει χωρίς εμφανή αιτία, όπως π.χ. ίωση, θα πρέπει να μας υποψιάσει. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν στο νου της μήπως έχει συμβεί αυτό το σύνδρομο», λέει η Καθηγήτρια Μαρίζα Τσολιά.

Επιπλέον, συμπτώματα αποτελούν τα εξανθήματα στο σώμα, οι γαστρεντερικές διαταραχές, τα κόκκινα μάτια και χείλη και το οίδημα παλαμών και πελμάτων.

 Τι είναι το MIS-C

Η πάθηση, την οποία το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ονόμασε πολυσυστηματικού φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C), εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Απριλίου στη Βρετανία.

Τα ύποπτα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό (πάνω από 38) που επιμένει για περισσότερο από ένα 24ωρο, παρουσία φλεγμονής σε τουλάχιστον δύο όργανα η οποία απαιτεί νοσηλεία, καμία άλλη προφανής διάγνωση, αλλά και πρόσφατη μόλυνση ή έκθεση στην COVID-19 έως και τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα.

Τα συμπτώματα του φλεγμονώδους συνδρόμου αυτού εμφανίζονται τέσσερις με έξι εβδομάδες αφού το παιδί προσβληθεί από τον ιό και αφού έχει ήδη αναπτύξει αντισώματα. Οι γιατροί είναι καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι το σύνδρομο αυτό είναι σπάνια θανατηφόρο, ενώ τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου πάνω από 100 παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν από το σύνδρομο. «Η σοβαρότητα της κατάστασης μειώνεται με τη γνώση της θεραπευτικής αντιμετώπισης και δεν είχαμε θανατηφόρο έκβαση» είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments