Ελλάδα

Χαλάρωση μέτρων: Απόκριες και γήπεδα κρίνονται από την Επιτροπή των Ειδικών

Χαλάρωση μέτρων: Απόκριες και γήπεδα κρίνονται από την Επιτροπή των Ειδικών
Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις αλλά και η αύξηση του ποσοστού του 10% στα γήπεδα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης των ειδικών

Με το «βλέμμα» στο Πάσχα, συνεδριάζει την Τετάρτη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ώστε να αποφασίσει μεταξύ άλλων τι μέλλει γενέσθαι με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που πλησιάζουν, αλλά και με το θέμα των γηπέδων που αφορά στην αύξηση της πληρότητας πάνω από το 10% που ισχύει σήμερα.

Η επιδημιολογική εικόνα ωστόσο, αν και εμφανίζει σταθεροποίηση, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια, όσον αφορά τουλάχιστον στις Απόκριες για μεγάλες προσδοκίες.

Κυβερνητική πρόθεση είναι η επιστροφή στην κανονικότητα το ταχύτερο δυνατό, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, που όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ αναμένει την εισήγηση της επιτροπής για τα καρναβάλια. Εξήγησε ότι οι υγειονομικές Αρχές ανησυχούν για τις συνέπειες του συγχρωτισμού στην περαιτέρω μετάδοση της πανδημίας.

Οι ειδικοί αναμένεται να συζητήσουν για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις τις προσεχείς ημέρες – το Τριώδιο «ανοίγει» την Κυριακή. Παράλληλα, στην τακτική συνεδρίαση της εβδομάδας θα θέσουν επί τάπητος τα μέτρα που δεν έχουν ακόμη χαλαρώσει, όπως είναι η χωρητικότητα στα γήπεδα και στους αθλητικούς χώρους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» προανήγγειλε εξάλλου πως σταδιακά θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα μέτρα κατά του κορωνοϊού. «Ήδη, κάποιοι από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί το προηγούμενο διάστημα έχουν αρθεί, νομίζω ότι σταδιακά θα πάμε σε μια αποκλιμάκωση. Περιμένουμε την επιτροπή που σταθμίζει συνεχώς τα δεδομένα, σε κάθε περίπτωση μια είναι η καθαρή γραμμή και αυτή αφορά τα προνόμια των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων συμπολιτών μας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

«Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι η πορεία της επιδημίας να είναι τέτοια ώστε να μπορέσουμε σιγά σιγά να άρουμε τους περιορισμούς, τουλάχιστον όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους» ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος.

«Είναι μια δύσκολη απόφαση που πρέπει να συνυπολογίσουμε αφενός τον προφανή κίνδυνο διασποράς που ο συνωστισμός, το τραγούδι και ο χορός στο καρναβάλι θα προκαλέσει, με το κόστος στην κοινωνία» τόνισε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε «θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως θα έχουν διαμορφωθεί αυτές τις ημέρες για να αποφασιστεί αν τυχόν είναι ασφαλές να αυξηθεί η χωρητικότητα στα γήπεδα».

Οι ειδικοί παρατηρούν μια ύφεση της επιδημίας ωστόσο ο αριθμός των νεκρών δεν υποχωρεί. Μέσα σε ένα 24ωρο οι θάνατοι ξεπέρασαν και πάλι τους 100 φθάνοντας τους 108. Το 95,1% όσων έχασαν τη ζωή τους ήταν άνω των 70 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκο Καπραβέλο, στο Open: «οι ηλικιωμένοι πάνω από 60 αλλά αυτοί που είναι κυρίως ανεμβολίαστοι είναι αυτές οι ευπαθείς ομάδες που δίνουν αυτές τις τραγικές συνέπειες».

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε: 511.462 τεστ, 22.889 κρούσματα και 524 διασωληνωμένους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments