Διεθνή

Κογκρέσο ΗΠΑ: Νέα ψηφοφορία για το προϋπολογισμό

Κογκρέσο ΗΠΑ: Νέα ψηφοφορία για το προϋπολογισμό
Κογκρέσο ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέτεινε για ακόμη μία φορά τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε επί προεδρίας Τραμπ.

Ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ αποτελεί πάντα ένα ακανθώδες ζήτημα για την Κυβέρνηση, καθώς χρειάζεται μεγάλη πλειοψηφία για να περάσει στο Κογκρέσο. Μάλιστα, την Τρίτη η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε ξανά ένα σχέδιο νόμου που παρέτεινε τον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό μέχρι τις 11 Μαρτίου.

Αν και οι Δημοκρατικοί έχουν πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν με τους Ρεπουμπλικάνους για να περάσει ο προϋπολογισμός του 2022. Τα δύο κόμματα είναι αναγκασμένα αντ’ αυτού να παρατείνουν, κάθε φορά για έναν ως δύο μήνες, τον τρέχοντα προϋπολογισμό, που υιοθετήθηκε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Η καθυστέρηση φέρνει μεγάλα προβλήματα

Πέραν του ότι στερεί κεφάλαια από συγκεκριμένα κοινωνικά προγράμματα, αυτό καθυστερεί επίσης άλλες πρωτοβουλίες του Κογκρέσου και την έγκριση μεταρρυθμίσεων που θέλει ο Τζο Μπάιντεν. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου θέλει να καταγάγει κάποια πολιτική νίκη για να δώσει νέα ώθηση στην προεδρία του, ενώ απομένουν μερικοί μήνες ως τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου και κατόπιν στα μέσα Δεκεμβρίου, στο Κογκρέσο έγιναν εντατικές διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί in extremis η απειλή της παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους, του επονομαζόμενου shutdown. Η ισχύς του πιο πρόσφατου κειμένου που εγκρίθηκε εκπνέει τη 18η Φεβρουαρίου, σε εννέα ημέρες.

Η ξαφνική διακοπή της χρηματοδότησης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα έθετε εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους λειτουργούς σε τεχνική ανεργία. Παρά τις βαθιές διαφωνίες τους, οι περισσότεροι κοινοβουλευτικοί των δύο παρατάξεων θέλουν να αποφευχθεί πάση θυσία αυτή η κατάσταση, που αγανακτεί πολλούς πολίτες.

Τι σημαίνει το shutdown της Κυβέρνησης

Κατά τη διάρκεια της αναστολής το προσωπικό των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που δεν κρίνεται απαραίτητο βγαίνει σε άδεια ή τίθεται σε προσωρινή αναγκαστική αργία. Οσοι θεωρούνται απαραίτητοι, για παράδειγμα στις υπηρεσίες ασφαλείας, εξακολουθούν να εργάζονται.

Εξαιτίας ανάλογων περιστατικών στο παρελθόν, το Κογκρέσο έχει ψηφίσει την καταβολή αναδρομικά των μισθών των ομοσπονδιακών υπαλλήλων. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να στηρίξει παρόμοιο μέτρο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Η προηγούμενη παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους τον Οκτώβριο του 2013 διήρκεσε για 16 ημέρες και στη διάρκειά της περισσότεροι από 800.000 εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες έλαβαν αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών.

Αναλυτικά, τι αναμένεται να συμβεί σε διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες:

Στρατός: Αν διαρκέσει η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους υπάρχει κίνδυνος να μην συντηρούνται τα πολεμικά πλοία και να αναγκαστούν να παραμείνουν στο έδαφος τα αεροσκάφη.

Δικαιοσύνη: Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πολλούς εργαζόμενους που κρίνονται απαραίτητοι. Βάσει των σχεδίων του, το υπουργείο εκτιμά ότι οι 95.000 από τους 115.000 υπαλλήλους του θα εξακολουθήσουν να εργάζονται κανονικά.

Λευκός Οίκος: Περισσότεροι από 1.000 υπάλληλοι του Λευκοί Οίκου σε σύνολο 1.715 θα πρέπει να τεθούν σε αναγκαστική αργία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ χθες. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα διαθέτει αρκετό προσωπικό για να φέρνει εις πέρας τα καθήκοντά του, ενώ αναμένεται να μεταβεί κανονικά την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός για να παραστεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Εθνικά Πάρκα: Η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει ανοικτά τα εθνικά πάρκα, με το προσωπικό ασφαλείας να εργάζεται κανονικά. Το 2013 τα πάρκα είχαν κλείσει με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Αξιοθέατα στην Ουάσινγκτον: Το 2013 δημοφιλή αξιοθέατα, όπως το ινστιτούτο Smithsonian, έκλεισαν, ενώ σε κάποια από αυτά, όπως το Μνημείο του Λίνκολν και τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου να αποκλείονται με κορδέλες ώστε να εμποδίζεται η πρόσβαση σε αυτά.

Ταξίδια: Οι επιβάτες των τραίνων και των αεροπλάνων δεν επηρεάστηκαν από την αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους το 2013. Η διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων είχε επίσης συνεχιστεί, αν και με κάποιες καθυστερήσεις.

Δικαστήρια: Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια, περιλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου, μπορούν να εξακολουθήσουν να λειτουργούν για τρεις εβδομάδα χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments