Διεθνή

Έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ στο Ιράν στη 43η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης [vid]

Έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ στο Ιράν στη 43η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία Αρχείου

«Θάνατος στην Αμερική» ήταν το σύνθημα που φώναξαν αρκετοί

Στο Ιράν, οι κάτοικοι της Τεχεράνης βγήκαν στους δρόμους με τα οχήματά τους για να διαδηλώσουν με αφορμή την 43η επέτειο από την Ισλαμική Επανάσταση, παρόλο που οι πορείες απαγορεύονταν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι Ιρανοί χρησιμοποίησαν τα αυτοκίνητα, τα μηχανάκια του και τα ποδήλατά τους για να μεταβούν στην εμβληματική πλατεία Αζαντί στην Τεχεράνη, για να γιορτάσουν την επέτειο της ανατροπής του καθεστώτος του σάχη το 1979.

Διαδηλωτές είχαν βάψει τα αυτοκίνητά τους κόκκινα, λευκά και πράσινα, στα χρώματα της ιρανικής σημαίας. Κάποιοι φώναξαν συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική» και «Θα αντισταθούμε ως το τέλος». Άλλοι, έκαψαν σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και φώναξαν: «Δεν θα παραδοθούμε».

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις του Ιράν, όπως η Σιράζ, η Ισφαχάν, η Ταμπρίζ και η Μασχάντ.

«Θάνατος στην Αμερική» ήταν το σύνθημα που φώναξαν αρκετοί διαδηλωτές

Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες και πορτρέτα του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, του αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, όπως και του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί που σκοτώθηκε σε αμερικανικό πλήγμα στη Βαγδάτη τον Ιανουάριο του 2020.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην επέτειο της επιστροφή του Χομεϊνί από την εξορία και της ανατροπής της τελευταίας κυβέρνησης που διορίστηκε από τη δυναστεία των Παχλαβί.

Οι πορείες είχαν απαγορευθεί εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης, καθώς το Ιράν είναι η πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία στην περιοχή.

Στο Ιράν έχουν καταγραφεί περισσότερα από 6,7 εκατομμύρια κρούσματα –σε συνολικό πληθυσμό 85 εκατομμυρίων– , ενώ περισσότεροι από 133.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από επιπλοκές της νόσου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Σχεδόν 55 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19.

Παράλληλα με την πανδημία η ιρανική οικονομία πλήττεται από τις κυρώσεις που επανέφεραν το 2018 οι ΗΠΑ, αφού ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments