Οικονομία

Ευρωπαϊκή Ένωση: Θέλει να ενισχύσει τους νέους κανόνες για την παραγωγή και απόρριψη μπαταριών

Ευρωπαϊκή Ένωση: Θέλει να ενισχύσει τους νέους κανόνες για την παραγωγή και απόρριψη μπαταριών

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ζωτικής σημασίας θεωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ευρωβουλευτές τα νέα μέτρα για τις μπαταρίες τόσο για μια την μετάβαση σε κυκλική οικονομία όσο και για την ανταγωνιστικότητα και τη στρατηγική αυτονομία της.

Ζωτικής σημασίας θεωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ευρωβουλευτές τα νέα μέτρα για τις μπαταρίες τόσο για μια την μετάβαση σε κυκλική οικονομία όσο και για την ανταγωνιστικότητα και τη στρατηγική αυτονομία της. Την Πέμπτη η επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωκοινοβουλίου, ενέκρινε την Πέμπτη, με 74 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 5 αποχές, τη θέση της σχετικά με τους προτεινόμενους κανόνες που διέπουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής του προϊόντος της μπαταρίας, από τον σχεδιασμό έως το τέλος του.

Τι υποστήριξαν οι Ευρωβουλευτές

Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν τους προτεινόμενους κανόνες για δήλωση και ετικέτα για το αποτύπωμα άνθρακα, μια μέγιστη τιμή για το αποτύπωμα άνθρακα του κύκλου ζωής, καθώς και ελάχιστα επίπεδα ανακτημένου κοβαλτίου, μολύβδου, λιθίου και νικελίου από απόβλητα για επαναχρησιμοποίηση σε νέες μπαταρίες.

Στην έκθεση που συζητήθηκε, οι ευρωβουλευτές ζητούν αυστηρότερους στόχους συλλογής για φορητές μπαταρίες (70% έως το 2025, σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής 65% και 80% έως το 2030 αντί για 70%). Επίσης, εισάγουν ελάχιστα ποσοστά συλλογής για μπαταρίες LMT (75% έως το 2025 και 85% έως το 2030). Όλα τα απόβλητα μπαταριών αυτοκινήτων, βιομηχανικών και ηλεκτρικών οχημάτων πρέπει να συλλέγονται.

Η πρόταση αποσκοπεί στην ενίσχυση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας και στη μείωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής της μπαταρίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments